Ședințe cu părinții în mai multe grădinițe din Capitală! Managerii aduc argumente pentru care copiii ar trebui să ia vacanța de 42 de zile în vară

Problema vacanței de 42 de zile de vară pentru copiii care frecventează grădinițele din Capitală a revenit pe agenda zilei. Mai mulți părinți susțin că au fost recent invitați la ședințe, unde managerii grădinițelor aveau obligația de a le aduce la cunoștință argumentele autorităților pentru care copiii ar trebui să stea acasă pe timpul verii. Decizia îi pune într-o situație dificilă pe părinții care nu au unde își lăsa copiii, și nici cu cine îi lăsa, în momentul în care vor trebui să meargă la serviciu.

separator
17360593_10212061757395592_274709848_n

Pe de altă parte, regulamentul elaborat de Ministerul Educației, care încă nu a intrat în vigoare, prevede că pe timp de vară grădinițele nu vor funcționa circa 42 de zile. Între timp, părinții au inițiat și o campanie împotriva închiderii grădinițelor pe timp de vară, „Unde copiii contează – grădinițele activează”.

În noul Regulament de organizare și funcționare a instituției de educație timpurie, care va fi publicat în Monitorul Oficial după ce va fi examinat și avizat de Ministerul Justiției, scrie că „Instituţiile de educaţie timpurie funcţionează continuu, pe durata întregului an, cu o vacanță  de 42 zile calendaristice în perioada de vară (1 iunie-31 august), timp în care se realizează lucrări de igienizare, de reparaţii curente și/sau capitale sau dezinsecţie cu acordarea concediilor personalului instituției conform Codului muncii. Instituțiile de educație timpurie își sistează activitatea și în perioada sărbătorilor legale”.

Deși regulamentul nu a intrat în vigoare, părinții au fost invitati deja la ședințe pentru a fi informați cu privire la „scrisoarea Ministerului Educației privind informarea/consultarea din instituție referitor la perspectiva sistării activității instituției pe 42 de zile în perioada vacanței de vară 1 iunie – 31 august 2017”.

Iată ce argumente au invocat autoritățile atunci când au decis să închidă grădinițele pe timpul verii:

  1. Per total pe țară, în perioada de vară se micșorează drastic frecvența copiilor – sub 50% (este vacanța elevilor și parinții folosesc această oportunitate de a micșora cheltuileile legate de grădiniță, pleacă în concedii de vacantă cu toată familia sau îi trimit pe copii la bunei etc.). În  municipiul Chișinău frecvența medie a copiilor în perioada de vară a anului 2016 a constituit per total 51%, dintre care doar 1 % – pe motiv de boală. Iar instituția lucrează la capacitate maximă.
  2. În aproape toate raioanele cadrele didactice nu sunt salarizate deloc sau, daca și sunt salarizate, apoi nu și integral, pentru înlocuiri pe perioada concediilor colegilor, dar sunt obligate să substituie colegul, contrar Codului Muncii. Majoritatea APL nici nu planifică resurse financiare pentru înlocuiri – din lipsa acestora, de cele mai multe ori. Problema este mai acută în cazul bucătarilor (mai ales a bucătarilor-șefi care ei singuri sunt responsabili pentru prepararea hranei). În lipsa unei vacanțe pentru întreg personalul, managerii de grădinițe recurg la încălcări de legislație pentru a înlocui un anume post, pentru care fapt sunt sancționați.
  3. Personalul din instituțiile de educație timpurie au și ei copii (și nu doar de grădiniță), pe care vor/trebuie să îi ducă la mare, la munte în perioada de vară, să fie împreună cu toată familia.
  4. În perioada de vară, chiar daca grădinița lucrează, se fac reparațiile curente, miros de vopsea, care este toxică (după cum ne informează specialiștii care au studiat vopseaua ce se comercializează în Republica Moldova) praf, zgomot etc. – și asta in prezența copiilor.
  5. Perioada de vară este cea mai optimă pentru a organiza vacanța și din perspectiva dezvoltării copilului – aceasta este perioada când creierul uman, inclusiv al copilului mic, se odihnește. Ritmul bilogic al creierului și viteza de formare a circuitelor neuronale dintre celulele nervoase, care asigură învățarea productivă, este mai mare în perioada toamnă-iarnă-primăvară, iar mielinizarea circuitelor neuronale este mai rapidă și asigură stocarea unui volum mai mare de informație și păstrarea acesteia în memorie pe perioade lungi de timp. Respectiv, rezultatele învățării/dezvoltării copilului sunt mai bune și mai evidente. Închiderea grădinițelor în această perioadă, așa cum se face actualmente de către primării, inclusiv în câteva perioade, periclitează procesul normal de dezvoltare al copiilor.
    Anume din aceste considerente curricula preșcolară nu prevede activități educative propriu-zise vara, cu excepția celor de asanare și întremare a sănătăți (apă, soare, mișcare), alimentație, somn și disctracții. În rest, copiii stau în zăpușeala nemaipomenită a încăperilor închise, fără aer condiționat și ventilație adecvată (pentru a reduce riscurile îmbolnăvirilor din cauza curentului).  Grădinițele se transformă din instituții educaționale în instituții totalmente de îngrijire și protecție socială. Or, grădinița nu trebuie privită exclusiv ca un serviciu de protecție, ci, în primul rând, unul de educație.
  6. Actualmente, multe primării sistează activitatea instituției de educație timpurie la proprie dorință, pe diverse perioade, de câteva ori pe an, și toamna, și iarna, și primăvara, pentru 1-2 săptămîni, întrerupând procesul educational și îngrădindu-i personalului din grădiniță dreptul de a se folosi de concediul sindical la decizia proprie, inclusiv concediul integral.
  7. Așa cum toată lumea, cu mici excepții, merge în vacanțe vara (în mare parte din considerentele expuse la pct.5), instituirea vacanței în grădinițe în perioada de vară este și o măsură de responsabilizare a părinților vizavi de creșterea și educația propriilor copii; aceasta le va permite familiilor să fie mai aproape de copiii lor, să meargă în vacanțe împreună și să se bucure unii de alții un timp mai îndelungat decât doar în zilele de sâmbătă-duminică. Ca și adulții, copiii au și ei nevoie de vacanțe și le plac vacanțele.

