Faci bine atunci când îţi disciplinezi copilul? Sfaturi de aur de la un psiholog experimentat

Orice părinte doreşte să-şi construiască o relaţie sănătoasă cu copilul său, iar atunci când vine vorba de disciplină, trebuie să recunoaştem, nu de puţine ori, poţi fi în dilema de a nu şti cum este mai bine şi corect să procedezi în legătură cu copilul tău. Dr. Tina Payne Bryson, specialist în educaţie parentală, îţi oferă câteva sfaturi pe care le poţi găsi folositoare în acest sens. Iată, mai jos, ce îţi sugerează psiholoaga.

separator
Fără-titlu-1-Recovered89

Dr.Tina Payne Bryson susţine că înainte de a afla de ce au nevoie copiii de disciplină, este necesar să clarificăm CE ÎNSEAMNĂ disciplina.

,,Sensul original al cuvântului disciplină, aşa cum provine el din limba latină, se referă la „învăţare” şi tot de la disciplină derivă şi cuvântul discipol, care se referă la cel care primeşte învăţăturile cuiva. Prin urmare, părinţii sunt primii şi cei mai importanţi învăţători ai copiilor lor’’, spune experta.

Studiile de specialitate arată că creierul copiilor este încă în dezvoltare până în jurul vârstei de 24 de ani, iar acesta este motivul pentru care copiii au nevoie de disciplină. Adică ei au nevoie de îndrumare, pentru a putea învăța și exersa abilităţi care să îi ajute să se descurce mai bine, să poată relaţiona cu persoanele din jur, să-şi dezvolte o conduită morală sănătoasă.

,,Copiii nu se nasc cu aceste abilităţi, ei le învaţă atunci când interacţionează cu persoanele din viaţa lor, iar asta presupune implicare, timp, răbdare şi multă practică din partea părinţilor. Asta înseamnă disciplină’’, zice Dr. Tina Payne Bryson

Pentru a determina copilul să fie cooperant şi să îi dezvoltăm empatia trebuie să renunţăm la modelele de parenting ale generaţiilor trecute de părinţi, în care disciplina era adesea asociată cu pedeapsa, cu reguli stricte și adesea umilitoare. Părinţii de azi au nevoie să înveţe să disciplineze. Altfel spus, părinții au nevoie să înveţe cum să îi înveţe pe copii, potrivit psihologului.

Iată câteva sfaturi practice:

  • Atunci când copilul tău are un comportament neadecvat, este bine să te întrebi: „De ce se comportă copilul meu astfel?”. Asta te face să descoperi ce se ascunde în spatele unui astfel de comportament. Studiile din psihologie spun, că cel mai adesea, la baza unui comportament nepotrivit stau emoţii puternice pe care copilul nu poate sau nu ştie cum să le gestioneze. Odată ce ai înţeles care este nevoia emoţională a copilului în acel moment, o altă întrebare utilă ar fi: „Care este lecţia pe care doresc să o înveţe copilul meu în acestă situaţie?”.
  • Sancţiuni, time-out (neglijare, izolare), retragerea privilegiilor sunt modalităţi prin care mulţi părinţii aleg să corecteze un comportament nepotrivit. Dacă pe moment, acestea pot da rezultate, atunci, pe termen lung, ele nu sunt eficiente. Ceea ce învaţă copilul din acest tip de disciplină este puterea celui mare asupra celui mic. Aceste strategii nu vor determina copilul să îşi dorească să aibă un comportament mai bun sau să facă alegerile potrivite şi atunci apare o altă întrebare: „Care este cea mai bună metodă prin care copilul să învețe lecţia pe care doresc să i-o transmit?”
  • Primul impuls pe care îl am când îl văd pe fiul meu cel mare că o loveşte pe sora lui mai mică este să-i aplic o pedeapsă, de genul „pentru ceea ce ai făcut, azi nu vei mai putea merge la prietenii tăi la joacă”. Dar fă un efort şi analizează dacă această pedeapsă va rezolva problema? Această soluţie îl va opri să o mai lovească, în viitor? Destul de probabil, ceea ce va resimţi fiul meu, ca urmare a acestei consecinţe, vor fi şi mai multe resentimente faţă de sora lui.
  • Având în minte întrebările de mai sus, începe prin a analiza ceea ce a stat la baza comportamentului nepotrivit al copilului tău şi descoperă că a fost o reacţie emoţională la ceva ce tocmai făcuse sora lui şi care l-a înfuriat. Furia este o emoţie, iar copiii au un slab control al emoţiilor, pentru unii copii primul impuls este să riposteze, lovind.
  • Noi, mulţi dintre părinţi, îi învăţăm pe copii că nu este bine să lovească atunci când emoţiile îi copleşesc. Însă nu îi învăţăm şi care este manifestarea potrivită când aceste emoţii îi invadează. Disciplinarea copiilor se referă şi la faptul că ar trebui să îi învăţăm pe copii strategii prin care să îşi calmeze emoţiile, precum respiratul profund, număratul în gând până la zece sau ieşirea din context. Aceste modalităţi dezvoltă la copii reziliența, sunt exerciţii care îi pot ajuta să se descurce mai bine în situaţii de conflict.
,,Scopul principal al disciplinei este acela al învăţării, iar pentru ca aceasta să fie eficientă, copilul trebuie să fie receptiv la învățăminte şi disciplina bazată pe o relaţie de iubire şi apreciere reciprocă între părinte şi copil. De fapt, ceea ce își doresc majoritatea părinţilor în relaţia cu copiii lor este să primească şi să ofere dragoste, conectare, respect’’, susţine Tina Payne Bryson, psiholog.

