Nas înfundat la copii

Năsucul înfundat la bebeluşi şi copii reprezintă un simptom de răceală, gripă sau alergie extrem de inconfortabil. Congestia nazală împiedică copilul să respire liber determinându-l să respire pe guriţă şi provocându-i dureri de gât, uscarea gurii, dar mai ales imposibilitatea de a se odihni pe timpul nopţii. Iată cele mai bune trucuri şi metode de desfundare a nasului, fără a folosi medicaţie.

Copil_racitUmidificarea aerului
Umdificarea aerului este cea mai utilizată metodă de desfundare a năsucului, atunci când blocarea căilor nazale este cauzată de aerul prea uscat din încăperile în care stă copilul.
Vaporizatorul de aer cald sau umidificatorul de aer creează un nivel de umditate al aerului propice pentru ca micuţul tău să respire liber.

Instilaţii cu ser fiziologic
Pune într-o seringă ser fiziologic şi picură-i bebeluşului în nări 1-2 picături pentru a umezi mucozităţile şi pentru a putea fi aspirate mai uşor. Foloseşte o seringă fără ac sau pompiţă de nas pentru a aspira secreţiile nazale.

Extracţia mucozităţilor nazale cu seringa
Seringa poate fi de un real ajutor în desfundarea năsucului micuţilor. Ea are un rol multiplu: ajută şi la punerea de picături saline sau de ser fiziologic în năsuc şi are şi funcţia de a extrage secreţiile nazale. Foloseşte seringi din cauciuc pentru a aspira mucozităţile bebeluşului.

1325075079_perna-bebe_imPernuţa de somn
Bebeluşii pot să folosească pernuţa de dormit abia după vârsta de 2 ani, spun experţii. La această vârstă te poţi folosi de pernuţa de bebeluş pentru a desfunda căile nazale ale micuţului şi pentru a-l ajuta să doarmă mai bine.
Pernuţa îl ajută pe copil să ţină capul un pic mai sus decât restul corpului şi să împiedice înfundarea nasului. Mucusul este eliminat în afara năsucului şi nu mai este deplasat în interiorul căilor respiratorii provocând dificultăţi în somnul bebeluşului.

Aspirarea cu pompa de nas
Pompiţele nazale sunt dispozitive speciale pentru extragerea mucozităţilor din năsucul bebeluşilor.
Micuţii nu sunt apţi să sufle nasul atunci când acesta este plin de mucus, de aceea este nevoie de un instrument care să ajute la extragerea lor. În acest scop s-au creat pompiţele de nas pentru aspirare nazală care se găsesc în toate magazinele de specialitate.

Băile de abur
Dă drumul la apă fierbinte în baie şi închide uşa! Lasă să se facă suficient abur! Apoi intră cu copilul înăuntru şi lasă ca vaporii să desfunde nasul micuţului. Atenţie, nu sta foarte mult timp, pentru a nu crea probleme respiratorii micuţului.

Eucaliptul
Câteva picături de ulei de eucalipt puse în apă în care îi faci băiţă poate ajuta la desfundarea nasului copiilor. De asemenea, ungerea unei porţiuni a pielii copilului cu acest ulei poate emana vapori care ajută căile respiratorii să se elibereze. Nu da cu ulei de eucalipt în zone în care micuţul ar putea pune guriţa.

Ppompa nazala(1)icăturile saline
Pentru că bebeluşii nu au voie să folosească medicamente pentru desfundarea nasului, picăturile saline pot fi pregătite şi în casă din apă şi sare şi pot fi puse în nări pentru a umezi secreţiile nazale întărite. În acest fel, se elibereaza căile respiratorii ale micuţului.
Trebuie să ţii bebeluşul cu capul între picioarele tale, să vorbeşti tot timpul cu el pentru a-i capta atenţia şi pentru a se mişca cât mai puţin şi îi poţi turna cu o pipetă 1-2 picături în fiecare nară, ţinându-l câteva secunde cu capul aplecat un pic mai jos.
După ce secreţiile s-au umezit şi înmuiat este indicat să foloseşti o seringă sau o pompă nazală pentru a extrege secreţiile.

Sursa

Construcția unei grădinițe cu 160 de locuri a început într-un sat din preajma Chișinăului. Cum va arăta instituția?

