Cum îţi dai seama dacă cele cinci mese pe zi sunt potrivite nevoilor nutriţionale ale bebeluşului tău

Diversificarea alimentaţiei bebeluşului şi oferirea unor mese bogate în nutrienţi, ce să îi asigure creşterea şi dezvoltarea armonioasă, este un subiect mult important pentru mămicile interesate de modul sănătos de alimentaţie al celor mici. În jurul vârstei de un an, micuţii descoperă cu o viteză incredibilă gusturi noi, în timpul celor cinci mese pe zi care le sunt recomandate – 3 mese principale şi 2 gustări. Cum îţi dai seama dacă mesele sunt potrivite nevoilor nutriţionale ale bebeluşilui tău?

separator

bebelusAi reuşit! Puiul tău mănâncă patru-cinci mese, la fel ca un om mare. Micul dejun, prânzul, gustările şi cina vor rămâne pentru mult timp în programul de alimentaţie al copilului tău. Începând cu vârsta de 6 luni, bebeluşul devine mult mai activ şi energic, deschis lumii exterioare. Foarte curios, el se epuizează rapid la bucuria celor din jur, fiind un mare consumator de energie! În plină creştere, bebeluşul îşi va mări de aproximativ patru ori greutatea avută la naştere în cursul primilor 3 ani de viaţă, iar mesele sunt combustibilul necesar energiei şi dezvoltării sale psihomotorii.

Plin de energie încă de dimineaţă

Spre marea ta surpriză, bebe intră în priză încă de dimineaţă! El are multe lucruri de descoperit şi mare nevoie de energie, având în vedere câte resurse epuizează! Micul dejun este masa care trebuie să-i asigure necesarul de energie pentru activităţile de dimineaţă, în care urmăreşte furnicile care se caţără pe fereastră, îţi rupe toate facturile, citeşte toate cărţile pe dos şi îl mănâncă cu poftă pe ursuleţul Nestle.

Ca să facă toate astea, bebeluşul tău are nevoie de formula magică: un produs lactat bogat în calciu, adaptat vârstei lui, dar şi un produs cu cereale, pentru a obţine energie.

La prânz, descoperim gusturi noi

Odată ce şi-a dus toate sarcinile la capăt, bebeluşul este gata pentru noi descoperiri culinare. Aşadar, profită de masa de prânz pentru a-l face să exploreze noi gusturi, pentru că atunci el este în formă. Din meniu nu trebuie să-i lipsească:

-legumele (piure, pastă, zdrobite sau bucăţele, în funcţie de vârstă),

-carnea sau peştele, în cantitatea potrivită,

-produsele lactate (un desert pe bază de lapte adaptat vârstei lui sau chiar brânzică dulce de vacă ori un iaurt natural) şi/sau

-fructe (mixate, fierte şi mixate, crude şi rase).

Prânzul este un moment foarte important de comunicare cu bebeluşul. Dacă sunteţi doar voi (toţi ceilalţi sunt la şcoală sau la serviciu), acest moment gastronomic se poate transforma într-un minunat dialog!

Nu sări peste gustare!

Bebeluşul şi-a făcut somnul de după-masă şi acum este gata să facă legea în parcul plin cu copii sau să se concentreze la descoperirea unor noi jocuri. Dar, înainte de toate, trebuie să-şi recapete forţele ca să ajungă primul la tobogan.

Gustarea se compune dintr-un produs lactat pentru a-i asigura necesarul de calciu (lapte matern sau lapte pentru copii mici, adaptat vârstei sale, iaurt, brânză dulce de vacă), dintr-un produs pe bază de cereale (cereale pentru copii, cu sau fără gluten, în funcţie de vârstă, biscuiţi pentru copii, pâine), care asigură necesarul de zaharuri bune pentru energie şi dintr-un fruct, sursă de vitamine şi de fibre care contribuie la un bun tranzit intestinal.

Dacă ai sărit peste gustare, atunci este recomandabil să devansezi ora cinei. O gustare luată prea târziu îi va diminua pofta de mâncare la cină.

O cină potrivită pentru o noapte liniştită!

La sfârşitul acestei zile pline, bebe este plin de entuziasm, dar şi foarte obosit. Pentru a-l ajuta să se destindă, pregăteşte-i o cină delicată, potrivită unui somn liniştit.

O ciorbiţă sau un piure pe bază de legume sau făinoase (cereale pentru copii, cartofi piure, paste bine fierte şi mixate, griş fin) sunt foarte bune pentru a-i asigura energia pe timpul nopţii. Apoi, îi poţi da şi o gustare pe bază de lapte sau un fruct. Iată cum se termină o zi plină, dar bine organizată, cu multe jocuri, descoperiri şi mâncare delicioasă.

