Despărțirea planificată sau neplanificată de copil

Chiar dacă sunteți de nedespărțit de bebelușul Dvs., mai devreme sau mai tîrziu va sosi momentul în care despărțirea va fi inevitabilă. O eventuală spitalizare, deplasare  sau afaceri importante în alt oraș… Despre cum să pregătiți copilul pentru o ulterioară despărțire, ce comportament să abordați la despărțire și revenire –  citiți în acest articol.

separator

Pentru un nou–născut mama înseamnă întreg universul, iar pentru mamă, bebelușul reprezintă o parte din ea. Despărțirea de copil chiar și pentru cîteva ore pare a fi o misiune imposibilă, de parcă ar trebui să renunți la propriile mîini. Dar odată cu creșterea copilului, despărțirea devine tot mai dificilă: acesta protestează, plînge și strigă, se agață de mama. Vi se pare cunoscută situația?

De aceea se recomandă să obișnuiți copilul cu despărțiri de scurtă durată din timp, pentru orice eventualitate, deoarece viața este plină de surprize, iar o eventuală spitalizare sau oricare altă situație, care va presupune să vă despărțiți de copil este imposibil de prezis.

De aceea:

Cu cît mai devreme veți lăsa copilul în mod regulat cu tatăl sau bunica pentru cîteva ore, cu atît mai multă încredere în forțele proprii vor avea adulții în grija cărora ați lăsat copilul.
Iar bebelușul este mult mai calm, dacă adultul de lîngă el nu este nervos.
Atunci cînd plecați de acasă pentru o anumită perioadă de timp, stabiliți un ritual de despărțire și de revedere cu copilul.

În niciun caz nu plecați în taină, fără a fi observată.
Dacă alăptați bebelușul, străduiți-vă să lipsiți în perioada dintre mese, deoarece foamea pentru un bebeluș nu e decît o altă situație stresantă.

Nu vă alarmați, este absolut normal ca bebelușul să plîngă atunci cînd lipsiți. Trebuie să acordați atenție la cum o să vă întîmpine. Dacă se bucură, atunci totul este în ordine.
De asemenea, este important să nu ignorați comportamentul bebelușului la reîntoarcere după o scurtă perioadă de timp, dacă acesta mușcă, lovește sau pur și simplu ,,nu vă observă”: este posibil ca atașamentul copilului față de mamă să fie excesiv, în acest mod, copilul își pedepsește mama.

Psihologii nu recomandă despărțirea îndelungată de copil pînă la jumătate de an fără un motiv întemeiat. Dar dacă despărțirea este inevitabilă, cum trebuie să vă comportați?

• Dacă alăptați bebelușul și intenționați să continuați alăptarea, atunci faceți rezerve (congelați) de cantități suficiente de lapte.
• Dacă nu intenționați să continuați alăptarea după despărțire, nu se recomandă să încetați alăptarea în ultimul moment: deoarece acesta este un stres puternic pentru bebeluș, iar despărțirea va agrava situația.
• Nu plecați pe neobservate, despărțiți-vă de bebeluș respectînd ritualul de despărțire. Spuneți-i cînd vă întoarceți – chiar dacă considerați că el nu vă înțelege. Acest lucru este împortant pentru ambii.
• În măsura posibilităților, lăsați copilul în grija unor persoane și în locuri bine cunoscute copilului (se recomandă chiar în propria casă). Dacă nu este posibil acest lucru, atunci dați-i jucăriile preferate și plapuma care abundă cu mirosul Dvs.
• Comunicați în fiecare zi cu bebelușul prin skype sau la telefon, chiar dacă capacitățile de vorbire ale acestuia nu sunt încă dezvoltate. Este foarte important ca el să vă vadă chipul și să vă audă vocea.
Dar iată că despărțirea ține de domeniul trecutului – vă întoarceți acasă.
• Nu plîngeți! Cu siguranță i-ați simțit lipsa și aveți impresia că bebelușul a crescut foarte mult! Dar acum trebuie să demonstrați copilului că întîlnirea este un motiv de bucurie. Iar despre faptul că oamenii pot plînge chiar și de fericire el va afla mult mai tîrziu.
• Nu vă indispuneți dacă în momentul întîlnirii copilul nu este la fel de fericit precum v-ați imaginat, nu vi se aruncă în brațe sau nu reușiți să-i distrați atenția de la joc sau desenele animate. Este o situație absolut normală: el e fericit, dar nu știe cum să arate această emoție. Este important să evitați să utilizați fraze precum ,,Dacă nu ai nevoie de mine, voi pleca înapoi”.

• Nu vă abateți de la regimul obișnuit al copilului în această zi. Respectați același grafic.
• Dacă copilul se jenează sau nu vă recunoaște, acordați-i timp să-și amintească mirosul și vocea Dvs.
• Nu-i promiteți că nu veți mai pleca niciodată de lîngă el. E bine ca primele zile să le petreceți împreună, fără a vă despărți pentru mult timp.

