Ce este şi când se face fertilizarea în vitro?

Fertilizarea în vitro este cea mai cunoscută tehnică de reproducere umană asistată, dar şi cea mai folosită în cazul cuplurilor diagnosticate cu infertilitate. Procedura se referă strict la recoltarea şi fecundarea artificială a ovocitelor cu spermatozoizi, în laborator, în vederea obţinerii embrionului. Pentru finalizarea procedurii şi obţinerea sarcinii se apelează la embriotransfer, adică la introducerea embrionilor în uter.

separator
fertilizarea_in_vitro_FIV

Ce este şi când se face fertilizarea în vitro?
Fertilizarea în vitro, cunoscută drept FIV, este un tratament posibil pentru infertilitate care necesită recoltarea de ovocite şi fertilizarea lor în laborator, cu spermatozoizi. Atât ovocitele, cât şi spermatozoizii, pot proveni de la tine şi partener, sau de la donatori anonimi de spermă sau de ovule.

ivf-in-cyprus-ivf

FIV-ul este procedura cea mai recomandată în cazul femeilor cu vârsta de peste 40 de ani, dar poate fi o opţiune şi pentru cazurile de:

  • obstrucţie sau blocare a trompelor uterine;
  • tulburări ovulatorii;
  • insuficienţă ovariană prematură;
  • endometrioză;
  • legarea anterioară a trompelor;
  • fibrom uterin;
  • infertilitate din cauze necunoscute etc.

Cum se face fertilizarea în vitro?

Un ciclu complet de FIV presupune 5 etape de desfăşurare, pe mai multe zile:

Tratament de stimulare hormonală ovariană

În prima fază, medicul îţi prescrie un tratament de stimulare hormonală ovariană. Presupune administrarea unor medicamente care ajută ovarele să elibereze mai multe ovocite la un singur ciclu menstrual (inducţie ovulatorie). Dezvoltarea ovocitelor este atent monitorizată cu ajutorul ecografiei.

Recoltarea ovulelor sau ovocitelor

Următorul pas este recoltarea ovulelor sau ovocitelor, care se face printr-o procedură numită aspiraţie foliculară. Ele sunt extrase printr-o incizie chirurgicală minoră, realizată în zona pelvină, în care se introduce un ac lung prin care sunt aspirate ovulele într-un recipient special.

Colectarea spermei

Colectarea spermei este necesară imediat după recoltarea ovulelor. În general, are loc prin ejaculare, de la partener, sau prin dezgheţarea unor rezerve achiziţionate de la banca de spermă cu donatori anonimi.

fertilizare_in_vitro

Înseminarea

Printr-o procedura numită înseminare, sperma şi ovulele sunt plasate în niste incubatoare speciale (medii de cultură) din laborator, în care are loc fecundarea. Medicul urmăreşte cu atenţie procesul fecundarii, iar dacă suspectează o fertilizare prea lentă, apelează la injecţieintracitoplasmatică cu spermă (injectarea directă a unui spermatozoid într-un ovul, în vederea fecundarii lui). Atunci când ovulul este fertilizat şi are loc diviziunea celulară, ovulele sunt considerate embrioni.

Transferul embrionar

În momentul în care ajung la stadiul de embrioni, ei trebuie transferaţi în uterul tău, pentru a obţine sarcina. Transferul embrionar sau embriotransferul este ultima etapă a fertilizării în vitro şi are loc cam la 2-3 zile de la recoltarea ovocitelor. Medicul alege un număr de embrioni şi îi introduce cu ajutorul unui cateter special, dintr-un cauciuc flexibil, prin cervix în uter, unde embrionii din vârful cateter-ului vor fi plasaţi pentru a se încerca obţinerea sarcinii. Medicul plasează embrionii în locul cel mai favorabil pentru concepţie, folosindu-se de o ecografie cu ultrasunete.

ivf_cycle[1]

După realizarea acestor 5 etape specifice FIV-ului, medicul aşteaptă primele semne de sarcină sau îţi face o analiză de sânge pentru a constata dacă procedura a avut succes sau nu. În cazul în care eşuează, se recurge la un alt ciclu de fertilizare în vitro, după o anumită perioadă.

Sursa

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Povestea bloggeriței din Moldova care a învins cancerul și a adus pe lume al treilea copilaș: „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”

Stela Zacon este moldoveanca de 31 de ani care a reușit să învingă cancerul și să aducă pe lume un copilaș. Aceasta a anunțat marele eveniment pe data de 5 aprilie, iar acum familia sa se bucură de cei trei copii ai cuplului. „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”, a scris bloggerița.

Stela intuia că este însărcinată după cea de-a 6 chemoterapie, iar medicii erau sceptici cu privire la o posibilă sarcină, scrie Unimedia.info.

Gândurile și semnele organismului au determinat-o să facă un test de sarcină, care a și confirmat bănuiala acesteia. Conform examenului ultrasonografic avea deja 2 luni și 3 zile.

„Mă uit în urmă acum și zâmbesc, ce mult m-a schimbat boala. Îi mulțumesc că m-a învățat multe chiar dacă au fost momente grele”, spune ea. „Toți ne-am pornit roz, dar am ieșit albaștri”, a scris Stela în ziua în care au aflat sexul bebelușului.

Stela Zacon are 30 de ani și este originară din Moldova. De mai bine de cinci ani este stabilită în Marea Britanie, împreună cu soțul și cei doi copii. În acest răstimp, femeia a trecut printr-o experiență dificilă, fiind tratată de medici de depresie postantală, deși suferea de cancer limfatic.

Vești bune pentru părinți! A fost modificată procedura privind achitarea indemnizației pentru creșterea copiilor

Vești bune pentru părinți. Începând cu luna aprilie, achitarea indemnizaţiilor pentru familiile cu copii se va efectua lunar, pentru luna curentă, și nu doar după trecerea unei luni, cum era până în prezent.

Despre acest lucru ne anunță Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS), care informează despre modificările operate în legislație privind plata indemnizațiilor.

„În acest context, la data de 1 aprilie 2024 a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna martie 2024, iar astăzi, 5 aprilie 2024, a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna aprilie 2024, în valoare totală de 217,1 milioane lei”, se menționează într-un comunicat al CNAS.

Pentru a ridica banii, beneficiarii urmează să se adreseze la orice oficiu poştal din ţară sau la instituţia bancară unde sunt deserviţi, doar după procesarea plăților de către prestatorii de servicii de plată în cadrul serviciului guvernamental de plăţi electronice (MPay).

Petrecere ca la Hollywood. Doctor Lica și-a extins afacerea!
Articolul anterior
Bunelul lui Dan Bălan împlinește 83 de ani. Ce surpriză i-a făcut interpretul!
Articolul următor