Cum îţi disciplinezi copilul fără să strigi la el! 9 metode de succes

Probabil mulţi dintre părinţi se confruntă, măcar o dată în viaţă, cu situaţii în care relaţia cu cel mic scapă de sub control. La nervi și supărare, poţi ajunge să ţipi la copilul tău, iar asta se întâmpla chiar dacă îl iubeşti. Ce e de făcut în acest caz?

separator

copil

„De câte ori ți-am zis să nu mai intri în casă încălțat cu pantofii de stradă?”  „Uite cum ai murdărit covorul!” „De ce nu poți să mă asculți niciodată?” – totul spus pe un ton ridicat și amenințător.  Îți pare familiară scena asta?

Interesant e că adulții strigă mult mai des la copii decât strigă unii la ceilalți. Ce îi face pe părinți să creadă că e mai bine să țipe la copii decât să gândească rațional? Dacă credeți că țipatul va disciplina copilul, aflați că acest lucru este foarte greșit!

Furia, însă, nu e cea mai potrivită reacție atunci când ești implicat într-o situație tensionată, conflictuală. E adevărat că adulții trebuie să fie mai autoritari, iar copiii trebuie să-i respecte, însă țipatul nu antrenează respect.

Iată ce învață copiii, de fapt, atunci când părinții țipă la ei:

• Adulții nu vorbesc serios decât după ce încep să țipe;
• Învață că e în regulă să strige și ei;
• Învață că e bine să fie agresivi și cu alte persoane;
• Învață să ignore cererile făcute pe un ton calm și civilizat;
• Învață ca ei nu merită să li se vorbească pe un ton calm;
• Învață că țipatul, în general, este o metodă bună de a te elibera de probleme.

reguli_comportament_copiiCopiii trebuie educați, bineînțeles, dar există și alte metode, infinit mai bune decât strigătele:

1. Fă-ți copilul să se simtă iubit. Chiar dacă este obraznic și nu te ascultă aproape niciodată, nu te arăta tot timpul nemulțumită de el. Nu te baza pe faptul că, în sinea lui, el știe că e iubit, ci arată-i asta în fiecare zi, printr-o îmbrățișare, un pupic, o vorbă bună.

2. Acordă-i atenție. Pentru copii, atenția părinților este esențiala, vitală, e lucrul cel mai de preț. Lauda comportamentul pozitiv, chiar dacă e vorba de lucruri mărunte – cum că și-a spălat canuța sau și-a lăsat pantofii la intrare.

3. Folosește-te de reguli și de rutină. Creează un set de reguli pentru ca piciul tău să știe exact ce aștepți de la el și ce nu ar trebui să facă niciodată.

4. Rugămințile tale trebuie să fie scurte și la obiect. Părinții se supară atunci când copiii nu fac ce li s-a cerut. Și atunci, încep să le țină predici lungi de jumătate de ora. Reamintește-i regula casei printr-o propoziție: „Întotdeauna ne descălțam înainte să intrăm în casă.” Și, eventual, mai adresează-i un indemn scurt: „Haide, scoate-ți pantofii”. Foarte posibil să obții rezultate mai bune cu o astfel de abordare.

Un psiholog te învaţă cum este corect să te adresezi copilului!

5. Arată-i cum îți poate fi de ajutor. Cel mai des, copiii aud cuvinte negative de genul “nu ai voie”, “nu acum”, “termină cu asta”, “gata”. Problema cu aceste remarci e că învață copiii ce să NU facă, dar nu și ce așteptări ar avea părinții de la ei. În loc să-l cerți și să-i spui că nu are voie sa se joace acolo, recomandă-i să își pună jucăriile pe masă, ca tu sa îți poți face treaba și să-l poți vedea.

6. Nu ceda la smiorcăieli. Altfel, copilul va ști ca părintele poate fi manipulat și va apela foarte des la acest truc.

7. Asigură-l că tu întotdeauna vorbești serios. Tine-te de cuvânt.

8. Copiii învață cel mai bine din consecințe și nu din predici!

9. Fii un model pozitiv pentru copilul tău. Daca tu te porți frumos și politicos cu alți oameni, copilul îți va imita comportamentul. Nimeni nu e perfect, iar dacă vreodată faci o greșeala în fața copilului, recunoaște-ți fapta, cere-ți scuze pentru ea și arată-i că întotdeauna se poate învăța din greșeli, astfel încât data viitoare să fie mai bine.

sursa

Construcția unei grădinițe cu 160 de locuri a început într-un sat din preajma Chișinăului. Cum va arăta instituția?

