Cum să alegem un ghiozdan școlar corect!

A mai rămas puțin timp până va începe un nou an școlar. Părinții sunt în căutarea celor mai bune rechizite școlare pentru copii săi, însă de fiecare dată aceștia își pun întrebarea: care ghiozdan totuși este mai potrivit pentru copil, cum corect să-l aleagă fără a avea o influență negativă asupra ținutei școlarului?

separator

Spre bucuria noastră, astăzi găsim sortiment vast de ghiozdane, care se deosebesc după formă, culori, dar volumul interior. Mai jos găsiți câteva recomandări de la rețeau de magazine ” PAPIRUS MARKET ”, care cu siguranță vă vor fi de folos!

1. Să fie ușor
Conform recomandărilor sanitaro-igienice un ghiozdan trebuie să cântărească până la 1 kg, iar sarcina totală , cu încărcătură nu trebuie să depășească 10% din greutatea corporală a copilului.

2. Dimensiuni
Când mergeți să procurați ghiozdanul, este recomandabil să luați cu dumneavoastră și copilul, pentru a efectua măsurătorile necesare . Pentru că anume la vârsta de 6-8 ani are loc formarea modelului definitiv al curburilor fiziologice ale coloanei vertebrale, regula este ca ghiozdanul să fie potrivit copilului și nu trebuie să treacă mai jos de zona mijlocului și nici mai mult de 3cm în lateralul sau înălțimea umerilor, pentru a nu-i îngradi sub nici o forma vizibilitatea.
3. Peretele auxiliar al ghiozdanului
Peretele auxiliar (spatele), se cere a fi ortopedic, adică să repete curburile coloanei vertebrale, pentru a micșora solicitările mecanice axiale, prin echilibrarea acestora pe scheletul trunchiului. Peretele auxiliar ar fi bine să fie conbinat cu material plastic, pentru a nu permite deformarea ghiozdanului. Un alt avantaj ar fi o plăcuță din aluminiu sau alt material, poziționată de-a lungul coloanei vertebrale, în peretele auxiliar al ghiozdanului. La exterior trebuie să fie căptușit cu material poros sau reticular, pentru a nu permite transpirarea copilului.4. Material de calitate
Materialul din care e confecționat ghiozdanul trebuie să fie rezistent, chiar poate fi și impermeabil. Astfel ploaea sau zăpadă, nu va ajunge la rechizite. Calitatea materialului o putem determina și după miros. Un ghiozdan care are un miros ințepător este confecționat din material ne calitativ și este toxic.

5. Curelușile și mânerul
La majoritatea ghiozdanelor curelușele sunt reglabile, dar trebuie să ținem cont de sezonul rece, când copilul îmbracă haine mai voluminoase și să optăm pentru un grad mai mare de reglare. Copilul trebuie să își poată pune și scoate cu ușurință ghiozdanul din spate. Alegem un sistem cât mai simplu, dar sigur de curele reglabile, să fie ușor de manevrat pentru copil. Un lucru de neglijat sunt și bretelele, pentru o distribuire mai bună a greutății sarcinei cărate, ele trebuie să fie cât mai late (nu mai puțin de 6 cm) și căptușite cu burete. Nu lăsa-ți copilul să poarte ghiozdanul pe un singur umăr, fie că este vorba despre ghiozdanul cu 2 bretele, purtat numai pe un umăr, fie ghiozdanul cu o singură bretea. Acestea sunt extrem de dăunatoare deoarece greutatea nu se distribuie cum trebuie și numai o parte a corpului este solicitată. Mânerul ghiozdanului trebuie să fie rezistente la încărcături, dar și comod.

6. Siguranță
În scop de securitate, ghiozdanul trebuie să fie dotat cu benzi reflectorizante. Toate lacătele trebuie să funcționeze impecabil, cusăturile să fie fine și rezistente, altfel pot răni copilul.

