Emoţionant! Scrisoarea unei liceene din Chișinău către MAMA care nu mai e…

Direcţia generală educaţie, tineret şi sport a Consiliului municipal Chişinău a desfășurat, recent, Concursul Naţional de Creaţie Literară pentru Elevi „Scrisoare mamei”. Iată una din scrisorile care au fost apreciate de juriu şi care te va emoţiona până la lacrimi. Aceasta îi aparține Mihaelei Guţu, liceană în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Gaudeamus” din Chişinău:

separator
scrisoare

„Draga Mamă,

Stau în bucătăria ta şi-mi aduc aminte de tine. Să ştii că dimineaţă mirosul de cafea nu se mai simte aşa de frecvent ca atunci când o preparai tu, atât de dulce pentru tine şi atât de amară pentru simţurile mele de copilă. Mai ţii minte când o gustam şi după aceea faţa-mi împietrea contorsionată pentru câteva minute?
Am ajuns să o beau şi eu. Atunci când vreau să te simt alături. O ador. Îmi place amarul ei şi o încerc de fiecare dată cu un număr de linguriţe de zahăr diferit. Experimentez, mamă. Caut o reţetă, caut să prepar cafeaua ta.

Stau în bucătărie şi miros lalelele din faţă. Ţi-aş cumpăra lanuri întregi. Te-aş duce să savurezi mii de flori roşii şi galbene, ţi-aş face cărări spre alei pline de copăcei de liliac. Te-aş îmbăta cu felurite miresme ca să-nţelegi că nu meriţi doar asta, meriţi toate florile pământului.

Ce bine-ar fi, Mamă, să mi te am alături. Să stai vis-a-vis sprijinită de dulăpiorul de aici, povestind istorioare sau ascultându-mi problemele neînsemnate care mă frământă. Ştiai că bucătăria e locul în care se fac cele mai multe confesiuni, se creează şi se distrug vise şi speranţe? Ştiai că bucătăria e unul din cele mai intime locuri pe care le poate avea o familie?

Ţin cana cu ceai în mână. Ţi-aş face şi ţie, Mamă. Pe timpuri, cafea beai doar dimineaţa, şi-acum e seară. Fac un ceai nemaipomenit. Dar nu eşti aici, şi-acum şi cana e mai goala, şi ceaiul e mai rece şi nu mai e deloc bun. Privirile-mi pierdute rătăcesc dincolo de fereastră, dincolo de clădiri, de străzi, maşini, oameni, munţi şi păduri. Privirile-mi te caută. Te caută ca să poată împărţi cu tine ceaiul. Să te poată examina îndeaproape, să-ţi memoreze fiecare cută de pe faţă, să memoreze întocmai glasul tău, figura ta, ca data viitoare când vei pleca să nu-i pară rău că n-a făcut-o. Ochii mei caută să-nveţe fiecare părticică a chipului tău, să-ţi creioneze-n mintea-mi silueta mereu tânără, frumoasă, în rochii albe, având coroniţe din romaniţe pe cap şi păşind încrezător şi sigur, dar totodată lin şi pur, de parc-ai fi întruchiparea puterii, esteticului şi a binelui.

Mai ţii minte blugii tăi preferaţi? Sau bluziţa albă cu guleraş dantelat? Le priveam zilnic şi-mi imaginam că încă mai e cu putinţă să le-mbraci. Cu o săptămână în urmă le-am aruncat. Cică nu e bine să păstrez amintirile, trebuie să le dau voie să plece, să-şi caute locul în lume, ca să pot eu merge mai departe. Am aruncat multe lucruri, Mamă, inclusiv felicitările de Dragobete pe care scriam poezii de dragoste pentru aşa-zişii Dragobeţi de prin clasele primare, mai ţii minte? M-am curăţat de amintiri, şi-acum mi-e dor şi de dânsele. Uneori speranţa şi dorul oamenilor n-au limite.

Ştii, Mamă, stau cu căştile-n urechi şi-ascult piese care-ar putea să-ţi placă. Dac-ai fi aici, m-ai certa şi mi-ai interzice să le mai folosesc, că-s tehnologii inovatoare care tot ce fac e să deterioreze sănătatea oamenilor. Şi-atunci aş înscrie pe casetă cântecele tale preferate şi-aş cumpăra un radiocasetofon din magazinul de antichităţi, ţi-aş face o surpriză şi-am dansa toată ziua, în rochii si cu frezuri de epocă. Te-aş ruga să-mi cânţi şi tu, că voce mai frumoasă decât a ta nuştiu dac-a existat. Mi-aduc aminte, destul de vag, cum o auzeam şi prin somn dimineaţa, rostind dulce că-ntârzii la şcoală.

Mi-e dor, Mamă. Cred că dac-aş încerca să proiectez în pagina asta sentimente, amintiri şi vise, aş colinda nu doar o pagina, ci caiete întregi. Aş scrie cărţi. Aş crea un flux de amintiri greu de parcus.

