Scrisoarea unei mame gravide către conducerea spitalului în care urma să nască: ,,Rog să fiu tratată cu răbdare, calm şi respect’’

Femeia a rugat conducerea spitalului în care urma să nască, prin intermediul unei scrisori, să-i respecte solicitările legale pentru a naşte aşa cum îşi doreşte.

separator

10440643_774630385901754_1199181816575388913_nRaluca Maria Simion este o gravidă din Focşani, însărcinată în 36 de săptămâni. Pentru că termenul de naştere era tot mai aproape, femeia a decis să trimită o cerere către managerul spitalului din localitate, pentru a se asigura că va fi tratată corespunzător pe durata travaliului şi a spitalizării. Scrisoarea a ajuns şi în presă. Iată ce a solicitat gravida:

1. În timpul travaliului și al nașterii, solicit să fiu însoțită de către soțul meu. În cazul în care în sala de naștere mai sunt și alte paciente, doresc să fiu însoțită de o altă persoană desemnată de sex feminin.

2. Solicit ca pe parcursul întregii spitalizări să fiu tratată cu răbdare, calm și respect, iar pe timpul travaliului să mi se vorbească pe un ton cât mai scăzut și liniștit.

3. În timpul travaliului solicit ca fătul să fie monitorizat intermitent, astfel încât să am cât mai mare libertate de mișcare și gestionare activă a durerilor din travaliu.

4. În timpul travaliului solicit să mi se permită să mă mișc și să adopt orice poziție consider a fi confortabilă și să consum lichide și alimente dacă voi simți nevoia.

5. În vederea pregătirii pentru naștere, nu doresc să accept proceduri precum rasul pubian sau clisma.

6. Cu excepția situațiilor de urgență, în care se impune altfel, solicit ca travaliul să se desfășoare în ritmul natural, fără intervenții, perfuzii cu calciu sau oxitocină, ruperea membranelor etc.

7. Solicit să fiu informată și să mi se ceară acordul pentru orice intervenție sau procedură urmează a fi aplicată mie sau nou-născutului.

8. Solicit să mi se permită să nasc în ce poziție voi simți mai confortabil.

9. După naștere, solicit ca bebelușul să fie așezat imediat pe pieptul meu și evaluat la fața locului, cu excepția situației în care starea sa de sănătate ar fi în pericol. Proceduri precum măsurarea și cântărirea solicit să fie efectuate ulterior.

10. Solicit ca cordonul ombilical să fie tăiat doar după ce încetează a mai pulsa, iar placenta să fie lăsată să se expulzeze în ritmul propriu, in limita a 30 de minute după naștere.

11. Nu doresc ca bebelușul să fie spălat după naștere, doar șters superficial și nu doresc să i se administreze niciun fel de picături oculare.

12. Solicit inițierea alăptării în prima oră după naștere, daca starea mea și a nou-născutului permite acest lucru.

13. Pe toata durata spitalizării, solicit ca nou-născutul să fie spitalizat cu mine în rezervă și să fie alăptat la cerere, nu după un program prestabilit, fără să i se administreze lapte praf sau alte suplimente, dacă starea mea și a nou-născutului permite acest lucru. În acest sens, mă angajez ca pe durata spitalizării, în rezervă să primesc doar vizita soțului, pentru a minimiza riscul nou-născutului de îmbolnăvire.

14. Dacă nou-născutul se va naște înainte de termen, solicit să se ia in considerare și să se încerce îngrijirea piele-pe-piele, ca metodă de recuperare și îngrijire a acestuia.

Menționez că solicitările de mai sus nu sunt menite să împiedice intervenția personalului medical, ci din contra, să faciliteze o colaborare care să ducă la o spitalizare mai scurtă, lipsită de complicații și plină de satisfacție de ambele părți.

În multiple unități sanitare din țară, aceste solicitări sunt respectate fără dificultăți, atât în mediul privat, cât și în cel de stat, în orașe mari, dar și în orașe mici.

În speranța că şi în Spitalul Județean, în care urmează să nasc, se vor putea face eforturi spre a împlini măcar o parte din solicitările de mai sus, aștept răspunsul dvs. punctual la această cerere, cu menționarea solicitărilor pe care vă angajați a fi respectate sau motivul pentru care se refuză respectarea anumitor solicitări și temeiul legal în baza căruia vă exprimați refuzul.’’

Cererea a fost redactată în patru exemplare, adresate managerului Spitalului, șefului Secției de Obstetrică-ginecologie, șefului Secției de Neonatologie, iar o copie a acesteia a ajuns şi în presă.

Deocamdată, gravida nu a primit un răspuns oficial din partea conducerii spitalului. În spaţiul virtual multe dintre mămici au apreciat gestul femeii, dorinţa de a primi informaţii despre condiţiile în care urmează să nască. Alte mămici au considerat că asemenea scrisori responsabilizează mai mult conducerea spitalelor, de a oferi mamelor condiţii cât mai bune la naştere.

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Povestea bloggeriței din Moldova care a învins cancerul și a adus pe lume al treilea copilaș: „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”

Stela Zacon este moldoveanca de 31 de ani care a reușit să învingă cancerul și să aducă pe lume un copilaș. Aceasta a anunțat marele eveniment pe data de 5 aprilie, iar acum familia sa se bucură de cei trei copii ai cuplului. „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”, a scris bloggerița.

Stela intuia că este însărcinată după cea de-a 6 chemoterapie, iar medicii erau sceptici cu privire la o posibilă sarcină, scrie Unimedia.info.

Gândurile și semnele organismului au determinat-o să facă un test de sarcină, care a și confirmat bănuiala acesteia. Conform examenului ultrasonografic avea deja 2 luni și 3 zile.

„Mă uit în urmă acum și zâmbesc, ce mult m-a schimbat boala. Îi mulțumesc că m-a învățat multe chiar dacă au fost momente grele”, spune ea. „Toți ne-am pornit roz, dar am ieșit albaștri”, a scris Stela în ziua în care au aflat sexul bebelușului.

Stela Zacon are 30 de ani și este originară din Moldova. De mai bine de cinci ani este stabilită în Marea Britanie, împreună cu soțul și cei doi copii. În acest răstimp, femeia a trecut printr-o experiență dificilă, fiind tratată de medici de depresie postantală, deși suferea de cancer limfatic.

Vești bune pentru părinți! A fost modificată procedura privind achitarea indemnizației pentru creșterea copiilor

Vești bune pentru părinți. Începând cu luna aprilie, achitarea indemnizaţiilor pentru familiile cu copii se va efectua lunar, pentru luna curentă, și nu doar după trecerea unei luni, cum era până în prezent.

Despre acest lucru ne anunță Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS), care informează despre modificările operate în legislație privind plata indemnizațiilor.

„În acest context, la data de 1 aprilie 2024 a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna martie 2024, iar astăzi, 5 aprilie 2024, a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna aprilie 2024, în valoare totală de 217,1 milioane lei”, se menționează într-un comunicat al CNAS.

Pentru a ridica banii, beneficiarii urmează să se adreseze la orice oficiu poştal din ţară sau la instituţia bancară unde sunt deserviţi, doar după procesarea plăților de către prestatorii de servicii de plată în cadrul serviciului guvernamental de plăţi electronice (MPay).

5 remedii pentru frumuseţe pe care le poţi face cu o cafea
Articolul anterior
De ce Carla’s Dreams nu fac poze cu fanii!
Articolul următor