În premieră, preșcolarii din satul Bîc, comuna Bubuieci a municipiului Chișinău, vor merge la propria grădiniță din localitate. Primăria Municipiului Chișinău cofinanțează construcția din temelie a grădiniței din suburbie, care va avea o capacitate de 160 de locuri.

„Costul total al proiectului este de peste 39 de milioane de lei. Lucrările au început în vara anului 2022.

La prima etapă a proiectului, din bugetul municipal au fost alocate 4,17 milioane de lei. Alte peste 4 milioane de lei au fost bugetate de Primăria Chișinău pentru lucrările din acest an.

Edificiul va fi cu două etaje. În fiecare grupă va fi amenajată zona pentru activitățile de educație – instruire, un dormitor, blocul sanitar și bucătăria. Până la această etapă, au fost efectuate lucrările de terasament, puse bazele fundamentului noii grădinițe, și ridicate cele două etaje. În prezent, se desfășoară lucrările de montare a acoperișului.

Proiectul prevede și construcția unei cazangerii, care va asigura grădinița cu energie termică și apă caldă.

În prezent, copiii din satul Bîc merg la grădinițele nr. 1 și nr. 2 din Bubuieci sau la cele din satele megieșe”, a declarat edilul capitalei Ion Ceban, într-o postare pe facebook.

Anișoara Loghin și-a arătat fiul în vârstă de 3 ani. Vezi ce mesaj emoționant i-a dedicat

Anișoara Loghin și-a sărbătorit fiul, care a împlinit 3 anișori. Cu această ocazie, prezentatoarea TV a publicat o poză rară alături de micuțul ei, dar și un mesaj emoționant pe care i l-a dedicat acestuia.

„Sunt sau nu copiii sensul vieții , nu știu…dar știu sigur că ei sunt ce are viața mai frumos să ne ofere. La mulți ani, copil frumos! Să spun că te iubesc ar însemna să spun prea puțin, mami și tati @ginsari10 sunt acolo mereu pentru tine!”,  a menționat prezentatoarea TV.

Anișoara Loghin și Radu Gînsari cresc împreună doi copii, un băiat pe nume Raul și o fetiță, Carla.

Record: O femeie a născut pentru a 12-a oară prin cezariană. Ce spun medicii?

În 2022, presa din România anunţa că o femeie din Alba deţine recordul la naşteri prin cezariană, imediat ce suferise pentru a 8-a oară o astfel de intervenţie. Iată că, acum, la Maternitatea din Bacău se înregistrează un nou record, transmite presa română.

Este vorba despre o femeie căreia recent i-a fost făcută a 12-a cezariană, în urma căreia a adus pe lume o fetiţă de nota 10. Şi la propriu, pentru că acesta este calificativul pe care l-a primit din partea echipei medicale, dar şi la figurat, pentru că astfel de chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase.

Informaţia a apărut recent pe facebook, după ce Maternitatea Bacău a postat un bilanţ al activităţii de la începutul anului până în prezent, şi a fost preluată de Bacău.net.

„O mămică a născut o fetiță de 2800 g cu nota (IA) 10, echipa medicală formată din Dr. Beleuță Octavian, Dr. Popa Marius, Dr. Carp Cristina efectuând la această pacientă cea de-a 12 a cezariană. Pacienta a mai născut de 11 ori, de fiecare dată prin operație cezariană, ultimele trei intervenții fiind efectuate cu succes în Maternitatea Bacău” – au scris reprezentanții SJU Bacău.

Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, mai ales că astfel de intervenții chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

De la începutul anului 2024, în Maternitatea Bacău au venit pe lume 370 de nou-născuți, din care 18 născuți prematur au fost preluați și îngrijiți în secția ATI Neonatologie, aflăm din postare.

Tot aici a fost modernizat Blocul Operator Maternitate prin achiziționarea unei linii de laparoscopie complete de ultimă generație, cu instrumentar specific de chirurgie laparoscopică ginecologică. „Chirurgia minim invazivă permite rezolvarea cazurilor cu incizii minime, recuperarea este rapidă, durerea postoperatorie fiind minimă cu reducerea duratei de spitalizare. Externarea pacientei se face în medie la 48 de ore postoperator”, conform SJU Bacău.

8 șmecherii care îți vor ușura viața!
Articolul anterior
Mustul de struguri, un laxativ natural plin de vitamine şi minerale!
Articolul următor