Petiţie! Părinții solicită excluderea crenvurștilor din meniul copiilor în școli și grădinițe

Mai mulți părinți s-au mobilizat în vederea soluționării unei din cele mai grave probleme a alimetatiei copiilor în școli și grădinițe. Mămici și tătici, în frunte cu Ala Revenco, au relansat petiția ce privește controversata problemă privind excluderea mezelurilor din școli și grădinițe.

separator

3crenvursti-orez-morcovi

„Prin aceasta petiție, ne exprimăm dezacordul şi indignarea în raport cu lipsa de reacție din partea instituțiilor responsabile în raport cu problema includerii crenvurştilor în meniul copiilor din grădiniţe şi şcoli. Dorim sa menționăm că conform Ordinul Ministerului Sănătăţii Nr. 904 din 17.09.2012 privind aprobarea listei produselor alimentare nerecomandate preşcolarilor şi elevilor, mezelurile au fost incluse în lista produselor alimentare nerecomandate preşcolarilor şi elevilor (Anexă la Ordinul MS al RM nr. 904 din 17.09.2012, punctul 2), fiind astfel implicit echivalate cu un șir de produse alimentare „cu valoare energetică ridicată, condiţionată de grăsimi (cu conţinut de grăsimi de 20 g şi mai mult la 100 g produs), dar sărace în nutrimente”. Totodată, mezelurile sunt interzise și prin prevederile p.15 a) din Recomandările Metodice privind organizarea alimentației echilibrate în instituțiile pentru copii (elaborate de Centul Național de Sănătate Publică).

Astfel, prin introducerea crenvurştilor în alimentaţia copiilor se încalcă Ordinul și Recomandările menţionate şi, ce este mai grav, se subminează sănătatea copiilor noştri, deoarece:

1. Crenvuştii conţin o cantitate mare de diverse ingrediente de origine sintetică, prezenţa cărora în alimentaţia copiilor poate provoca alergii şi probleme de sănătate pe termen lung celor care le consumă. În componenţa crenvurştilor se pot găsi: emulsie, agenţi de gelifiere, stabilizatori de culoare şi aciditate, agenţi de intensificare a gustului (monoglutamat de sodiu), nitriţi şi nitraţi, conservanţi, coloranţi şi arome artificiale. Plus, un conţinut mărit de sare etc.

2. În acelaşi timp, crenvurştii sunt un produs alimentar puternic procesat, confecţionat din carne de calitate joasă: tocatură din resturi de carne dezosată mecanic, tendoane, piele, şoric, slănină, cu un procentaj înalt de grăsime. Totodată, este un produs sărac nutrienţi: conţinutul de carne în crenvurşti variază între 10-30%, restul fiind un amestec de proteină vegetală din soia, amidon, făină şi substanţele menţionate mai sus. Conform etichetei, conţinutul de proteine din crenvurşti este de 11-12%, în timp ce carnea de pui şi cea de vită au câte 19% şi, respectiv, 30%. Considerăm că nu este normal ca un produs din carne servit copiilor să aibă un conţinut de proteină mai mic decât carnea în sine.

3. Studii publicate recent scot în evidenţă faptul că consumul tuturor tipurilor de carne procesată, inclusiv crenvurşti şi mezeluri, cresc semnificativ riscul de cancer şi boli ale tractului digestiv, în special în cazul copiilor. Informația a fost făcută publică pe 26.10.2015 de Organizația Mondiala a Sănătății. Potrivit OMS, consumul a 50 de grame de carne procesată poate creşte riscul de cancer cu aproape 20 la sută.”

Dacă împărtășești aceeași părere, SEMNEAZĂ PETIȚIA  

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Povestea bloggeriței din Moldova care a învins cancerul și a adus pe lume al treilea copilaș: „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”

Stela Zacon este moldoveanca de 31 de ani care a reușit să învingă cancerul și să aducă pe lume un copilaș. Aceasta a anunțat marele eveniment pe data de 5 aprilie, iar acum familia sa se bucură de cei trei copii ai cuplului. „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”, a scris bloggerița.

Stela intuia că este însărcinată după cea de-a 6 chemoterapie, iar medicii erau sceptici cu privire la o posibilă sarcină, scrie Unimedia.info.

Gândurile și semnele organismului au determinat-o să facă un test de sarcină, care a și confirmat bănuiala acesteia. Conform examenului ultrasonografic avea deja 2 luni și 3 zile.

„Mă uit în urmă acum și zâmbesc, ce mult m-a schimbat boala. Îi mulțumesc că m-a învățat multe chiar dacă au fost momente grele”, spune ea. „Toți ne-am pornit roz, dar am ieșit albaștri”, a scris Stela în ziua în care au aflat sexul bebelușului.

Stela Zacon are 30 de ani și este originară din Moldova. De mai bine de cinci ani este stabilită în Marea Britanie, împreună cu soțul și cei doi copii. În acest răstimp, femeia a trecut printr-o experiență dificilă, fiind tratată de medici de depresie postantală, deși suferea de cancer limfatic.

Vești bune pentru părinți! A fost modificată procedura privind achitarea indemnizației pentru creșterea copiilor

Vești bune pentru părinți. Începând cu luna aprilie, achitarea indemnizaţiilor pentru familiile cu copii se va efectua lunar, pentru luna curentă, și nu doar după trecerea unei luni, cum era până în prezent.

Despre acest lucru ne anunță Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS), care informează despre modificările operate în legislație privind plata indemnizațiilor.

„În acest context, la data de 1 aprilie 2024 a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna martie 2024, iar astăzi, 5 aprilie 2024, a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna aprilie 2024, în valoare totală de 217,1 milioane lei”, se menționează într-un comunicat al CNAS.

Pentru a ridica banii, beneficiarii urmează să se adreseze la orice oficiu poştal din ţară sau la instituţia bancară unde sunt deserviţi, doar după procesarea plăților de către prestatorii de servicii de plată în cadrul serviciului guvernamental de plăţi electronice (MPay).

Vedetele ar vrea să dispară aceste fotografii!
Articolul anterior
Îți oferim o cină romantică în doi!
Articolul următor