Semnele din naștere. Care dintre acestea ar trebui să te îngrijoreze?

Unii dintre părinți își fac griji pentru așa-numitele ,,semne din naștere” care pot fi semnalate pe pielea bebelușilor încă de la naștere. Acestea sunt de regulă niște pete de culoare mai închisă, maro sau roșii, apărute pe diverse poțiuni ale pielii. Ce sunt de fapt semnele din naștere și care dintre acestea ar trebui să te îngrijoreze cu adevărat?

separator

Cele mai frecvente întrebări pe care părinții și le pun sunt daca aceste semne vor dispărea, dacă sunt periculoase etc.

Ce sunt semnele din naștere și de ce apar?

Semnele din naștere sunt leziuni prezente pe piele la momentul nașterii sau care apar în primele săptămâni de viață. Majoritatea nu sunt periculoase, dar unele pot necesita tratament din cauze estetice (mai ales cele care se localizeaza la nivelul fetei) sau din cauza cresterii rapide.

Cauza aparitiei semnelor din nastere nu este cunoscuta. Ele sunt determinate genetic, iar apariția lor nu poate fi prevenită. Cele mai multe semne din naștere se împart în două categorii: semne de origine vasculară și semne de origine pigmentară.

Semne de origine vasculară

Semnele de origine vasculară se dezvoltă de la nivelul vaselor de sânge din piele și pot avea aspectul unor pete de culoare roșie sau violet. Apar prin dezvoltarea în exces, fie ca număr, fie ca mărime, a vaselor de sânge de la nivel cutanat, și pot interesa capilare, vene sau artere, sau combinații ale acestora, cum ar fi leziunile arterio-venoase. Pot avea variate forme și dimensiuni. De multe ori se constată o creștere a lor pe parcursul anilor, și unele cazuri ajung să fie de mari dimensiuni. Uneori, după o fază inițială de creștere, unele leziuni involuează de la sine, reducându-și dimensiunile chiar pânaă la disparitie.

,,Pata de somon” reprezintă una sau câteva mici pete foarte discret eritematoase (roz- rosii), mai vizibile în cursul efortului de plâns. Pot avea un aspect de rețea foarte fină. Apar de obicei în regiunea superioară a feței: pe frunte sau pleoape. Dispar în cursul primelor luni de viață, neavând semnificație patologică. Nu necesita tratament.

Hemangioamele infantile – sunt placi elevate, foarte bine delimitate, de culoare roșu intens. Pot apărea oriunde la nivelul corpului. Cu cât sunt mai groase și mai adânci, culoarea se îndreapta către violet-albastru. În primele luni de viață ele pot avea o fază de creștere în dimensiuni, urmată de o faza de involuție, până la dispariție. Faza de involuție este mult mai lentă, putând dura până la câțiva ani. Cu toate acestea, nu toate hemangioamele infantile dispar în totalitate.

Malformatiile capilare – sunt pete vasculare de culoare violet, ce pot avea varia in dimensiuni de la 1-2 cm la câteva zeci de centimetri. Ele cresc în dimensiuni și grosime în primii ani de viață, în unele cazuri existând creșteri lente de-a lungul întregii vieți. Odată cu creșterea, culoarea lor virează către un violet închis. Devin mai evidente la pubertate sau în cursul sarcinii.

Pot aparea pe orice zona a corpului, dar mai frecvent la nivelul feței și toracelui. De obicei sunt unilaterale (afecteaza o singură jumătate a corpului). Ele sunt permanente, nu dispar de la sine. În cazul unei creșteri semnificative în grosime, pot deforma țesuturile de la nivelul unde sunt localizate, cu afectări funcționale (în cazul în care se localizează lângă ochi sau gură). Sunt inestetice și pot duce la sângerări în cazul unor traumatisme. Dar existenta lor nu este amenintățoare pentru viață.

Semnele de origine pigmentară

Aceste formațiuni iau naștere din celulele cu pigment ale pielii, celule care la nivelul zonelor respective sunt mai multe decât în mod normal. Astfel, ele se organizeaza în structuri plane sau elevate, de diferite grosimi, forme și dimensiuni. Culoarea lor variază între nuanțe de brun, până la negru. Nevii congenitali (alunițe prezente pe piele încă de la naștere sau care apar la scurt timp după naștere) trebuie supravegheați dermatologic toata viața.