Mi-e dor, Mamă. Mi-e dor de priviri şi sfaturi. Mi-e dor de mâinile tale, pe alocuri cu riduri, dar nişte riduri frumoase, cum numai o mamă poate avea, cu câteva vinişoare mult prea mari, cu inelele pe care le port eu acum, deşi… Deşi sunt mult prea frumoase pentru mâna mea. Erau desăvârşite-n jurul degetelor tale. Ţi-aş săruta mâna şi ţi-aş vorbi. Ţi-aş povesti amănunţit în jurul căror lucruri şi persoane gravitează viaţa mea acum, care este „coloana mea vertebrală” ce mă ţine pe picioare, încotro mă îndrept şi pe cine vreau să iau cu mine. Ţi-aş desena axa de simetrie pe care încerc să o găsesc în viaţă, Mamă, ţi-aş desena idei şi gânduri, ţi-aş scrie poezii şi proze. Ţi-aş dedica câştiguri şi succese. Ţi-aş da totul, Mamă, aş face tot ce n-am reuşit să fac, ţi-aş spune multe şi de toate, ţi-aş spune că aşa cum te iubesc, n-am să mai iubesc pe nimeni niciodată, dac-aş mai putea…

…te-aş întoarce,
om cu ochi frumoşi
şi cu o stea din întreg universul ce-ţi aparţine,

te-aş fura de-acolo, de printre stele,
şi ti-aş face cafeaua ta amară

ca s-o bei din plăcere…”

Sursa: ziarulnational.md

Construcția unei grădinițe cu 160 de locuri a început într-un sat din preajma Chișinăului. Cum va arăta instituția?

În premieră, preșcolarii din satul Bîc, comuna Bubuieci a municipiului Chișinău, vor merge la propria grădiniță din localitate. Primăria Municipiului Chișinău cofinanțează construcția din temelie a grădiniței din suburbie, care va avea o capacitate de 160 de locuri.

„Costul total al proiectului este de peste 39 de milioane de lei. Lucrările au început în vara anului 2022.

La prima etapă a proiectului, din bugetul municipal au fost alocate 4,17 milioane de lei. Alte peste 4 milioane de lei au fost bugetate de Primăria Chișinău pentru lucrările din acest an.

Edificiul va fi cu două etaje. În fiecare grupă va fi amenajată zona pentru activitățile de educație – instruire, un dormitor, blocul sanitar și bucătăria. Până la această etapă, au fost efectuate lucrările de terasament, puse bazele fundamentului noii grădinițe, și ridicate cele două etaje. În prezent, se desfășoară lucrările de montare a acoperișului.

Proiectul prevede și construcția unei cazangerii, care va asigura grădinița cu energie termică și apă caldă.

În prezent, copiii din satul Bîc merg la grădinițele nr. 1 și nr. 2 din Bubuieci sau la cele din satele megieșe”, a declarat edilul capitalei Ion Ceban, într-o postare pe facebook.

Anișoara Loghin și-a arătat fiul în vârstă de 3 ani. Vezi ce mesaj emoționant i-a dedicat

Anișoara Loghin și-a sărbătorit fiul, care a împlinit 3 anișori. Cu această ocazie, prezentatoarea TV a publicat o poză rară alături de micuțul ei, dar și un mesaj emoționant pe care i l-a dedicat acestuia.

„Sunt sau nu copiii sensul vieții , nu știu…dar știu sigur că ei sunt ce are viața mai frumos să ne ofere. La mulți ani, copil frumos! Să spun că te iubesc ar însemna să spun prea puțin, mami și tati @ginsari10 sunt acolo mereu pentru tine!”,  a menționat prezentatoarea TV.

Anișoara Loghin și Radu Gînsari cresc împreună doi copii, un băiat pe nume Raul și o fetiță, Carla.

Record: O femeie a născut pentru a 12-a oară prin cezariană. Ce spun medicii?

În 2022, presa din România anunţa că o femeie din Alba deţine recordul la naşteri prin cezariană, imediat ce suferise pentru a 8-a oară o astfel de intervenţie. Iată că, acum, la Maternitatea din Bacău se înregistrează un nou record, transmite presa română.

Este vorba despre o femeie căreia recent i-a fost făcută a 12-a cezariană, în urma căreia a adus pe lume o fetiţă de nota 10. Şi la propriu, pentru că acesta este calificativul pe care l-a primit din partea echipei medicale, dar şi la figurat, pentru că astfel de chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase.

Informaţia a apărut recent pe facebook, după ce Maternitatea Bacău a postat un bilanţ al activităţii de la începutul anului până în prezent, şi a fost preluată de Bacău.net.

„O mămică a născut o fetiță de 2800 g cu nota (IA) 10, echipa medicală formată din Dr. Beleuță Octavian, Dr. Popa Marius, Dr. Carp Cristina efectuând la această pacientă cea de-a 12 a cezariană. Pacienta a mai născut de 11 ori, de fiecare dată prin operație cezariană, ultimele trei intervenții fiind efectuate cu succes în Maternitatea Bacău” – au scris reprezentanții SJU Bacău.

Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, mai ales că astfel de intervenții chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

De la începutul anului 2024, în Maternitatea Bacău au venit pe lume 370 de nou-născuți, din care 18 născuți prematur au fost preluați și îngrijiți în secția ATI Neonatologie, aflăm din postare.

Tot aici a fost modernizat Blocul Operator Maternitate prin achiziționarea unei linii de laparoscopie complete de ultimă generație, cu instrumentar specific de chirurgie laparoscopică ginecologică. „Chirurgia minim invazivă permite rezolvarea cazurilor cu incizii minime, recuperarea este rapidă, durerea postoperatorie fiind minimă cu reducerea duratei de spitalizare. Externarea pacientei se face în medie la 48 de ore postoperator”, conform SJU Bacău.

Natalia Gordienko și-a găsit marea iubire. Va îmbrăca anul acesta rochia de mireasă?
Articolul anterior
Află de la medicii specialişti ce alimente să eviţi în perioada sarcinii
Articolul următor