Lista alimentelor interzise copiilor mici în funcție de vârstă

Părinții se ghidează de regulă după indicația medicului, însă unii dintre ei, după ce își văd copilul deja ridicat la nivelul pătuțului, crescut în greutate și că mai merge prin casă, fie de-a bușilea, fie ținut de mănuță, gata, îl consideră „om mare” și îi mai dau și alimente interzise pentru vârsta sa, fără mai consulte medicul.

separator

Însă, părinții trebuie fie vigilenți cu privire la alimentele pe care copilul le consumă întrucat neatenția poate avea urmări grave, de la indigestii, intoleranțe, până la alergii. Așadar, orice părinte trebuie aibă notată lista alimentelor interzise copiilor în funcție de vârsta lor, ca evite problemele pentru sistemul lor digestiv insuficient dezvoltat.

De evitat, de la naștere până la 4-6 luni

Toată hrana solidă. Copilul trebuie hrănit numai cu lapte de la sân sau cu formula până la 6 luni (unii pediatri încep diversificarea de la 4 luni, însă vârsta de 6 luni este mai sigură).

De evitat, între 4 și 12 luni

Mierea: Mierea poate conține sporide Clostridium botulinum, care provoacă boala numita botulism. Tractul intestinal al unui adult poate preveni creșterea acestor spori, dar la copilul până într-un an, ei pot crește și pot provoca toxine care amenință sănătatea și chiar viața.

Laptele de vacă: Copilul mic nu poate digera proteina din laptele de vacă, oricum nu are toți nutrienții necesari și conține minerale în cantitate prea mare care îi pot afecta rinichii.

De evitat, între 12 și 24 luni

Pe măsură ce copilul crește, el va fi dornic și curios guste din farfuria ta, iar tu vei fi nerăbdătoare îi introduci cât mai multe mâncăruri noi în alimentație. Dar în continuare nu toate produsele sunt sigure pentru copilul tău. Unele în continuare prezintă riscul de a se îneca cu ele.

Laptele degresat: Majoritatea copiilor până în 2 ani au nevoie de grăsimea și de caloriile din laptele integral pentru creșterea și dezvoltarea lor armonioasă, în special a creierului. După ce copilul împlinește 2 ani și dacă el are probleme de creștere, îi poți da lapte cu o concentrație mai mică de grăsime dacă așa dorești (laptele 1,5% sau 1,8%). Dacă copilul are probleme de obezitate sau de inimă, oricum medicul îți va introduce laptele semi-degresat mai devreme de vârsta de 2 ani.

Atenție la ce mestecă până la 24 luni!

Bucîțele mari de mestecat: Cel mai sigur este ca ceea ce are de mestecat nu depașească dimensiunea unei boabe de mazăre, astfel nu există riscul rămână blocată mâncarea în gâtul său. Legume precum morcov, salata, fasole verde trebuie gătite și sfărâmate foarte bine și fin. Taie în bucăți cât mai mici strugurii, roșiile tip cherry sau cubulețele de pepene înainte i le dai, nu i le servi întregi, chiar dacă le vezi micuțe. Taie carnea sau brânza în bucăți foarte mici sau pasează-le.

Mâncarea mică și tare: nucile, floricele de porumb, pastile de supt pentru durere de gât, bomboane tari, stafide sau alte fructe mici uscate sau semințe – toate reprezintă un mare risc de a se îneca cu ele. Deci nu i le incluzi în alimentație.

Alimente moi și fine: produse tip jeleu sau bezele pot rămâne lipite pe gâtul copilului, deci nu are voie le mănânce.

De evitat, între 24 și 36 luni

Copilul tău este de acum capabil sa mănânce, însă tot sunt șanse se înece cu mâncare. Continuă eviți îi dai produsele interzise până la 2 ani cu care se poate îneca și dezcurajează-l mănânce în timp ce vorbește, merge, se uită la tv sau face orice altceva care îi mută atenția de la masă și mâncare.

De evitat, de la 3 ani în sus

Deși copilul tău se descurcă de minune mănânce de acum, tot trebuie fii atentă la dimensiunea bucăților de mâncare pe care le duce la gură. Continuă îi tai mâncarea din farfurie în bucăți foarte mici. Continuă eviți nucile, alunele, migdalele, etc., floricelele, guma de mestecat și învață copilul nu mai mănânce atunci când ceva îi distrage atenția.

Atenție la alergia la alimente

Medicii pediatri preferă ca cel mic depășească vârsta de 1 an sau chiar mai mult înainte de a permite introducerea alimentelor cu risc mare de a provoca alergii, în special dacă copiii sunt sensibili la factorii alergeni. În ultima vreme, pediatrii și-au mai schimbat atitudinea, în sensul că recunosc faptul că, indiferent cât amâni introducerea în alimentația copilului alimentele alergene probabil ca alergiile se vor dezvolta oricum la un copil predispus la această problemă.

Cu toate acestea, este înțelept introduci orice aliment nou gradat, câte unul nou pe săptămână, ca ai timp observi orice potențială reacție a copilului la acel aliment, dacă are alergie la el, daca îl tolerează bine din punct de vedere gastric.

Dacă suspectezi că ai putea avea probleme de alergie alimentara la copil, discută cu pediatrul cum este mai bine îi introduci alimentele alergene precum ouăle, laptele, căpșunele, fructele de pădure, nucile, alunele, peștele și fructele de mare.

sursa

alte Articole interesante