Dieta mamei care alăptează: Ce e permis şi ce nu e permis?

Alăptarea cu sân este cel mai util şi indispensabil moment pentru buna dezvoltare și creștere a copilului. Mama care alăptează trebuie să respecte norme speciale de-a lungul perioadei de alăptare.

separator

1

Reguli de bază ale alăptării.

Fiecare femeie are nevoie să se pregătească pentru alăptare chiar din timpul sarcinii. Important în procesul de alăptare este dorința mamei de a oferi copilului său ceea ce este mai bun, precum și – starea emoţională liniştită și încrederea în propriile acțiuni.

Ideal pentru formarea lactației va fi atașamentul timpuriu a copilului la piept – imediat după naștere. Acest lucru va calma copilul, îi va oferi imediat primele picaturi de colostru și va simţi dragostea mamei.
Laptele, de obicei, vine în 3-5 zile după naştere. În primele zile, este foarte important, copilul să fie mai mult ţinut în braţe lângă piept, pentru comfort poate fi utilizat sling-ul.
În sezonul de caniculă copilului i se va da şi apă, dar în cele mai multe cazuri, lui îi este suficient colostrul, și apoi – laptele, care va apărea în sânul mamei.


Pentru a forma o captare corectă a mamelonului, se va exclude alimentarea suplimentară din sticlă și folosirea suzetei. Cît pentru băut, atît şi pentru hrănit puneţi copilul la sîn, astfel laptele va veni mai repede și captarea mamelonului va fi corectă.

Pentru a preveni fisurile pe mameloane, se vor folosi unguente speciale, care nu trebuie înlăturate înainte de hrănire. Practicaţi masajul la sâni, după duş ştergeţi pieptul cu un prosop moale.
Copilul se pune la piept la cerere şi cît mai des posibil. Nou-născutul nu numai că mănâncă și bea, dar, de asemenea, se simte protejat şi calm la sânul mamei.

Care este dieta mamei care alăptează?

Mama care alăpteaza ar trebui sa-şi revadă dieta obișnuită, prin excluderea totală a alcoolului, murăturilor, produselor afumate, alimentelor grase şi prăjite. Ciocolata, fructele citrice și alte alimente care pot provoca o reacție alergică, pot fi consumate dar cu prudență, în cantități mici, analizînd reacţia organismului sugarului la aceste produse.

Cu 20-30 de minute înainte de alăptare va fi util ca mama să bea o ceașcă de ceai cald cu lapte indulcit, asta va stimula scurgerea ușoară a laptelui, și va înlătura senzatia de sete și de uscăciune, în momentul hrănirii.
În general, consumul de lichide a mamei care alăptează trebuie crescut pînă la 1,5 litri pe zi. Este necesar de a bea băuturi din fructe de padure, compoturi, ceaiuri din plante, în special – ceai cu chimen, seminţe de mărar sau seminţe de fenicul, care stimulează, de asemenea lactația.

Dieta mamei care alăptează trebuie să fie variată și bogată în fructe și legume proaspete. O femeie are nevoie să mănânce pește, carne fără grăsime, supe, produse lactate, verdeaţă și caș.
Ca o sursă suplimentară de vitamine și minerale la dieta mamelor care alăptează, în special, dacă persistă hipogalactia (producerea insuficientă de lapte matern), expertii recomandă utilizarea „Apilac Grindeks”- produs din „darul regal” al naturii – lăptișorul de matcă de albine. Înainte de a lua decizia de a administra careva adaosuri consultaţi un expert.

Lăptişorul de matcă conţine aproape toate vitaminele si mineralele necesare, aminoacizi esențiali, proteine , hormonul juvenil şi este unic pentru proprietăţile sale antibacteriene.

Laptişorul de matcă stimuleaza producerea de lapte, precum și – îmbunătățește structura lui, întărește și tonifică organismul mamei, luptă cu depresia, oboseala.

Dieta mamei care alăptează: Ce e permis şi ce nu e permis?

fgrd

Mama – natură a inzestrat femeile cu marea fericire a maternităţii, parte integrantă a căreia este alăptarea! O dietă adecvată, regimul zilei corect, o atitudine pozitivă, precum și lăptișorul de matcă vor ajuta orice femeie să se bucure de acest dar pe deplin!
Mai multe detalii găsiți pe apilak.eu/md!

