Ce trebuie să faci dacă ai răcit în timpul sarcinii! Află sfaturile medicului

Răceala nu este niciodată plăcută mai ales atunci când eşti însărcinată. Exista peste 200 de virusuri care pot cauza „răceala”, o infecţie a tractului respirator superior. Schimbarea dintre anotimpuri aduce dupa sine și o predispoziție pentru răceli, deoacere sarcina suprimă sistemul imunitar. Dr. Silviu Istoc explică care sunt complicațiile răcelilor în sarcină și care este tratamentul corect.

separator
uuu
“În timpul sarcinii simptomele persistă mai mult decât în mod normal şi pot deveni o ameninţare pentru mamă şi copil în cazul în care apar complicaţii. Viitoarele mame trebuie să fie atente la alimentaţie şi să se ferească de medicamentele care pot afecta dezvoltărea normală a fătului ”, explică dr. Silviu Istoc, medic specialist obsetetrică-ginecologie.

Dacă eşti în primele 12 săptămâni, o febră de peste 38,5 grade Celsius poate determina oprirea din evoluţie a sarcinii sau diverse malformaţii ale bebeluşului. După ce treci de aceste săptămâni, infecţiile în gât sau în nas pe care le poţi contracta în timpul răcelii afectează de asemenea bebeluşul.

“Simptomele unei răceli uşoare pot varia de la nas înfundat sau rinoree, durere în gât puternică, durere uşoară de urechi , strănut, tremurături, tuse, dureri de cap, oboseală până la frisoane, transpiraţie şi febră peste 39 de grade în cazul unei răceli severe. Vizita la medic este obligatorie pentru a te asigura că răceala nu se dezvoltă într-o infecţie mai gravă. Trebuie reţinut însă febra este un mecanism de apărare a sistemului imunitar, de aceea hidratarea este extrem de importantă în perioadele de răceala. Prin transpiraţie se elimină toxinele din organism, deci este un alt proces natural de autovindecare.”, adaugă Dr.Istoc.

Ce faci dacă răceşti în sarcină?

Odihna reprezintă cel mai bun lucru pe care îl poţi face pentru corpul tău (şi pentru copilul tău), atunci când eşti răcită. Organismul tău poate lupta împotriva infecţiilor mai bine atunci când este odihnit.


Hidratarea este esenţială mai ales atunci când eşti răcită este nevoie să bei cel puţin 8 pahare de apă, suc de fructe fără zahăr sau ceai de plante pe zi şi lămâie care poate calma şi o eventuală durere în gât.

Gargara cu apă sărată are şi ea rolul de a reduce durerile, umflăturile, elimină mucusul şi calmează senzaţia de iritare adesea simţită în timpul bolii.

În plus alimentaţia bogată în fructe şi legume poate grăbi procesul de vindecare. Dacă simţi că nu ai poftă de mâncare încearcă să consumi cinci sau şase mese mici pe parcursul zilei începând cu alimente simple, cum ar fi sucuri stoarse şi supe preparate în casă alături de pâine integrală. De asemenea este foarte important să consumi alimente care luptă împotriva infecţiei precum: banane, afine, morcovi, chilli, merişoare, hrean, ceapă şi alimente ce conţin vitamina C.

Atunci când răcim, în corp apare o lipsă de vitamine, în special de vitamina C, deci trebuie să vă alimentaţi cu fructe şi legume, ideal în stare crudă. Pentru că-i sunt prea bine ştiute virtuţile de vitaminizat excepţional este recomandat consumul zilnic de cătină.

Ceaiurile naturale reprezintă un remediu ce ajută la desfundarea sinusurilor congestionate. Poţi încerca un tratament naturist: pui câteva picături de arbore de ceai, mentă sau ulei de eucalipt esenţial într-un bol cu apă foarte fierbinte, te aşezi cu faţa deasupra vasului şi te acoperi cu un prosop pe cap.

În ceea ce priveşte medicamentele, acestea pot fi prescrise doar de medic.

“Anumite medicamente pot afecta fătul. Recomand cu stricteţe un consult de specialitate înainte de consumarea oricărui medicament. Cele mai multe antihistaminice, decongestionantele si siropuri de tuse nu ar trebui sa fie luate atunci cand o femeie este insarcinata, cu exceptia cazului in care acestea au fost prescrise de medic. De obicei, nu au fost testate reactiile la femei gravide si pot avea efecte secundare, periculoase pentru copil. In cele mai multe cazuri, este bine sa iei preventiv paracetamol (acetaminofen) pentru dureri minore. Dar viitoarele mamici trebuie sa evite ibuprofenul si aspirina. Acestea au fost testate si au prezentat efecte negative pentru sistemul nervos al bebelusului. Multe antibiotice sunt sigure in timpul sarcinii, dar, de asemenea, unele nu sunt. Daca nu esti sigura, discuta cu medicul si asigura-te ca faci ceea ce este bine pentru sanatatea ta, dar si a fatului. Cel mai important lucru de facut este sa urmezi instructiunile pentru administrarea medicamentului. Dacă nu apar complicaţii în perioada răcelii sau a gripei, există însă o serie de remedii naturiste care pot fi încercate acasă”, adaugă Dr.Istoc.

