Motivul misterios pentru care două gemene și-au inventat o limbă a lor

De cele mai multe ori este o plăcere să privești cum se joacă cei mici. Însă cine le privea pe Grace și Virgina Kennedy – Poto și Cabengo, cum își spuneau ele – avea parte de o priveliște cu totul neobișnuită.

separator
Fără titlu-1-Recovered

La cei 6 ani pe care îi aveau când le-a descoperit presa, cele două fetițe crescute în Statele Unite nu vorbeau nici engleza, nici germana, deşi la ele în casă se vorbeau ambele limbi. Păreau, în schimb, să stăpânească o limbă pe care o inventaseră ele însele și pe care nimeni, nici măcar părinții lor, nu o înțelegeau.

Fetițele se născuseră fără complicații într-o familie pentru care asigurarea traiului lunar era o problemă complicată. Prin urmare, părinții lor, care vorbeau engleza, călcau destul de rar pe acasă, iar fetițele au fost crescute de bunica lor, care nu vorbea decât limba germană.

În interviurile pe care le-a acordat presei, tatăl fetițelor a povestit că, la naștere, amândouă au fost suspectate că ar fi suferit crize de epilepsie care ar fi fost posibil să le afecteze dezvoltarea cognitivă. De aceea, văzând că fetele lui nu vorbesc engleza, ci discută neinteligibil între ele, bărbatul a bănuit că fetițele lui suferă de o formă gravă de retard.

Părerea psihiatrilor
După ce cazul lor a ajuns în presă, numeroși psihiatri au speculat rezolvări ale misterului limbii secrete pe care o vorbeau gemenele.

Investigând mai atent felul în care au fost crescute, logopezii și psihiatrii au putut identifica factori care le-au provocat o dezvoltare atipică și au favorizat apariția idioglosiei. Mai întâi, fetițele au fost crescute de bunică, fără să aibă contact cu alți copii, fără să iasă la joacă sau să meargă la școală. Bunica vorbea rareori cu ele, iar atunci când vorbea, vorbea în germană. Contactul fetițelor cu părinții era și el extrem de limitat și în altă limbă decât a bunicii, în engleză.

Apoi, gemenii, prin natura legăturii lor, cresc altfel decât ceilalți copii, care nu stau 24/24 în compania unui copil de vârsta lor. Ei sunt mai predispuși la o încetinire a dezvoltării limbajului sau la dezvoltarea unui limbaj neinteligibil.

Comunicare înainte de cuvinte
Un studiu recent evidenția importanța comunicării cu cei mici încă de dinainte ca ei să rostească primele cuvinte. În primele luni de viaţă, când încep să facă distincţie între sunetele care formează limbajul şi celelalte sunete, bebeluşii pot fi învățați să recunoască multe sunete specifice limbajului. Acest lucru îi va ajuta când vor începe să reproducă primele lor cuvintele.

Izolarea are, în schimb, efecte dramatice, influenţând nu doar psihologic, ci chiar și biologic dezvoltarea copilului. Un studiu relativ recent, care a cuprins experimente pe cobai, a relevat că atunci când animalele sunt izolate în cursul dezvoltării lor timpurii, celulele creierului numite oligodendrocite nu reușesc să se maturizeze în mod corespunzător. Consecința acestui fenomen este că neuronii sunt lipsiți de „izolația” de celule grase, care îi protejează, fapt care le provoacă disfuncții vizibile în schimbări comportamentale pe termen lung.

Un raport alcătuit în anul 2013 de Children’s Defense Fund dezvăluie o statistică neobișnuită: până la vârsta de 3 ani, copiii săraci vor fi auzit cu până la 30 de milioane de cuvinte mai puțin decât copiii care nu sunt săraci.

În cazul gemenelor Kennedy, lucrurile s-au ameliorat după expunerea mediatică. Fetele au beneficiat de terapie, au fost trimise la școală, în clase diferite, astfel încât să fie nevoite să comunice cu alți copii. În scurt timp, au devenit fluente în engleză. La vârsta de 8 ani, nu mai vorbeau deloc în „limba lor”, deși spuneau că nu au uitat-o. Tatăl lor le-a interzis să o mai folosească, fiind convins de unii dintre specialiști că fetele nu suferă de dizabilități mintale, prin urmare pot să învețe limba țării în care locuiesc.

Cea mai recentă apariție în presă a gemenelor, în 2007, le arată încă luptându-se cu sărăcia și încă suferind din pricina problemelor de vorbire și a unei inadaptări cognitive. Grace, care a reușit să atingă un nivel de funcționare mai bun decât Virginia, lucra la McDonald’s ca agent de curățenie, în timp ce sora ei lucra la un centru de calificare, unde asambla diverse obiecte pe o bandă de lucru.

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Povestea bloggeriței din Moldova care a învins cancerul și a adus pe lume al treilea copilaș: „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”

Stela Zacon este moldoveanca de 31 de ani care a reușit să învingă cancerul și să aducă pe lume un copilaș. Aceasta a anunțat marele eveniment pe data de 5 aprilie, iar acum familia sa se bucură de cei trei copii ai cuplului. „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”, a scris bloggerița.

Stela intuia că este însărcinată după cea de-a 6 chemoterapie, iar medicii erau sceptici cu privire la o posibilă sarcină, scrie Unimedia.info.

Gândurile și semnele organismului au determinat-o să facă un test de sarcină, care a și confirmat bănuiala acesteia. Conform examenului ultrasonografic avea deja 2 luni și 3 zile.

„Mă uit în urmă acum și zâmbesc, ce mult m-a schimbat boala. Îi mulțumesc că m-a învățat multe chiar dacă au fost momente grele”, spune ea. „Toți ne-am pornit roz, dar am ieșit albaștri”, a scris Stela în ziua în care au aflat sexul bebelușului.

Stela Zacon are 30 de ani și este originară din Moldova. De mai bine de cinci ani este stabilită în Marea Britanie, împreună cu soțul și cei doi copii. În acest răstimp, femeia a trecut printr-o experiență dificilă, fiind tratată de medici de depresie postantală, deși suferea de cancer limfatic.

Vești bune pentru părinți! A fost modificată procedura privind achitarea indemnizației pentru creșterea copiilor

Vești bune pentru părinți. Începând cu luna aprilie, achitarea indemnizaţiilor pentru familiile cu copii se va efectua lunar, pentru luna curentă, și nu doar după trecerea unei luni, cum era până în prezent.

Despre acest lucru ne anunță Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS), care informează despre modificările operate în legislație privind plata indemnizațiilor.

„În acest context, la data de 1 aprilie 2024 a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna martie 2024, iar astăzi, 5 aprilie 2024, a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna aprilie 2024, în valoare totală de 217,1 milioane lei”, se menționează într-un comunicat al CNAS.

Pentru a ridica banii, beneficiarii urmează să se adreseze la orice oficiu poştal din ţară sau la instituţia bancară unde sunt deserviţi, doar după procesarea plăților de către prestatorii de servicii de plată în cadrul serviciului guvernamental de plăţi electronice (MPay).

S-au simțit independenți când și-au făcut bani de buzunar, dar și de case!
Articolul anterior
De ce îți cade părul toamna?
Articolul următor