Ce spun medicii despre efectele adverse ale vaccinurilor

Beneficiile imunizării copiilor sunt mai mari în prevenirea unor boli grave decât riscurile utilizării unui vaccin din schema obligatorie, care, de regulă, are efecte adverse minore, cum ar fi roşeaţa sau durerea locală, acestea fiind uşoare şi tranzitorii, aceasta este explicația medicilor, de fiecare dată când se aduce în discuție acest subiect.

separator
iStock-521382554-696x458

,,Nu se compară fenomenele secundare cu riscurile unui tetanos pentru care nu avem tratament sigur. Or, copiii care se joacă, care fac sport sunt în contact cu pământul în mediul rural pe terenurile de sport, pot face această boală dacă nu sunt vaccinaţi. Acesta este un exemplu. Apoi, sunt boli severe – difteria, tusea convulsivă, care au rate înalte de mortalitate și care pot apărea la nou născut şi e foarte greu de tratat copilul”, declară prof. dr. Ioan Gherghina, vicepreşedinte al Societăţii Române de Pediatrie, potrivit agerpres.ro.

În ceea ce priveşte Legea vaccinării, medicul a spus că aceasta trebuie să prevadă obligativitatea ca un copil nevaccinat să nu poată intra în colectivitate.
„În ultimii 20 de ani, vaccinurile noi au mult mai rar efecte adverse şi mult mai mici, fără a fi periculoase. Efectele secundare cele mai frecvente nu sunt periculoase, nu se compară cu riscul de unu la mie decese pentru cei bolnavi pe plan general, în România cei 32 de decedaţi la peste 8.000 de bolnavi de rujeolă a însemnat patru la mie.

„Nu poţi lichida o epidemie dacă nu acţionezi atât pe masa receptivă, copiii nevaccinaţi, ceea ce se face acum (în cazul epidemiei de rujeolă – n.r.), cât şi pe calea de transmitere – colectivitate şi sursa de infecţie – bolnavul care trebuie depistat şi izolat în spitale de boli contagioase.

Cel mai important este apărarea colectivităţii, un copil nevaccinat nu poate intra în colectivitate. Asta mi se pare cel mai important. Sunt ţări, Canada şi altele, care nu te primesc, indiferent de vârstă, dacă nu ai făcut vaccinurile obligatorii. (…) Trebuie să obţinem peste 95% vaccinări ca să oprim epidemia, altfel nu se opreşte”, a mai spus prof. dr. Ioan Gherghina.

„În ultimii 20 de ani, vaccinurile noi au mult mai rar efecte adverse şi mult mai mici, fără a fi periculoase. Efectele secundare cele mai frecvente nu sunt periculoase, nu se compară cu riscul de unu la mie decese pentru cei bolnavi pe plan general, în România cei 32 de decedaţi la peste 8.000 de bolnavi de rujeolă a însemnat patru la mie”, spune medicul.

În România, problema vaccinării a luat amploare, după ce 32 de copii nevaccinaţi au murit de rujeolă, iar 8.300 s-au îmbolnăvit pe parcursul ultimului an. În acest scop, autoritățile au luat măsuri drastice.

Părinţii care refuză să îşi vaccineze copiii după ce vor fi informaţi despre riscuri vor primi avertismente şi apoi amenzi care pot ajunge la 10 mii de lei, scrie tvr.ro. Aceleaşi pedepse sunt prevăzute şi pentru medici şi instituţiile statului dacă nu respectă legea vaccinării care, în țara vecină, intră în vigoare în 2019.

alte Articole interesante