Cum să previi regurgitaţia la nou-născut? Sfaturile medicului

Specialiștii spun că regurgitaţia la nou-născuţi este un proces fiziologic și încetează odată ce copilul atinge vârsta de 12 luni. Totuşi, cum să previi regurgitaţia şi în ce cazuri manifestările acesteia ar trebui să te îngrijoreze la copilul nou-născut?

separator

dddCe este regurgitația?

,,Regurgitația la nou-născuți este un proces absolut fiziologic. Acesta reprezintă o eliminare spontană a unui conținut alimentar din stomac, fără a fi vorba de un efort de a voma. În primele săptămâni de viață, regurgitaţiile se manifestă la marea majoritate dintre sugari. La vârsta de 3-4 luni, regurgitările devin mai rare și aproape dispar atunci când copilul împlinește vârsta de un an”, ne informează medicul Ludmila Oclanschi, specialist neonatolog, de la Institutul Mamei și Copilului.

Care sunt factorii ce cauzează regurgitația?

De cele mai multe ori, regurgitația la nou-născuți este cauzată de înghițirea împreună cu laptele matern a unui volum de aer. Aceasta apare în momentul când aerul trebuie eructat din stomac, și, evident, iese odată cu o parte din lăptișorul înghițit. De asemenea, regurgitația mai poate fi cauzată și de alimentația incorectă ori hrănirea în exces a copilului.

Până la ce vârstă este normal ca bebelușul să regurgiteze?

Până la vârsta de 3-4 luni, copiii pot regurgita după fiecare masă, ceea ce este un fenomen absolut normal. Regurgitaţiile devin mai rare și aproape totalmente dispar, fără tratament, atunci când copilul împlinește un an.

Cum deosebim regurgitaţia de starea de vomă?

Regurgitaţia este un fenomen fiziologic, care nu are nevoie de niciun tratament, pe când voma, adesea, este un semn de boală. De aceea, este foarte important ca părinții să facă diferența și să țină cont de următoarele:

1. Regurgitaţiile apar imediat după masă și se repetă de mai multe ori cu eliminarea unei cantități mici de lapte, pe când în cazul vomei, are loc eliminarea unei cantități mai mari de hrană ingerată.

2. Adesea, în timpul vărsăturilor, din stomacul copilului se mai elimină și un lichid gălbui.

3. Vărsăturile sunt mai forțate.

,,În caz de vomă, copilul este agitat, prezintă dureri, poate să plângă ori poate avea şi alte simptome precum febră, refuzul de a suge lapte. În cazul regurgitaţiilor copilul se comportă normal, poate să zâmbească și să joace la fel ca înainte”, mai spune medicul.

Cum prevenim regurgitaţia la nou-născuți?

cover• După hrănire, ține copilul în poziție verticală, timp de cel puțin 5-10 minute, sau până auzi cum acesta eructează, adică produce un sunet dinspre stomac, ceea ce înseamnă că aerul înghiţit a fost eliminat.

• În cazul alimentației artificiale ai grijă să nu pătrundă bule de aer în sticluță sau orice alt recipient.

• Dacă hrăneşti copilul din sticluță, asigură-te că gaura din biberon nu este prea mare și nici prea mică.

Biberón• Respectă un regim alimentar compatibil micuțului tău.

• În somn, copilul trebuie culcat cu capul ușor înclinat lateral, în caz de vomă sau regurgitație să nu se înece; evită să pui copilul pe burtă după ce a mâncat.

• După ce a luat masa, nu agita copilul și abține-te pentru o perioadă să-i acorzi o atenţie deosebită, să-l distrezi, ca su nu dea activ din mâini şi picioruşe.

Când trebuie să apelezi la un specialist?

În anumite situaţii fenomenul regurgitaţiei la cei mici poate comporta trăsături patologice şi atunci trebuie să raportezi medicului dacă micuţul:

– regurgitează des;

– vomită;

– conținutul regurgitat este de o altă culoare decât cea a alimentelor consumate anterior;

– copilul este agitat, plânge

– refuză alimentația.

sursa: eumama.md

Trei noi creșe, inaugurate în Republica Moldova cu sprijinul Suediei

Trei grupe de creșă pentru copiii cu vârste între 1 și 3 ani au fost inaugurate în această lună în Sângerei, Râșcani și Glodeni cu sprijinul autorităților naționale și locale, Street Child și cu sprijinul financiar al Suediei, notează IPN.

