Reguli pentru a stăpâni obrăznicia copiilor

Adolescența este o vârstă foarte problematică pentru părinți, motiv pentru care vă propun câteva reguli practice sugerate de psihologi.

separator

Odată ce copilul tău nu mai ia în seamă nimic din ce-i spui, relația copil-părinte devine o adevărată provocare, dar nu ceva imposibil. Doar că, trebuie să ții cont de faptul că vârsta adolescenței este adesea marcată de acte de rebeliune și teribilism, asta pentru că personalitatea și identitatea copilului ating apogeul dezvoltării lor, iar adolescentul caută cu tot dinadinsul să și le afirme și manifeste.Copiii adolescenți devin și foarte idealiști, au idealuri și obiective îndrăznețe, iar contactul cu realitatea care le neagă concretizarea dezideratelor urmărite îi decepționează și îi deprimă. Prin urmare, adolescenții se manifestă mai agresiv, iar părinții pică în capcana de a le răspunde cu aceeași monedă, ceea ce nu face decât să amplifice conflictul.

Iată cu ce soluții vin psihologii:
1.Poartă conversații sincere cu copilul problematic.
Discuțiile deschise, sincere, apreciative, sunt cel mai eficient mod de a recâștiga adolescentul de partea ta. Este însă nevoie să te implici cu adevărat în viața sa, dar și să conștientizezi și să îi demonstrezi copilului că experiențele prin care trece sunt autentice și importante nu numai pentru el, ci și pentru tine ca părinte. Ascultă ce are de zis, încurajează-l să-și expună problemele și ajută-l să de descarce. Ascultă-l ca un prieten, fără să-l judeci, dar oferă-i sfaturi părintești care să emane iubire, prețuire, empatie și încredere.

2. Recâștigă-ți autoritatea, dar în mod înțelept!
Un părinte trebuie să fie o persoană autoritară în familie, dar niciodată un tiran! Nu trebuie să-ți impui autoritatea cu forța, ci să-ți câștigi respectul prin sfaturile valoroase pe care i le oferi. Recomandă-i adolescentului cărți și filme potrivite pentru vârsta lui și pentru momentele prin care trece, dar care să-i educe totodată și demnitatea, răbdarea și tactul. Orice om tinde să preia comportamentul celor cu care intră în contact, iar adolescenții sunt cei mai predispuși la acest lucru. Așadar, prezintă-i și încurajează-l să urmeze modele pozitive, dar nu neapărat convenționale, persoane care să-l intrige și să-l cucerească prin personalitatea lor puternică și abordările lor inedite.
3. Să răspunzi provocărilor în aceeași manieră agresivă.
Părintele trebuie să demonstreze că experiențele sale de viață și gândirea sa matură emană înțelepciune. În plus, trebuie să servească drept model pozitiv prin virtutea propriului exemplu. Un mod foarte bun de a-ți demonstra înțelepciunea și superioritatea constă în înfrânarea impulsurilor de a răspunde provocărilor cu agresivitate.
În cele din urmă, comportamentul tău în întreg ansamblul lui reprezintă un exemplu pe care copilul îl va urma în cele din urmă, chiar dacă la început dă senzația că îl respinge.

4. Să taci și să lași lucrurile să degenereze.
În aventura lui tumultoasă de cercetare a lumii, adolescentul caută și are mare nevoie de reacție la ceea ce spune și face. Din acest motiv, indulgența totală a părinților este la fel de nocivă precum grija exagerată. Reacțiile pe care i le furnizezi adolescentului conturează clar limitele pe care acesta nu are voie să le încalce. Și asta nu pentru că așa îi dictezi tu, ci pentru că este lipsit de experiență și nu cunoaște consecințele depășirii limitelor impuse de tine. Dacă nu spui nimic, adolescentul va deduce că nu a încălcat nicio limită, iar obrăznicia și agresivitatea vor continua. Când copilul te supără, fă-l să realizeze acest lucru și spune-i să-și ceară scuze pentru greșelile comise.