Cel mai important este ca atunci cînd plecați de lîngă copil, să nu vă simțiți vinovată sau să nu vă considerați o mamă rea.

Construcția unei grădinițe cu 160 de locuri a început într-un sat din preajma Chișinăului. Cum va arăta instituția?

În premieră, preșcolarii din satul Bîc, comuna Bubuieci a municipiului Chișinău, vor merge la propria grădiniță din localitate. Primăria Municipiului Chișinău cofinanțează construcția din temelie a grădiniței din suburbie, care va avea o capacitate de 160 de locuri.

„Costul total al proiectului este de peste 39 de milioane de lei. Lucrările au început în vara anului 2022.

La prima etapă a proiectului, din bugetul municipal au fost alocate 4,17 milioane de lei. Alte peste 4 milioane de lei au fost bugetate de Primăria Chișinău pentru lucrările din acest an.

Edificiul va fi cu două etaje. În fiecare grupă va fi amenajată zona pentru activitățile de educație – instruire, un dormitor, blocul sanitar și bucătăria. Până la această etapă, au fost efectuate lucrările de terasament, puse bazele fundamentului noii grădinițe, și ridicate cele două etaje. În prezent, se desfășoară lucrările de montare a acoperișului.

Proiectul prevede și construcția unei cazangerii, care va asigura grădinița cu energie termică și apă caldă.

În prezent, copiii din satul Bîc merg la grădinițele nr. 1 și nr. 2 din Bubuieci sau la cele din satele megieșe”, a declarat edilul capitalei Ion Ceban, într-o postare pe facebook.

Anișoara Loghin și-a arătat fiul în vârstă de 3 ani. Vezi ce mesaj emoționant i-a dedicat

Anișoara Loghin și-a sărbătorit fiul, care a împlinit 3 anișori. Cu această ocazie, prezentatoarea TV a publicat o poză rară alături de micuțul ei, dar și un mesaj emoționant pe care i l-a dedicat acestuia.

„Sunt sau nu copiii sensul vieții , nu știu…dar știu sigur că ei sunt ce are viața mai frumos să ne ofere. La mulți ani, copil frumos! Să spun că te iubesc ar însemna să spun prea puțin, mami și tati @ginsari10 sunt acolo mereu pentru tine!”,  a menționat prezentatoarea TV.

Anișoara Loghin și Radu Gînsari cresc împreună doi copii, un băiat pe nume Raul și o fetiță, Carla.

Record: O femeie a născut pentru a 12-a oară prin cezariană. Ce spun medicii?

În 2022, presa din România anunţa că o femeie din Alba deţine recordul la naşteri prin cezariană, imediat ce suferise pentru a 8-a oară o astfel de intervenţie. Iată că, acum, la Maternitatea din Bacău se înregistrează un nou record, transmite presa română.

Este vorba despre o femeie căreia recent i-a fost făcută a 12-a cezariană, în urma căreia a adus pe lume o fetiţă de nota 10. Şi la propriu, pentru că acesta este calificativul pe care l-a primit din partea echipei medicale, dar şi la figurat, pentru că astfel de chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase.

Informaţia a apărut recent pe facebook, după ce Maternitatea Bacău a postat un bilanţ al activităţii de la începutul anului până în prezent, şi a fost preluată de Bacău.net.

„O mămică a născut o fetiță de 2800 g cu nota (IA) 10, echipa medicală formată din Dr. Beleuță Octavian, Dr. Popa Marius, Dr. Carp Cristina efectuând la această pacientă cea de-a 12 a cezariană. Pacienta a mai născut de 11 ori, de fiecare dată prin operație cezariană, ultimele trei intervenții fiind efectuate cu succes în Maternitatea Bacău” – au scris reprezentanții SJU Bacău.

Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, mai ales că astfel de intervenții chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

De la începutul anului 2024, în Maternitatea Bacău au venit pe lume 370 de nou-născuți, din care 18 născuți prematur au fost preluați și îngrijiți în secția ATI Neonatologie, aflăm din postare.

Tot aici a fost modernizat Blocul Operator Maternitate prin achiziționarea unei linii de laparoscopie complete de ultimă generație, cu instrumentar specific de chirurgie laparoscopică ginecologică. „Chirurgia minim invazivă permite rezolvarea cazurilor cu incizii minime, recuperarea este rapidă, durerea postoperatorie fiind minimă cu reducerea duratei de spitalizare. Externarea pacientei se face în medie la 48 de ore postoperator”, conform SJU Bacău.

Lidia Isac nu merge în marea finală Eurovision!
Articolul anterior
Replica producătorului Lidiei Isac pentru cei care n-au susținut-o: “Bucurați-vă de moment, aceasta e ziua voastră”
Articolul următor