sursa foto: unimedia.info

Trei noi creșe, inaugurate în Republica Moldova cu sprijinul Suediei

Trei grupe de creșă pentru copiii cu vârste între 1 și 3 ani au fost inaugurate în această lună în Sângerei, Râșcani și Glodeni cu sprijinul autorităților naționale și locale, Street Child și cu sprijinul financiar al Suediei, notează IPN.

Grupa creșă din cadrul grădiniței „Foișor”, orașul Râșcani, deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 1-2 ani, a fost renovată și echipată în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei. Grupa creșă „Steluța” din orașul Glodeni a fost deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani. Aceasta a fost echipată de către UN Women în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei.

„Este o bucurie să observ că în Republica Moldova se deschid și se renovează în ultima perioadă tot mai multe creșe. Acesta este rezultatul eforturilor Guvernului Republicii Moldova  și al partenerilor de dezvoltare. Mulțumim UN Women și Suediei pentru crearea unor condiții mai bune pentru copiii noștri și pentru oferirea unor posibilități mai mari părinților și mamelor de a se reintegra rapid în câmpul muncii”, a declarat deputata Marina Morozova, la inaugurarea grupei creșă din orașul Glodeni.

Grupa creșă din orașul Sângerei, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani, a fost renovată și dotată cu sprijinul financiar al Suediei. Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Katarina Fried, a menționat că prin investițiile în serviciile de îngrijire timpurie a copiilor, Suedia își propune să construiască un viitor mai prosper și o piață economică mai puternică în Republica Moldova.

Renovarea și echiparea creșelor din nordul R.. Moldova a implicat o investiție totală de 60 de mii de dolari din partea UN Women, acest lucru fiind posibil datorită sprijinului financiar al Suediei, care susține inițiativele de abilitare a femeilor și promovarea egalității de gen.

Laura Cosoi, anunț sexul celui de-al patrulea copil. Mama a trei fetițe și-a visat bebelușul

Însărcinată pentru a patra oară, actrița româncă Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara.

Laura Cosoi va deveni mamă din nou, în vara anului 2024, când va aduce pe lume al patrulea copil. Vedeta a făcut primele declarații despre numele copilului. Laura Cosoi mărturisește că a știut că familia ei se va mări încă din ziua în care a născut-o pe Lara, cea de-a treia fiică.

Actrița dezvăluie că și-a visat al patrulea copil. „L-am visat. Mi-a spus numele. Știam din ziua în care am născut-o pe Lara, dacă vom mai face al patrulea copil, știam sexul și numele, mi l-a spus, așa încât, nu am ales eu a patra oară, a ales copilul, Dumnezeu”, a povestit Laura Cosoi, pe o rețea de socializare, potrivit unica.ro.

Dacă în cazul sarcinilor anterioare a fost extrem de deschisă, în prezent, vedeta a mărturisit că ea și Cosmin Curticăpean nu își doresc să facă public sexul copilului. Cel puțin deocamdată.

Cum se descurcă Laura Cosoi cu trei copii

Cei doi nu au apelat la ajutorul unei bone pentru îngrijirea copiilor, iar fetițele au fost incluse în colectivitate destul de rapid. Actrița și soțul ei și-au înscris fiicele la o creșă din apropierea casei și atât Laura Cosoi, cât și Cosmin au încercat să își organizeze programul în așa fel încât să fie cât mai prezenți în viața micuțelor.

Laura Cosoi are 42 de ani, este actriță și a devenit cunoscută în 2002, după succesul avut cu serialul La Bloc, difuzat la Pro TV.

Este căsătorită în 2005 cu Cosmin Curticăpean, împreună cu care are trei fiice: Rita (6 ani), Vera (3 ani și jumătate) și Lara (2 ani).

Însărcinată pentru a patra oară, Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara. Citeşte întreaga ştire: Laura Cosoi, anunț despre numele celui de-al patrulea copil: „L-am visat. Mi l-a spus”. Actrița și soțul ei mai au trei fiice

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Mamă, ai făcut destui bani cât să-mi cumperi o altă copilărie? Una în care am și părinți?
Articolul anterior
Cum arată casa de la țară a Andreei Esca
Articolul următor