5. Arată-i copilului că îl consideri important și că îi respecți părerile și ideile.
Copiii, mai ales adolescenții, au foarte mare nevoie de confirmare din partea familiei. Este important ca părinții să le arate adolescenților că au un rol important în familie și că părerile, ideile, ajutorul și sarcinile lor aduc o contribuție concretă. Așadar, încurajează-ți copilul să contribuie cu idei, cere-i sfatul cu privire la gestionarea anumitor situații și probleme din gospodărie, încredințează-i sarcini responsabile și laudă-l când își ia în serios rolurile și își duce la bun sfârșit îndatoririle. Adolescentul trebuie abordat ca o persoană egală, matură, care primește și îndeplinește responsabilități importante și care devine din ce în ce mai autonomă.

Sursa

Polițiștii, în comun cu voluntari, vânători și localnici continuă căutările fetei de 19 ani din Orhei, care de o săptămână este de negăsit

Polițiștii în comun cu colegii altor subdiviziuni specializate, voluntari, vânători și localnici continuă căutările fetei de 19 ani, care de o săptămână este de negăsit, după ce a urcat într-o mașină de ocazie pe o stradă din Orhei.

Au apărut noi circumstanțe care au determinat poliția să extindă căutările și în raionul Telenești.

Oamenii legii continuă investigarea cazului, iar șoferul mașinii în care a urcat fata este în custodia poliției și refuză în continuare să colaboreze cu ancheta.

Apă otrăvită pentru un sat din țară, unde autorităţile au dat în exploatare un apeduct, pe teritoriul unei foste ferme de vaci

Apă cu amoniac în loc de apă potabilă. Peste patru mii de locuitori dintr-un sat din Republica Moldova au fost puşi în situaţia de a consuma apă cu amoniac şi alte substanţe nocive, care le poate afecta la greu sănătatea. Este vorba de satul Logăneşti din raionul Hânceşti, unde autorităţile au dat în exploatare un apeduct cu apă „potabilă”, pentru care s-au cheltuit aproape 10 milioane de lei (peste 528.000 euro), scrie evz.ro.

Mai multe analize au arătat că apa nu este bună pentru consum, însă autorităţile locale merg la orice pentru a convinge locuitorii din Logăneşti că au cea mai bună apă. În ciuda eforturilor Primăriei Logăneşti, la mai puţin de trei luni după ce a fost dat apeductul în exploatare, Agenţia Naţională pentru Suguranţă Alimentară (ANSA), a interzis consumul apei din apeductt şi obligat administraţia locală să asigure şcoala şi grădiniţa cu apă îmbuteliată.

Proiectul din Logăneşti a fot finanțat de către Fondul naţional pentru dezvoltare regională.

Cuantumul Fondului este de 1% din veniturile bugetului de stat, aprobat prin Legea bugetului de stat pentru anul respectiv. În Fond se regăsesc şi alte mijloace financiare din sectorul public şi din cel privat la nivel local, regional, naţional şi internaţional. Precum şi mijloacele oferite prin programele de asistenţă ale Uniunii Europene.

Apă de pe locul unde a fost o fermă de vaci

Primăria din Logăneşti a ales pentru sondele de apă teritoriul unei foste ferme de vite. Oamenii din sat spun că pe acest loc, timp de cel puţin 30 de ani, a fost un depozit de furaje. Şi că în perioada sovietică acestea erau tratate cu amoniac pentru a evita rozătoarele.

Mai mult, în imediata apropiere, se regăseşte şi în prezent o fermă de vite şi nu este exclus ca deşeurile de acolo să contamineze izvoarele subterane.

Întreprinderea Vipart Plus SRL, care a câştigat, în octombrie 2022, licitaţia pentru construcţia apeductului, a trimis probele de apă din viitoarele sonde la un laborator privat, înainte să înceapă lucrările. Rezultatele au arătat că apa conţine un nivel ridicat de amoniac şi nu poate fi folosită ca potabilă sau în alimentaţie.

Totuşi, cu acordul Primăriei Logăneşti, sondele au fost săpate anume în acel loc.

