Lista alimentelor contraindicate pentru bebeluși în primul an de viață

În jurul vârstei de 7 luni începe diversificarea alimentației bebelușului. În baza ghidului de diversificație a alimentației sugarilor, elaborat de către specialiști, medicul pediatru îți va recomanda să introduci în meniul bebelușului anumite fructe, legume, cereale integrale și, apoi, treptat, alte alimente potrivit vârstei. O serie de alimente, însă, sunt interzise bebelușului în primul an de viață, având în vedere că organele sale interne nu sunt, deocamdată, suficient de dezvoltate și pregătite din punct de vedere funcțional pentru a le digera și metaboliza. Așadar, alimentele de mai jos NU ar trebui să se regăsească în meniul copilului, în primul an de viață.

separator
Mother feeding baby

1. Laptele de vacă

Laptele de vacă are un înalt potenţial alergen, poate duce la diaree, colici abdominale, un rol important având apariţia intoleranţei la proteinele laptelui de vacă. În plus, enzimele tractului digestiv nu sunt capabile să digere corespunzător laptele de vacă, care are o altă compoziție decât laptele de mamă și este mai sărac în fier. În schimb, copilul poate consuma iaurt sau brânză moale de vaci, dacă îi permite vârsta.

2. Zahărul

Bebeluşul nu are nevoie de zahăr, deoarece laptele de mamă, formulele de lapte praf, legumele, fructele și cerealele conţin suficient zahăr. Este bine ca nici după vârsta de 1 an să nu-i administrezi zahăr în exces și să nu obişnuieşti copilul cu dulciuri. Pentru un plus de savoare, poți adăuga îndulcitori naturali, cum ar fi curmalele, stafidele, dovleacul ori alte fructe.

3. Sarea

Nu este necesar să adaugi sare la prepararea mâncării. Chiar dacă mulţi părinţi consideră că bebeluşii refuză mâncarea deoarece nu e bună fără sare, acest lucru nu este adevărat. Este important să obișnuim copii, de mici, să consume mai puțină sare.

4. Mierea de albine

Mierea de albine este un alt produs contrindicat în primul an de viață. Aceasta poate conține spori de Clostridium botulinum, care pot germina în sistemul digestiv al copiilor și provoca botulism, o boală rară, dar potențial letală. Acești spori, însă, sunt inofensivi pentru adulții și copiii cu vârsta de peste 1 an.

5. Albușul de ou

Proteinele din albușul de ou pot cauza o reacție alergică severă la unii bebeluși, în plus acesta poate suprasolicita funcția rinichilor insuficient de maturizați la bebeluși. Gălbenușul de ou, în schimb, poate fi administrat rațional, dacă oul a fost fiert în prealabil timp de 15-20 de minute. iaurt-bebelusi

6. Nucile

Nucile și arahidele pot fi administrate în doze mici, măcinate, doar bebelușilor fără un istoric familial de alergii. În general, medicii nu recomandă nuci întregi copiilor de până la 5 ani.

7. Mezelurile

Mezelurile sunt interzise tuturor copiilor, indiferent de vârstă, deoarece conțin foarte multe substanțe chimice periculoase, sunt înalt calorice și lipsite de valoare nutritrivă, conducând la obezitate, carență de vitamine, creșterea riscului de cancer și boli de stomac și pancreas.

8. Conservele

Stai departe de conserve! Motivul este același – diverse chimicale sunt folosite pentru a conferi gust și  miros, conservanți chimici, E-uri. Supele, pastele sau legumele la conservă conțin mult sodiu.

9. Alimentele procesate

Pufuleți, chipsuri și alte produse din această categorie nu se dau bebelușilor, deoarece conțin conţin mulţi aditivi, condimente, coloranţi toxici, periculoși pentru organismul micuților.

10. Ciocolata

Ciocolata, cacao sunt tonizante, induc alergii și stare de agitație copilului mic, cresc nivelul de aciditate gastrică și pancreatică, provoacă dereglări de somn.