sursa

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Povestea bloggeriței din Moldova care a învins cancerul și a adus pe lume al treilea copilaș: „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”

Stela Zacon este moldoveanca de 31 de ani care a reușit să învingă cancerul și să aducă pe lume un copilaș. Aceasta a anunțat marele eveniment pe data de 5 aprilie, iar acum familia sa se bucură de cei trei copii ai cuplului. „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”, a scris bloggerița.

Stela intuia că este însărcinată după cea de-a 6 chemoterapie, iar medicii erau sceptici cu privire la o posibilă sarcină, scrie Unimedia.info.

Gândurile și semnele organismului au determinat-o să facă un test de sarcină, care a și confirmat bănuiala acesteia. Conform examenului ultrasonografic avea deja 2 luni și 3 zile.

„Mă uit în urmă acum și zâmbesc, ce mult m-a schimbat boala. Îi mulțumesc că m-a învățat multe chiar dacă au fost momente grele”, spune ea. „Toți ne-am pornit roz, dar am ieșit albaștri”, a scris Stela în ziua în care au aflat sexul bebelușului.

Stela Zacon are 30 de ani și este originară din Moldova. De mai bine de cinci ani este stabilită în Marea Britanie, împreună cu soțul și cei doi copii. În acest răstimp, femeia a trecut printr-o experiență dificilă, fiind tratată de medici de depresie postantală, deși suferea de cancer limfatic.

Vești bune pentru părinți! A fost modificată procedura privind achitarea indemnizației pentru creșterea copiilor

Vești bune pentru părinți. Începând cu luna aprilie, achitarea indemnizaţiilor pentru familiile cu copii se va efectua lunar, pentru luna curentă, și nu doar după trecerea unei luni, cum era până în prezent.

Despre acest lucru ne anunță Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS), care informează despre modificările operate în legislație privind plata indemnizațiilor.

„În acest context, la data de 1 aprilie 2024 a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna martie 2024, iar astăzi, 5 aprilie 2024, a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna aprilie 2024, în valoare totală de 217,1 milioane lei”, se menționează într-un comunicat al CNAS.

Pentru a ridica banii, beneficiarii urmează să se adreseze la orice oficiu poştal din ţară sau la instituţia bancară unde sunt deserviţi, doar după procesarea plăților de către prestatorii de servicii de plată în cadrul serviciului guvernamental de plăţi electronice (MPay).

Iată cu ce piesă va participa Rusia la Eurovision
Articolul anterior
Măști eficiente pentru un ten uscat!
Articolul următor