Grupa creșă din cadrul grădiniței „Foișor”, orașul Râșcani, deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 1-2 ani, a fost renovată și echipată în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei. Grupa creșă „Steluța” din orașul Glodeni a fost deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani. Aceasta a fost echipată de către UN Women în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei.

„Este o bucurie să observ că în Republica Moldova se deschid și se renovează în ultima perioadă tot mai multe creșe. Acesta este rezultatul eforturilor Guvernului Republicii Moldova  și al partenerilor de dezvoltare. Mulțumim UN Women și Suediei pentru crearea unor condiții mai bune pentru copiii noștri și pentru oferirea unor posibilități mai mari părinților și mamelor de a se reintegra rapid în câmpul muncii”, a declarat deputata Marina Morozova, la inaugurarea grupei creșă din orașul Glodeni.

Grupa creșă din orașul Sângerei, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani, a fost renovată și dotată cu sprijinul financiar al Suediei. Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Katarina Fried, a menționat că prin investițiile în serviciile de îngrijire timpurie a copiilor, Suedia își propune să construiască un viitor mai prosper și o piață economică mai puternică în Republica Moldova.

Renovarea și echiparea creșelor din nordul R.. Moldova a implicat o investiție totală de 60 de mii de dolari din partea UN Women, acest lucru fiind posibil datorită sprijinului financiar al Suediei, care susține inițiativele de abilitare a femeilor și promovarea egalității de gen.

Laura Cosoi, anunț sexul celui de-al patrulea copil. Mama a trei fetițe și-a visat bebelușul

Însărcinată pentru a patra oară, actrița româncă Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara.

Laura Cosoi va deveni mamă din nou, în vara anului 2024, când va aduce pe lume al patrulea copil. Vedeta a făcut primele declarații despre numele copilului. Laura Cosoi mărturisește că a știut că familia ei se va mări încă din ziua în care a născut-o pe Lara, cea de-a treia fiică.

Actrița dezvăluie că și-a visat al patrulea copil. „L-am visat. Mi-a spus numele. Știam din ziua în care am născut-o pe Lara, dacă vom mai face al patrulea copil, știam sexul și numele, mi l-a spus, așa încât, nu am ales eu a patra oară, a ales copilul, Dumnezeu”, a povestit Laura Cosoi, pe o rețea de socializare, potrivit unica.ro.

Dacă în cazul sarcinilor anterioare a fost extrem de deschisă, în prezent, vedeta a mărturisit că ea și Cosmin Curticăpean nu își doresc să facă public sexul copilului. Cel puțin deocamdată.

Cum se descurcă Laura Cosoi cu trei copii

Cei doi nu au apelat la ajutorul unei bone pentru îngrijirea copiilor, iar fetițele au fost incluse în colectivitate destul de rapid. Actrița și soțul ei și-au înscris fiicele la o creșă din apropierea casei și atât Laura Cosoi, cât și Cosmin au încercat să își organizeze programul în așa fel încât să fie cât mai prezenți în viața micuțelor.

Laura Cosoi are 42 de ani, este actriță și a devenit cunoscută în 2002, după succesul avut cu serialul La Bloc, difuzat la Pro TV.

Este căsătorită în 2005 cu Cosmin Curticăpean, împreună cu care are trei fiice: Rita (6 ani), Vera (3 ani și jumătate) și Lara (2 ani).

Însărcinată pentru a patra oară, Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara. Citeşte întreaga ştire: Laura Cosoi, anunț despre numele celui de-al patrulea copil: „L-am visat. Mi l-a spus”. Actrița și soțul ei mai au trei fiice

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

O actriță din serialul ,,Univer” a fost jefuită de menajeră
Articolul anterior
Gravidele care mănâncă alimente grase şi dulci riscă să aibă copii hiperactivi
Articolul următor