11. Sucurile

Sucurile naturale de fructe și legume, cu atât mai mult cele procesate, nu se administrează copiilor mici. În schimb, se recomandă pireurile omogenizate sau fructul întreg cu tot cu pulpă. În plus, sucul poate cauza intoleranță digestivă, diaree.

12. Ceaiul

Ceaiul negru, dar și cel verde, împiedică absorbția fierului din alimente și conduce la anemie. Ceaiul nu este recomandat în meniul copilului până la vârsta de 6 ani. În scop de hidratare, copiii trebuie să bea apă de izvor. Ceaiul de plante îl poți oferi doar în scop terapeutic, în cazuri de răceală, intoxicație alimentară, diaree.

Precauție! Fructele de pădure (căpșuni, mure, fragi, zmeură) se administrează cu atenție, fără a face excese, copiilor fără antecedente de alergii.

Murăturile, produsele afumate, semipreparatele trebuie evitate. Carnea grasă, carnea animalelor tinere (sub vârsta de 8 luni) nu este indicată copiilor.

Informează-te de fiecare dată atunci când începi diversificarea alimentației bebelușului. Consultă medicul tău, cere-i sfaturi! Nu uita, doar de tine depinde dacă bebelușul va crește sănătos și cu un sistem imunitar puternic.

Alimente pentru bebeluşi, în funcţie de vârstă

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Povestea bloggeriței din Moldova care a învins cancerul și a adus pe lume al treilea copilaș: „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”

Stela Zacon este moldoveanca de 31 de ani care a reușit să învingă cancerul și să aducă pe lume un copilaș. Aceasta a anunțat marele eveniment pe data de 5 aprilie, iar acum familia sa se bucură de cei trei copii ai cuplului. „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”, a scris bloggerița.

Stela intuia că este însărcinată după cea de-a 6 chemoterapie, iar medicii erau sceptici cu privire la o posibilă sarcină, scrie Unimedia.info.

Gândurile și semnele organismului au determinat-o să facă un test de sarcină, care a și confirmat bănuiala acesteia. Conform examenului ultrasonografic avea deja 2 luni și 3 zile.

„Mă uit în urmă acum și zâmbesc, ce mult m-a schimbat boala. Îi mulțumesc că m-a învățat multe chiar dacă au fost momente grele”, spune ea. „Toți ne-am pornit roz, dar am ieșit albaștri”, a scris Stela în ziua în care au aflat sexul bebelușului.

Stela Zacon are 30 de ani și este originară din Moldova. De mai bine de cinci ani este stabilită în Marea Britanie, împreună cu soțul și cei doi copii. În acest răstimp, femeia a trecut printr-o experiență dificilă, fiind tratată de medici de depresie postantală, deși suferea de cancer limfatic.

Vești bune pentru părinți! A fost modificată procedura privind achitarea indemnizației pentru creșterea copiilor

Vești bune pentru părinți. Începând cu luna aprilie, achitarea indemnizaţiilor pentru familiile cu copii se va efectua lunar, pentru luna curentă, și nu doar după trecerea unei luni, cum era până în prezent.

Despre acest lucru ne anunță Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS), care informează despre modificările operate în legislație privind plata indemnizațiilor.

„În acest context, la data de 1 aprilie 2024 a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna martie 2024, iar astăzi, 5 aprilie 2024, a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna aprilie 2024, în valoare totală de 217,1 milioane lei”, se menționează într-un comunicat al CNAS.

Pentru a ridica banii, beneficiarii urmează să se adreseze la orice oficiu poştal din ţară sau la instituţia bancară unde sunt deserviţi, doar după procesarea plăților de către prestatorii de servicii de plată în cadrul serviciului guvernamental de plăţi electronice (MPay).

Un bărbat sărac a fost dat afară dintr-un restaurant
Articolul anterior
Dieta mamei care alăptează: Ce e permis şi ce nu e permis?
Articolul următor