7. Opțiuni utile
Ghiozdanul ideal trebuie să fie suficient de încăpător, având mai multe compartimente, buzunare, pentru o mai bună organizare a rechizitelor, datorită cărora copilului îi v-a fi mai ușor să găsească lucrurile necesare și să fie mai ordonat. Un buzunar lateral pentru sticla de apă/ceai este util. Mici buzunare sunt necesare pentru a avea la îndemână ceasul, cheia, etc. E mai ușor pentru un copil să aibă totul la îndemână, pentru ca să nu fie nevoit să răscolească tot ghiozdanul. Învăța-ți copilul să aleagă carțile și caietele cu adevărat necesare si să nu poarte nimic inutil în plus. De asemenea, arată-i cum să aranjeze lucrurile în ghiozdan, cărțile mai grele trebuie așezate mai aproape de corp, pentru a-l ajuta să-și mențină echilibrul. În ultima perioadă specialiștii recomandă ghiozdanele tip roller cu rotile și un mâner suplimentar extensibil. Acestea pot fi trase pe jos atunci când greutatea este prea mare. Mai nou, acestea le puteți găsi și în varianta unde în caz de necesitate, roțile și mânerul suplimentar, pot fi ușor detașate sau cuplate la ghiozdan.

Sunteți așteptat cu drag în rețeaua de magazine ”PAPIRUS MARKET”

Adresele:
1. Chișinău, Bd.Mircea cel Batrân 13/1
Tel: (+373) 022 000-185, (+373)060 500-557 Fax: (+373) 022 000-184 
Luni-Vineri 09:00 – 19:00
Sâmbătă 10:00 – 16:00
Duminică 10:00 – 15:00

2. Chișinău, str.Armenească 19
Tel: (+373)022 260-979, (+373)068711154 Fax: (+373)022 260-980 
Luni-Vineri 09:00 – 19:00
Sâmbătă 09:00 – 16:00
Duminică zi liberă

Un preot moldovean, șofer de autobuz în Italia: ”Lucrez pentru a-mi întreține familia”

Preotul moldovean Ion Grebănosu, liderul comunității ortodoxe moldovenești din Trentino și protopop – paroh al Bisericii Ortodoxe a Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, prezent în Rovereto din 2008, își completează veniturile lucrând de mai mult timp ca șofer pe autobuz.

Această situație neobișnuită vine ca o necesitate, având în vedere că preoții ortodocși nu beneficiază de un salariu fix, ceea ce îl obligă pe părintele Grebănosu să găsească alte surse de venit pentru a-și întreține familia, relatează presa italiană citată de rotalianul.com. „Înainte lucram ca șofer cu normă întreagă, acum am un program mai flexibil”, a mărturisit el.

Preotul Grebănosu are 54 de ani, este căsătorit cu Tatiana și are trei copii: două fiice, Ionela 30 de ani, Aleftina de 27 și un fiu, Teopemt, de 28 de ani.

„Deoarece preoții noștri nu au un tip de remunerație fixă, majoritatea dintre noi caută un loc de muncă în zilele lucrătoare pentru a acoperi diverse cheltuieli și pentru a-și susține familiile”, a explicat preotul moldovean.

El a fost nevoit să devină șofer de autobuz, o meserie pe care o practică periodic prin intermediul unui contract flexibil, ce îi permite să intervină când colegii șoferi sunt bolnavi sau în vacanță.

În august 2023, compania pentru care lucra ca șofer a pierdut un contract important cu Trentino Trasporti, iar sănătatea sa a devenit precară din cauza problemelor de inimă și a efectelor post-COVID de care a suferit.

Această situație l-a forțat să reducă orele de muncă și să se adapteze la un program mai flexibil.

„Am lucrat ca șofer cu normă întreagă, chiar dacă uneori a fost puțin greu să împac munca cu rolul meu de ghid spiritual care trebuie să răspundă diferitelor nevoi din biserică și din comunitate.

A fi preot paroh este o misiune care trebuie să aibă prioritate, dar, datorită înțelegerii încheiate cu compania de a avea weekendul liber pentru a celebra liturghia și a fi la dispoziție credincioșilor, am reușit mereu”, a afirmat el.

Biserica Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, situată într-o fostă mănăstire restaurată în 2009 cu ajutorul enoriașilor, nu doar că servește nevoile spirituale ale credincioșilor, dar joacă un rol vital în integrarea moldovenilor în Italia.

Aceasta oferă cursuri de limbă, cateheză, desen și dansuri tradiționale pentru copii, precum și suport pentru adulții în căutare de locuri de muncă sau locuințe.

Amestecarea rolurilor religioase și civile evidențiază adaptabilitatea și dedicarea preotului moldovean în servirea comunității sale.

El continuă să fie o figură centrală pentru mulți, oferind nu doar îndrumare spirituală, dar și suport concret în viața de zi cu zi.