Consilierii locali au declarat, sub protecţia anonimatului, că primarul Valentin Danu ar fi insistat pentru acel loc din considerente economice. În apropiere se află liniile de înaltă tensiune şi nu trebuie mijloace suplimentare pentru conectarea la energia electrică. Totodată, izvoarele cu apă se află la o adâncime de până la o sută de metri.

Dar cel mai mult, edilul a economisit din timp, deoarece în mai puţin de un an urma să aibă loc alegeri locale. Şi trebuia să convingă oamenii din sat că trebui să fie reales pentru încă patru ani.

Nu se ştie a cui a fost iniţiativa, a agentului econinterzise pentru apa potabilă. În schimb, sunt mult mai ieftine.

Ţeavă folosită la apeductul din Logăneşti/ Sursa foto: EvZ

Locuitorii din Logăneşti au comunicat pentru EvZ că au consultat ingineri în domeniu şi au fost informaţi că astfel de ţevi sunt folosite la petrol. Iar materialul din care sunt confecţionate conţine compuşi cancerogeni.

Acest adevăr a fost recunoscut de Primăria Logăneşti, care a decis la scurt timp după ce a fost dat apeductul în exploatare să schimbe ţevile.

„Primarul nu ne-a spus nimic. Este curios şi pentru noi de ce au schimbat ţevile şi din ce bani au făcut-o. Noi nu am aprobat nimic în acest sens. Un lucru este clar. Primarul a dat-o în bară cu apa potabilă. Sătenii sunt foarte nemulţumiţi”, ne-a spus Tudor Rotaru, consilier din Logăneşti.

Consumatorii, îngrijoraţi de calitatea apei

Locuitorii din Logăneşti, care achită 26.7 (1.42 euro) pentru un metru cub de apă pretins potabilă, au fost alertaţi de calitatea ei.

„Doar am gustat. Parcă aveam fier în gură. Nu o folosesc în alimentaţie. Pentru băut, o cumpăr din magazin”, ne-a declarat o locuitoare din Logăneşti.

Sătenii, chiar dacă au apeduct în gospodărie, merg după apă la cele două izvoare din localitate. Iar unii şi-au făcut puţuri în gospodăriile lor.

Câţiva consumatori au dus probe de apă la două laboratoare din Chişinău – la Regia Apă-Canal şi Institutul de biochimie al Academiei de Ştiinţe. Şi în ambele cazuri s-a constatat că apa din apeductul de la Logăneşti nu este potabilă. Pentru că conţine amoniu în exces, dar şi alţi componenţi nocivi.

Citiți continuarea AICI.

Emilian Crețu, moment emoționant dedicat mamei sale în cadrul emisiunii lui Fuego

Îndrăgitul actor moldovean Emilian Crețu a sensibilizat din nou opinia publică cu un moment emoționant în cadrul emisiunii lui Fuego ”Drag de România mea” de la TVR. Acesta a venit cu un mesaj profund pentru cea care i-a dat viață, mama sa, și i-a dedicat acesteia, dar și tuturor mamemor, un moment poetic și muzical împreună cu artistul român Paul Surugiu-Fuego.

”Tot ceea ce fac în viața asta, chiar dacă, deseori, plângi, o fac în primul rând pentru ca tu să fii fericită”, a spus, cu un nod în gât, Emilian în emisiune.

Fuego a postat momentul pe pagina sa de Facebook:

”Un moment emoționant dedicat tuturor mamelor alături de actorul basarabean Emilian Crețu!”, scrie în postarea sa Fuego.

Puteți vedea AICI.

De 8 Martie, Emilian Crețu și-a felicitat mama prin intermediul unui video emoționant pe care l-a publicat pe pagina sa de facebook. Actorul i-a dedicat mamei sale cele mai dulci și prețioase gânduri pe care orice mamă și-ar dori să le audă de la fiul său.

Emilian Crețu a devenit un promotor și un exemplu frumos de grijă, susținere și dragoste pentru familia sa.

Pericolul din conservele de ton. Descoperire șocantă făcută de cercetători
Articolul anterior
Khloe Kardashian a născut, în fața camerelor de filmare
Articolul următor