Cum te îngrijeşti să nu mai răceşti?
Lucrurile pe care trebuie să le faci pentru a evita răceala şi gripa în timpul sarcinii rămân neschimbate indiferent dacă eşti însărcinată sau nu. O dietă echilibrată, exerciţii fizice regulate şi o igienă corespunzătoare sunt cele mai bune metode prin care îţi creşti imunitatea şi te protejezi de o potenţială răceala.

“Recomand evitarea atingerii ochilor, a nasului şi a gurii şi păstrarea distanţei faţă de persoanele care prezintă simptome de răceală evidente. De asemenea recomand cu consumul de vitamina C naturala din citrice întregi sau suc natural, tocmai pentru că ajută la întărirea sistemului imunitar”, spune Dr.Istoc.

Sursa

Construcția unei grădinițe cu 160 de locuri a început într-un sat din preajma Chișinăului. Cum va arăta instituția?

În premieră, preșcolarii din satul Bîc, comuna Bubuieci a municipiului Chișinău, vor merge la propria grădiniță din localitate. Primăria Municipiului Chișinău cofinanțează construcția din temelie a grădiniței din suburbie, care va avea o capacitate de 160 de locuri.

„Costul total al proiectului este de peste 39 de milioane de lei. Lucrările au început în vara anului 2022.

La prima etapă a proiectului, din bugetul municipal au fost alocate 4,17 milioane de lei. Alte peste 4 milioane de lei au fost bugetate de Primăria Chișinău pentru lucrările din acest an.

Edificiul va fi cu două etaje. În fiecare grupă va fi amenajată zona pentru activitățile de educație – instruire, un dormitor, blocul sanitar și bucătăria. Până la această etapă, au fost efectuate lucrările de terasament, puse bazele fundamentului noii grădinițe, și ridicate cele două etaje. În prezent, se desfășoară lucrările de montare a acoperișului.

Proiectul prevede și construcția unei cazangerii, care va asigura grădinița cu energie termică și apă caldă.

În prezent, copiii din satul Bîc merg la grădinițele nr. 1 și nr. 2 din Bubuieci sau la cele din satele megieșe”, a declarat edilul capitalei Ion Ceban, într-o postare pe facebook.

Anișoara Loghin și-a arătat fiul în vârstă de 3 ani. Vezi ce mesaj emoționant i-a dedicat

Anișoara Loghin și-a sărbătorit fiul, care a împlinit 3 anișori. Cu această ocazie, prezentatoarea TV a publicat o poză rară alături de micuțul ei, dar și un mesaj emoționant pe care i l-a dedicat acestuia.

„Sunt sau nu copiii sensul vieții , nu știu…dar știu sigur că ei sunt ce are viața mai frumos să ne ofere. La mulți ani, copil frumos! Să spun că te iubesc ar însemna să spun prea puțin, mami și tati @ginsari10 sunt acolo mereu pentru tine!”,  a menționat prezentatoarea TV.

Anișoara Loghin și Radu Gînsari cresc împreună doi copii, un băiat pe nume Raul și o fetiță, Carla.

Record: O femeie a născut pentru a 12-a oară prin cezariană. Ce spun medicii?

În 2022, presa din România anunţa că o femeie din Alba deţine recordul la naşteri prin cezariană, imediat ce suferise pentru a 8-a oară o astfel de intervenţie. Iată că, acum, la Maternitatea din Bacău se înregistrează un nou record, transmite presa română.

Este vorba despre o femeie căreia recent i-a fost făcută a 12-a cezariană, în urma căreia a adus pe lume o fetiţă de nota 10. Şi la propriu, pentru că acesta este calificativul pe care l-a primit din partea echipei medicale, dar şi la figurat, pentru că astfel de chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase.

Informaţia a apărut recent pe facebook, după ce Maternitatea Bacău a postat un bilanţ al activităţii de la începutul anului până în prezent, şi a fost preluată de Bacău.net.

„O mămică a născut o fetiță de 2800 g cu nota (IA) 10, echipa medicală formată din Dr. Beleuță Octavian, Dr. Popa Marius, Dr. Carp Cristina efectuând la această pacientă cea de-a 12 a cezariană. Pacienta a mai născut de 11 ori, de fiecare dată prin operație cezariană, ultimele trei intervenții fiind efectuate cu succes în Maternitatea Bacău” – au scris reprezentanții SJU Bacău.

Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, mai ales că astfel de intervenții chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

De la începutul anului 2024, în Maternitatea Bacău au venit pe lume 370 de nou-născuți, din care 18 născuți prematur au fost preluați și îngrijiți în secția ATI Neonatologie, aflăm din postare.

Tot aici a fost modernizat Blocul Operator Maternitate prin achiziționarea unei linii de laparoscopie complete de ultimă generație, cu instrumentar specific de chirurgie laparoscopică ginecologică. „Chirurgia minim invazivă permite rezolvarea cazurilor cu incizii minime, recuperarea este rapidă, durerea postoperatorie fiind minimă cu reducerea duratei de spitalizare. Externarea pacientei se face în medie la 48 de ore postoperator”, conform SJU Bacău.

Lucruri pe care orice brunetă trebuie să le cunoască despre părul ei!
Articolul anterior
Premieră de senzație! Maestrul Nicolae Botgros și Orchestra Lăutarii au dat viață unei melodii eterne
Articolul următor