Ghiozdanul greu deformează coloana! Cât ar trebui să ducă micul şcolar?

Te-ai întrebat vreodată cât cântăreşte ghiozdanul micului tău şcolar? Vezi cât ar trebui să ducă în spate un pitic în ciclul primar, nu de altfel – dar experţii în sănătate au confirmat relaţia între un rucsac greu şi afecţiunile coloanei vertebrale pe care poate să le provoace la copil.  

separator
ghiozdane

 

Tot mai mulţi copii suferă de afecţiuni ireversibile ale spatelui din cauza genţilor grele pe care sunt nevoiţi să le poarte zilnic la şcoală. Jumătate dintre elevii de 14 ani au dureri de spate, iar medicii raportează creşterea îmbolnăvirilor de scolioză, afecţiune ce desfigurează coloana vertebrală.

Experţii spanioli, în cadrul unui studiu efectuat în 2012, au avut scopul să cerceteze corelaţia între genţile grele şi sănătatea coloanei vertebrale la copiii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 17 ani. Ce au determinat specialiştii?

Rucsacurile grele la copii dăunează ireversibil coloanei vertebrale

2Mai mult de 60% dintre copii aveau genţile mai grele decât 10% din greutatea corpului, iar aproape unul din cinci avea rucsacul mai greu decât 15% din masa corpului. Dintre aceştia 25% au acuzat dureri de spate mai mult de 15 zile pe parcursul ultimului an. Scolioza, deviaţie a coloanei vertebrale, a fost determinată la 70% dintre copiii ce acuzau dureri de spate, ceilalţi 30% – având dureri lombare joase, iar fetiţele au fost mai expuse în acest sens decât băieţii.

Experţii susţin că ghiozdanele vremurilor de azi sunt de două ori mai grele decât cele de acum zece ani, elevii trebuind, de obicei, să ducă 4-5 cărţi, câteva caiete, un penal cu rechizite, echipamentul pentru sport, un prânz la pachet, o sticluţă cu apă, la care dacă mai pui un instrument muzical, o carte înafara programului, papucii pentru sport ori o umbrelă pentru ploaie apoi încărcătura se triplează.

Copiii nu ar trebui să ducă genţi mai grele decât 8,5-10% din greutatea corpului

4Concluzia savanţilor: copiii care duc genţi mai grele decât 8,5-10% din greutatea corpului riscă pe termen lung să dăuneze ireversibil coloanei vertebrale şi scheletului în creştere.

O geantă prea grea, pusă pe umerii copilului, arcuieşte corpul pentru a putea menţine centrat greutatea genţii  şi exercită per ansamblu o presiune sporită asupra coloanei vertebrale a copilului în creştere. Acest lucru poate să ducă la fracturi de stres ale coloanei, inflamarea şi degenerarea prematură a cartilajului de creştere al vertebrelor, încordează muşchii spatelui şi gâtului. În plus, un rucsac greu lipseşte copilul de energia necesară pentru ore (copilul ajunge obosit la şcoală), dar şi dereglează mersul copilului, menţinerea adecvată a echilibrului, creşte pericolul de cădere şi accidentare, reduce amplitudinea mişcărilor (copilul în mod natural are mersul vioi, însă nu poate face acest lucru cu o geantă grea în spate).

Părinţii ar trebui să cântărească ghiozdanul copilului  

6Este recomandat, spun experţii, ca părinţii să cântărească ghiozdanul copilului şi să nu aprecieze subiectiv întrucat un adult va subestima de fiecare dată greutatea acestuia. Un studiu efectuat în SUA a determinat că o treime dintre părinţi nu verifică conţinutul ghiozdanului înainte ca copilul să meargă la şcoală şi numai 4% dintre părinţi cântăresc rucsacul copilului.

În alte ţări autorităţile au adoptat măsuri încât elevii claselor întâi să nu ducă ghiozdane ci să poată lăsa lucrurile la şcoală într-un dulap special amenajat.

Cum să alegi un rucsac potrivit pentru copilul tău?