Trei noi creșe, inaugurate în Republica Moldova cu sprijinul Suediei

Trei grupe de creșă pentru copiii cu vârste între 1 și 3 ani au fost inaugurate în această lună în Sângerei, Râșcani și Glodeni cu sprijinul autorităților naționale și locale, Street Child și cu sprijinul financiar al Suediei, notează IPN.

Grupa creșă din cadrul grădiniței „Foișor”, orașul Râșcani, deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 1-2 ani, a fost renovată și echipată în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei. Grupa creșă „Steluța” din orașul Glodeni a fost deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani. Aceasta a fost echipată de către UN Women în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei.

„Este o bucurie să observ că în Republica Moldova se deschid și se renovează în ultima perioadă tot mai multe creșe. Acesta este rezultatul eforturilor Guvernului Republicii Moldova  și al partenerilor de dezvoltare. Mulțumim UN Women și Suediei pentru crearea unor condiții mai bune pentru copiii noștri și pentru oferirea unor posibilități mai mari părinților și mamelor de a se reintegra rapid în câmpul muncii”, a declarat deputata Marina Morozova, la inaugurarea grupei creșă din orașul Glodeni.

Grupa creșă din orașul Sângerei, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani, a fost renovată și dotată cu sprijinul financiar al Suediei. Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Katarina Fried, a menționat că prin investițiile în serviciile de îngrijire timpurie a copiilor, Suedia își propune să construiască un viitor mai prosper și o piață economică mai puternică în Republica Moldova.

Renovarea și echiparea creșelor din nordul R.. Moldova a implicat o investiție totală de 60 de mii de dolari din partea UN Women, acest lucru fiind posibil datorită sprijinului financiar al Suediei, care susține inițiativele de abilitare a femeilor și promovarea egalității de gen.

Laura Cosoi, anunț sexul celui de-al patrulea copil. Mama a trei fetițe și-a visat bebelușul

Însărcinată pentru a patra oară, actrița româncă Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara.

Laura Cosoi va deveni mamă din nou, în vara anului 2024, când va aduce pe lume al patrulea copil. Vedeta a făcut primele declarații despre numele copilului. Laura Cosoi mărturisește că a știut că familia ei se va mări încă din ziua în care a născut-o pe Lara, cea de-a treia fiică.

Actrița dezvăluie că și-a visat al patrulea copil. „L-am visat. Mi-a spus numele. Știam din ziua în care am născut-o pe Lara, dacă vom mai face al patrulea copil, știam sexul și numele, mi l-a spus, așa încât, nu am ales eu a patra oară, a ales copilul, Dumnezeu”, a povestit Laura Cosoi, pe o rețea de socializare, potrivit unica.ro.

Dacă în cazul sarcinilor anterioare a fost extrem de deschisă, în prezent, vedeta a mărturisit că ea și Cosmin Curticăpean nu își doresc să facă public sexul copilului. Cel puțin deocamdată.

Cum se descurcă Laura Cosoi cu trei copii

Cei doi nu au apelat la ajutorul unei bone pentru îngrijirea copiilor, iar fetițele au fost incluse în colectivitate destul de rapid. Actrița și soțul ei și-au înscris fiicele la o creșă din apropierea casei și atât Laura Cosoi, cât și Cosmin au încercat să își organizeze programul în așa fel încât să fie cât mai prezenți în viața micuțelor.

Laura Cosoi are 42 de ani, este actriță și a devenit cunoscută în 2002, după succesul avut cu serialul La Bloc, difuzat la Pro TV.

Este căsătorită în 2005 cu Cosmin Curticăpean, împreună cu care are trei fiice: Rita (6 ani), Vera (3 ani și jumătate) și Lara (2 ani).

Însărcinată pentru a patra oară, Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara. Citeşte întreaga ştire: Laura Cosoi, anunț despre numele celui de-al patrulea copil: „L-am visat. Mi l-a spus”. Actrița și soțul ei mai au trei fiice

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Lista alimentelor contraindicate pentru bebeluși în primul an de viață
Articolul anterior
Meniul de Paște al Natei Albot
Articolul următor