Petele caffe-au-lait sunt pete de culoare brun deschis, de obicei uniformă, bine delimitate, ce variază în dimesiuni de la câțiva milimetri la câțiva centimetri. Mai rar sunt prezente de la nastere, mai frecvent apar în cursul primelor luni de viață, sau chiar în primii ani. Nu sunt periculoase.

Pot fi unice sau, mai frecvent, multiple. În cazul în care sunt mai numeroase, pot anunța prezenta unor alte afecțiuni care se manifestă cu afectare neurologică sau malformații ale altor organe (spre exemplu, prezenta a peste 6 pete caffe-au-lait se poate întâlni în neurofibromatoza de tip I). Nu necesită tratament.

Sunt semnele din naștere periculoase?

Majoritatea acestor leziuni nu sunt periculoase, în sensul de a pune viața în pericol. Principalul lor inconvenient este acela că sunt inestetice și pot produce diferite grade de disconfort la nivelul zonelor pe care se află. Un grad mai mare de pericol vital prezintă nevii congenitali, care au riscul de a se transforma în cancer de piele de tipul melanomului și din această cauză trebuie monitorizați dermatologic toată viața.

Pentru a afla ce tip de semn din nastere prezinta copilul, este necesar consultul la medicul dermatolog, care va stabili diagnosticul exact și indicatia de tratament, dacă acesta este necesară.

sursa

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Povestea bloggeriței din Moldova care a învins cancerul și a adus pe lume al treilea copilaș: „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”

Stela Zacon este moldoveanca de 31 de ani care a reușit să învingă cancerul și să aducă pe lume un copilaș. Aceasta a anunțat marele eveniment pe data de 5 aprilie, iar acum familia sa se bucură de cei trei copii ai cuplului. „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”, a scris bloggerița.

Stela intuia că este însărcinată după cea de-a 6 chemoterapie, iar medicii erau sceptici cu privire la o posibilă sarcină, scrie Unimedia.info.

Gândurile și semnele organismului au determinat-o să facă un test de sarcină, care a și confirmat bănuiala acesteia. Conform examenului ultrasonografic avea deja 2 luni și 3 zile.

„Mă uit în urmă acum și zâmbesc, ce mult m-a schimbat boala. Îi mulțumesc că m-a învățat multe chiar dacă au fost momente grele”, spune ea. „Toți ne-am pornit roz, dar am ieșit albaștri”, a scris Stela în ziua în care au aflat sexul bebelușului.

Stela Zacon are 30 de ani și este originară din Moldova. De mai bine de cinci ani este stabilită în Marea Britanie, împreună cu soțul și cei doi copii. În acest răstimp, femeia a trecut printr-o experiență dificilă, fiind tratată de medici de depresie postantală, deși suferea de cancer limfatic.

Vești bune pentru părinți! A fost modificată procedura privind achitarea indemnizației pentru creșterea copiilor

Vești bune pentru părinți. Începând cu luna aprilie, achitarea indemnizaţiilor pentru familiile cu copii se va efectua lunar, pentru luna curentă, și nu doar după trecerea unei luni, cum era până în prezent.

Despre acest lucru ne anunță Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS), care informează despre modificările operate în legislație privind plata indemnizațiilor.

„În acest context, la data de 1 aprilie 2024 a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna martie 2024, iar astăzi, 5 aprilie 2024, a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna aprilie 2024, în valoare totală de 217,1 milioane lei”, se menționează într-un comunicat al CNAS.

Pentru a ridica banii, beneficiarii urmează să se adreseze la orice oficiu poştal din ţară sau la instituţia bancară unde sunt deserviţi, doar după procesarea plăților de către prestatorii de servicii de plată în cadrul serviciului guvernamental de plăţi electronice (MPay).

Sute de oameni au rămas blocați într-un tren în Japonia din cauza ninsorilor
Articolul anterior
Un fotograf suedez a surprins în imagini viața copiilor din satele Moldovei
Articolul următor