Un TIR încărcat cu semințe de floarea-soarelui s-a răsturnat la Bălți

Un TIR încărcat cu semințe de floarea soarelui s-a răsturnat la Bălți. Potrivit poliției, șoferul a fost transportat la spital, scrie unimedia.info.

Totul s-a întâmplat ieri, 15 aprilie, în jurul orei 20:00.

Potrivit poliției, un bărbat de 50 de ani fiind la volanul unui autocamion de model MAN cu semiremorcă, încărcat cu floarea soarelui, la un moment dat a pierdut controlul asupra volanului și s-a tamponat într-un parapet metali), după care vehiculul s-a răsturant. 

Șoferul a fost transportat la spital.

Alte circumstanțe se stabilesc.

Inteligenta artificiala ar putea afecta 40% din locurile de munca la nivel global

Inteligenţa artificială ar putea afecta 40% din locurile de muncă la nivel global. Estimarea aparţine Fondului Monetar Internațional. Cert este că revoluția adusă de inteligența artificială pe Piața muncii a început deja, scrie ziare.com.

Revoluția a început, însă nu este clar spre ce se va îndrepta. Sunt voci care spun că în următorul an inteligența artificială o va depăși pe cea umană, un proces ireversibil.

Cu peste 40% dintre locurile de muncă la nivel global care vor dispărea odată cu revoluția inteligenței artificiale, toată lumea se intreabă ce îi asteaptă pe oameni, unde vor lucra, pe ce salarii.

Experții prevăd că inteligența artificială va automatiza multe sarcini efectuate în prezent de oameni, ducând la pierderi semnificative de locuri de muncă. Soluția discutată acum la nivel înalt este un instrument care se cheamă venitul universal garantat.

Conceptul propune ca toți cetățenii să primească o sumă lunară fixă de la guvern, indiferent de venitul sau statutul lor de angajare, scrie tvrinfo.ro.

Susținătorii venitului universal garantat consideră că ar putea oferi o plasă de siguranță pentru cei care își pierd locul de muncă din cauza inteligenței artificiale, permițându-le să-și satisfacă nevoile de bază și să-și caute noi oportunități.

Acesta idee are suținători puternici în rândul bogaților care dețin giganții internetului. Câteva figuri proeminente din Silicon Valley, cum ar fi Elon Musk, Mark Zuckerberg și Sam Altman, au susținut ideea venitului universal garantat că o modalitate de a atenua impactul negativ al inteligenței artificiale asupra pieței muncii.

„Venitul universal va fi necesar în timp, dacă AI preia majoritatea locurilor de muncă umane”, spunea Elon Musk.

Americanii au implementat chiar un program pilot, în Stockton, California, unde 125 de rezidenți au primit 500 USD lunar timp de doi ani. Rezultatele au arătat o îmbunătățire a sănătății mentale și fizice a participanților, precum și o creștere a ratei de angajare.

Atenție, ceea ce propun acum toți acești oameni este ca fiecare, indiferent dacă este angajat sau nu, să primească o sumă fixă, lunar. Cine va dori ceva suplimentar, va trebui să muncească.

Și de aici încep problemele pentru acesta idee. Opoziția la acest venit universal garantat vine adesea din partea celor care consideră că ar descuraja munca sau ar fi prea costisitoare de implementat. Alte provocări includ stabilirea nivelului adecvat al venitului și identificarea surselor de finanțare.

Ca o notă persoanala, ideea nu este nouă, o propunea și Martin Luther King Junior în anii 60. Sunt multe țări care au un venit minim garantat pentru persoanele aflate în dificultate, inclusiv România. Avem Venitul Minim de Incluziune (VMI), care include atât Sprijin pentru incluziune – care înlocuiește Venitul Minim Garantat acordat până în 2024 și Sprijin pentru Familiile cu Copii – care înlocuiește Alocația pentru Susținerea Familiei, ajutor social acordat până în 2024.

Sunt peste 160 de mii de români care primesc aceste tipuri de ajutor. Însă, ceea ce propun acum mai marii lumii se referă la un venit minim pentru toată lumea.

Partenerii noștri
Author Papirus Market
Adresa: str. Armenească, 19
Tel.: 022 260 979
Facebook: https://www.facebook.com/birolux/
Un nou centru modern, destinat frumuseții și remodelării corporale s-a deschis în orașul Bălți
Articolul anterior
Cele mai pasionale zodii! Vezi dacă te regăsești și tu în listă
Articolul următor