Cazurile “Supița” și “Sărmăluța” i-au speriat în ultimele zile pe părinții din toată România.
Doi copii în vârsta de 6 luni și, respectiv 7 luni, au fost aduși de urgență vineri la Spitalul Marie Curie din București, după ce li s-a dat să mănânce la aceste vârste fragede supa de pui și, atenție, sarmale.
Copiii au intrat în atenția presei pe fondul multiplelor cazuri de îmbolnăviri din Arges. Se pare însă ca nerespectarea unei scheme de diversificare provoacă acum cazuri grave.
Băiețelul de șase luni se afla astăzi într-o stare mai bună, însă rămâne sub observație. Fetită care a mâncat sarmale, însă, e în stare mai gravă, i s-a instituit procedura de dializă și va avea nevoie de terapie intensivă susținută în continuare. Medicul Mihaela Belgrădean trage un semnal de alarmă către toți părinții și spune că este total neindicat să li se dea carne bebelușilor înainte de 10 luni.
„Nu mă interesează dacă acea carne avea bacteria E.Coli! Tubul digestiv al unui copil de 6-7 luni nu este dezvoltat astfel încât să proceseze acea carne pe care părinți i-au dat-o. Acolo a fost un exces de proteine, ceea ce este contraindicat la copiii de aceasta vârstă! Nu se da carne, de niciun fel, unui copil de 6-7 luni! Daca ați citit pe net astfel de rețete, dați-le delete! Schemele de diversificare nu includ asab ceva! Este exclus. Carnea se dă la 10 luni, nu mai devreme! Se începe cu carne de pasăre și de vită! În niciun caz nu trebuie să le dăm copiilor de aceste vârste carne procesată, cum ar fi mici, perișoare, chifteluțe, cum am întâlnit la multiple cazuri cu sindrom hemolitic uremic în ultimii ani!”, a declarat medicul Mihaela Balgrădean, șeful secției de Nefrologie a Spitalului „Marie Curie”, pentru toptabu.ro