În premieră, preșcolarii din satul Bîc, comuna Bubuieci a municipiului Chișinău, vor merge la propria grădiniță din localitate. Primăria Municipiului Chișinău cofinanțează construcția din temelie a grădiniței din suburbie, care va avea o capacitate de 160 de locuri.

„Costul total al proiectului este de peste 39 de milioane de lei. Lucrările au început în vara anului 2022.

La prima etapă a proiectului, din bugetul municipal au fost alocate 4,17 milioane de lei. Alte peste 4 milioane de lei au fost bugetate de Primăria Chișinău pentru lucrările din acest an.

Edificiul va fi cu două etaje. În fiecare grupă va fi amenajată zona pentru activitățile de educație – instruire, un dormitor, blocul sanitar și bucătăria. Până la această etapă, au fost efectuate lucrările de terasament, puse bazele fundamentului noii grădinițe, și ridicate cele două etaje. În prezent, se desfășoară lucrările de montare a acoperișului.

Proiectul prevede și construcția unei cazangerii, care va asigura grădinița cu energie termică și apă caldă.

În prezent, copiii din satul Bîc merg la grădinițele nr. 1 și nr. 2 din Bubuieci sau la cele din satele megieșe”, a declarat edilul capitalei Ion Ceban, într-o postare pe facebook.

Anișoara Loghin și-a arătat fiul în vârstă de 3 ani. Vezi ce mesaj emoționant i-a dedicat

Anișoara Loghin și-a sărbătorit fiul, care a împlinit 3 anișori. Cu această ocazie, prezentatoarea TV a publicat o poză rară alături de micuțul ei, dar și un mesaj emoționant pe care i l-a dedicat acestuia.

„Sunt sau nu copiii sensul vieții , nu știu…dar știu sigur că ei sunt ce are viața mai frumos să ne ofere. La mulți ani, copil frumos! Să spun că te iubesc ar însemna să spun prea puțin, mami și tati @ginsari10 sunt acolo mereu pentru tine!”,  a menționat prezentatoarea TV.

Anișoara Loghin și Radu Gînsari cresc împreună doi copii, un băiat pe nume Raul și o fetiță, Carla.

Record: O femeie a născut pentru a 12-a oară prin cezariană. Ce spun medicii?

În 2022, presa din România anunţa că o femeie din Alba deţine recordul la naşteri prin cezariană, imediat ce suferise pentru a 8-a oară o astfel de intervenţie. Iată că, acum, la Maternitatea din Bacău se înregistrează un nou record, transmite presa română.

Este vorba despre o femeie căreia recent i-a fost făcută a 12-a cezariană, în urma căreia a adus pe lume o fetiţă de nota 10. Şi la propriu, pentru că acesta este calificativul pe care l-a primit din partea echipei medicale, dar şi la figurat, pentru că astfel de chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase.

Informaţia a apărut recent pe facebook, după ce Maternitatea Bacău a postat un bilanţ al activităţii de la începutul anului până în prezent, şi a fost preluată de Bacău.net.

„O mămică a născut o fetiță de 2800 g cu nota (IA) 10, echipa medicală formată din Dr. Beleuță Octavian, Dr. Popa Marius, Dr. Carp Cristina efectuând la această pacientă cea de-a 12 a cezariană. Pacienta a mai născut de 11 ori, de fiecare dată prin operație cezariană, ultimele trei intervenții fiind efectuate cu succes în Maternitatea Bacău” – au scris reprezentanții SJU Bacău.

Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, mai ales că astfel de intervenții chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

De la începutul anului 2024, în Maternitatea Bacău au venit pe lume 370 de nou-născuți, din care 18 născuți prematur au fost preluați și îngrijiți în secția ATI Neonatologie, aflăm din postare.

Tot aici a fost modernizat Blocul Operator Maternitate prin achiziționarea unei linii de laparoscopie complete de ultimă generație, cu instrumentar specific de chirurgie laparoscopică ginecologică. „Chirurgia minim invazivă permite rezolvarea cazurilor cu incizii minime, recuperarea este rapidă, durerea postoperatorie fiind minimă cu reducerea duratei de spitalizare. Externarea pacientei se face în medie la 48 de ore postoperator”, conform SJU Bacău.

Cum să ai un păr sănătos. Sfaturi de la un expert american
Articolul anterior
Moldovencele sunt mai grase decât femeile din alte state europene
Articolul următor