  1. Rucsacul pe care îl cumperi nu trebuie să depăşească masa de 1kg.
  2. Selectează un rucsac de dimensiuni mai mici, întrucât unul mare este tentant pentru copil să-l încarce.
  3. Rucsacul trebuie sa aibă bretele late, de 4cm, reglabile. Acestea nu ar trebui să fie prea strânse ca să nu comprime arterele şi nervii din zona umărului (întreabă copilul dacă nu îi amorţesc mâinile în timp ce duce ghiozdanul).
  4. Bretelele trebuie ajustate astfel încât partea de jos a genţii să nu depăşească nivelul taliei mai mult de 8-10 cm, rucsacul se poartă aproape de corp, dus pe spate în mod egal de către ambii umeri.
  5. Un ghiozdan nu ar trebui să fie mai lat sau mai lung decât torsul copilului, este bine ca acesta să aibă materialul impermeabil pentru apă şi benzi ce să reflecteze lumina.
  6. Copiii trebuie să folosească ambele bretele, purtând geanta pe un umăr pot apărea dureri de gât, spate, deviaţie de coloană.
  7. Geanta pentru şcoală ar trebui să aibă mai multe compartimente şi buzunare pe care să le foloseşti în mod egal, distribuind încărcătura uniform pentru a echilibra greutatea, cele mai grele dintre lucruri fiind puse mai aproape de mijlocul spatelui.
  8. Ghiozdanul încărcat ar trebui să cântărească 8,2-10% din greutatea copilului, nu mai mult. Adică, un copil din ciclul primar ce are o greutate de 25kg trebuie să ducă nu mai mult de 2kg.
  9. Sunt potrivite ghiozdanele care la contactul cu spatele se mulează pe curburile coloanei vertebrale, acestea având un perete flexibil, din burete. Cele cu spatele rigid sau servietele purtate pe un umăr nu sunt recomandate pentru copii.
  10. Reaminteşte-i copilului să îndoaie ambii genunchi atunci când îşi urcă ghiozdanul în spate.

Întreabă copilul dacă nu are dureri de spate, gât, umeri, amorţeală, furnicături în braţe, mâini, vezi dacă bretelele nu-i lasă urme roşii pe umeri în timp ce poartă ghiozdanul.

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Povestea bloggeriței din Moldova care a învins cancerul și a adus pe lume al treilea copilaș: „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”

Stela Zacon este moldoveanca de 31 de ani care a reușit să învingă cancerul și să aducă pe lume un copilaș. Aceasta a anunțat marele eveniment pe data de 5 aprilie, iar acum familia sa se bucură de cei trei copii ai cuplului. „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”, a scris bloggerița.

Stela intuia că este însărcinată după cea de-a 6 chemoterapie, iar medicii erau sceptici cu privire la o posibilă sarcină, scrie Unimedia.info.

Gândurile și semnele organismului au determinat-o să facă un test de sarcină, care a și confirmat bănuiala acesteia. Conform examenului ultrasonografic avea deja 2 luni și 3 zile.

„Mă uit în urmă acum și zâmbesc, ce mult m-a schimbat boala. Îi mulțumesc că m-a învățat multe chiar dacă au fost momente grele”, spune ea. „Toți ne-am pornit roz, dar am ieșit albaștri”, a scris Stela în ziua în care au aflat sexul bebelușului.

Stela Zacon are 30 de ani și este originară din Moldova. De mai bine de cinci ani este stabilită în Marea Britanie, împreună cu soțul și cei doi copii. În acest răstimp, femeia a trecut printr-o experiență dificilă, fiind tratată de medici de depresie postantală, deși suferea de cancer limfatic.

Vești bune pentru părinți! A fost modificată procedura privind achitarea indemnizației pentru creșterea copiilor

Vești bune pentru părinți. Începând cu luna aprilie, achitarea indemnizaţiilor pentru familiile cu copii se va efectua lunar, pentru luna curentă, și nu doar după trecerea unei luni, cum era până în prezent.

Despre acest lucru ne anunță Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS), care informează despre modificările operate în legislație privind plata indemnizațiilor.

„În acest context, la data de 1 aprilie 2024 a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna martie 2024, iar astăzi, 5 aprilie 2024, a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna aprilie 2024, în valoare totală de 217,1 milioane lei”, se menționează într-un comunicat al CNAS.

Pentru a ridica banii, beneficiarii urmează să se adreseze la orice oficiu poştal din ţară sau la instituţia bancară unde sunt deserviţi, doar după procesarea plăților de către prestatorii de servicii de plată în cadrul serviciului guvernamental de plăţi electronice (MPay).

A fugit de-acasă ca să participe la X Factor!
Articolul anterior
Gabi Marcu și-a cerut iubita în căsătorie!
Articolul următor