Deoarece obiceiurile alimentare bune se învaţă în copilărie, evită să-i dai bebeluşului băuturi îndulcite, carbogazoase, fără calităţi nutritive, bomboane şi batoane de ciocolată, prăjituri prea dulci şi prea grase sau produse de patiserie. Acestea nu sunt bune pentru vârsta lui!

http://nestlebaby.promo.md/ro/

Trei noi creșe, inaugurate în Republica Moldova cu sprijinul Suediei

Trei grupe de creșă pentru copiii cu vârste între 1 și 3 ani au fost inaugurate în această lună în Sângerei, Râșcani și Glodeni cu sprijinul autorităților naționale și locale, Street Child și cu sprijinul financiar al Suediei, notează IPN.

Grupa creșă din cadrul grădiniței „Foișor”, orașul Râșcani, deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 1-2 ani, a fost renovată și echipată în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei. Grupa creșă „Steluța” din orașul Glodeni a fost deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani. Aceasta a fost echipată de către UN Women în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei.

„Este o bucurie să observ că în Republica Moldova se deschid și se renovează în ultima perioadă tot mai multe creșe. Acesta este rezultatul eforturilor Guvernului Republicii Moldova  și al partenerilor de dezvoltare. Mulțumim UN Women și Suediei pentru crearea unor condiții mai bune pentru copiii noștri și pentru oferirea unor posibilități mai mari părinților și mamelor de a se reintegra rapid în câmpul muncii”, a declarat deputata Marina Morozova, la inaugurarea grupei creșă din orașul Glodeni.

Grupa creșă din orașul Sângerei, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani, a fost renovată și dotată cu sprijinul financiar al Suediei. Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Katarina Fried, a menționat că prin investițiile în serviciile de îngrijire timpurie a copiilor, Suedia își propune să construiască un viitor mai prosper și o piață economică mai puternică în Republica Moldova.

Renovarea și echiparea creșelor din nordul R.. Moldova a implicat o investiție totală de 60 de mii de dolari din partea UN Women, acest lucru fiind posibil datorită sprijinului financiar al Suediei, care susține inițiativele de abilitare a femeilor și promovarea egalității de gen.

Laura Cosoi, anunț sexul celui de-al patrulea copil. Mama a trei fetițe și-a visat bebelușul

Însărcinată pentru a patra oară, actrița româncă Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara.

Laura Cosoi va deveni mamă din nou, în vara anului 2024, când va aduce pe lume al patrulea copil. Vedeta a făcut primele declarații despre numele copilului. Laura Cosoi mărturisește că a știut că familia ei se va mări încă din ziua în care a născut-o pe Lara, cea de-a treia fiică.

Actrița dezvăluie că și-a visat al patrulea copil. „L-am visat. Mi-a spus numele. Știam din ziua în care am născut-o pe Lara, dacă vom mai face al patrulea copil, știam sexul și numele, mi l-a spus, așa încât, nu am ales eu a patra oară, a ales copilul, Dumnezeu”, a povestit Laura Cosoi, pe o rețea de socializare, potrivit unica.ro.

Dacă în cazul sarcinilor anterioare a fost extrem de deschisă, în prezent, vedeta a mărturisit că ea și Cosmin Curticăpean nu își doresc să facă public sexul copilului. Cel puțin deocamdată.

Cum se descurcă Laura Cosoi cu trei copii

Cei doi nu au apelat la ajutorul unei bone pentru îngrijirea copiilor, iar fetițele au fost incluse în colectivitate destul de rapid. Actrița și soțul ei și-au înscris fiicele la o creșă din apropierea casei și atât Laura Cosoi, cât și Cosmin au încercat să își organizeze programul în așa fel încât să fie cât mai prezenți în viața micuțelor.

Laura Cosoi are 42 de ani, este actriță și a devenit cunoscută în 2002, după succesul avut cu serialul La Bloc, difuzat la Pro TV.

Este căsătorită în 2005 cu Cosmin Curticăpean, împreună cu care are trei fiice: Rita (6 ani), Vera (3 ani și jumătate) și Lara (2 ani).

Însărcinată pentru a patra oară, Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara. Citeşte întreaga ştire: Laura Cosoi, anunț despre numele celui de-al patrulea copil: „L-am visat. Mi l-a spus”. Actrița și soțul ei mai au trei fiice

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Fotografii de nuntă ALTFEL!
Articolul anterior
Alex Velea și-a tatuat pe picior chipul Antoniei!
Articolul următor