Sfatul psihologului: E sau nu e bine să asiste soţul la naştere?

Decizia de a fi prezent soţul în momentul naşterii copilului este luată în parte de către fiecare cuplu. În unele cazuri acest lucru este aprobat de către viitorii părinţi, în cazul altor cupluri – soţul nu este prezent la naşterea micuţului, fie din cauza refuzului acestuia de a participa, ori pentru că acest lucru nu este dorit de către mamă. În căutarea unor răspunsuri la întrebarea, dacă totuși e bine sau nu e bine ca soțul să fie prezent în momentul nașterii copilului, s-a apelat la părerile mămicilor și la sfaturile specialiștilor, pentru a vedea care este varianta cea mai relevantă atât pentru confortul mămicii, cât și al tăticului.

separator

137Pro sau Contra?

„Această hotărâre ține de fiecare cuplu în parte. În cazul meu, cunoscându-mi soţul şi ştiindu-i opinia categorică privind acest lucru, totuşi am insistat să-mi fie alături. Însă, atunci când am văzut o naştere pe viu, mi-am schimbat definitiv opinia”, a mărturisit Ana-Maria, mămică.
„Nici nu pot să vă redau cât de mult m-a ajutat simpla lui prezență în sala de naştere. Faptul că mi-a fost aproape fizic şi moral, m-a făcut să trec cu bine peste această experiență care, pe cât de naturală e, pe atât e de grea”, ne-a  afirmat Adela, altă mămică.

Aproximativ 90% dintre soți asistă la naștere

În cadrul maternităților functionează așa numita “Şcoala Mamei”, unde toți doritorii au posibilitatea să deprindă abilități de îngrijire a femeii atât în timpul travaliului (să maseze anumite zone indicate de specialist, să-şi ajute soţia în găsirea unei poziţii confortabile etc.), cât și la naștere (să-şi încurajeze jumătatea, să-i amintească să respire corect etc.)

Mother resting in hospital bed as husband soothes newbornLudmila-Lilia Canțîr,  moașa principală de la Maternitatea nr. 2 din Chișinău, cu o experiență de 28 de ani în spate, susține următoarea idee:

„Chiar dacă a făcut cunoștință din timp cu personalul medical, femeia în timpul nașterii are nevoie de susținere, și anume, de prezența unei persoane apropiate, fie soțul, mama sau sora. Sigur că situațiile diferă de la caz la caz, însă marea majoritate dintre mămici astfel se simt în siguranţă”.

Sfatul psihologului

„Bine sau rău? Aceasta se va decide doar de către partenerii de cuplu. Menționez acest aspect, deoarece fiecare cuplu are o legătură emoțională individuală, modele comportamentale și un grad diferit al relației care îi unește. Recomand inițial să se discute despre acest pas. Ar putea exista o doză de frică sau jenă, ceea ce este absolut firesc și nu ar fi cazul să dea naștere unor disensiuni în cuplu. Este bine să se țină cont de ambele păreri și nevoi, pentru a se asigura că fiecare se simte confortabil cu decizia luată. Dacă tatăl va asista sau nu la naștere, o decide cuplul. Viitorii părinți pot apela la un psiholog pentru a li se explica avantajele pe de o parte și riscurile de cealaltă parte. Însă, dragi mămici și tătici, aceasta este întrebarea la care nici specialiștii nu vă pot da un răspuns concret”, este de părere Dorina Vasilache, psiholog.

Concluzii

Pro:

1. Încurajează și susține moral soția.

2. Dacă a frecventat cursurile de pregătire pentru naștere sau dacă cel puțin s-a informat la capitolul “travaliu” și “naștere”, atunci va fi de folos soției.

3. Astfel, devine participant activ nu numai la conceperea, ci și la nașterea copilului.

Contra:

1. Statisticile arată că, prezența taticilor la nastere duce la tulburări sexuale în cuplu și uneori chiar și la divorț.

2. Mulți tătici se tem să asiste la naștere datorită faptului că se simt neputincioși în fața durerii pe care o suportă partenera.

3. Prezența partenerului le poate jena pe unele femei, motiv pentru care travaliul poate deveni mai lung și mai dureros decât ar fi în mod normal.

sursa: eumama.md

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Povestea bloggeriței din Moldova care a învins cancerul și a adus pe lume al treilea copilaș: „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”

Stela Zacon este moldoveanca de 31 de ani care a reușit să învingă cancerul și să aducă pe lume un copilaș. Aceasta a anunțat marele eveniment pe data de 5 aprilie, iar acum familia sa se bucură de cei trei copii ai cuplului. „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”, a scris bloggerița.

Stela intuia că este însărcinată după cea de-a 6 chemoterapie, iar medicii erau sceptici cu privire la o posibilă sarcină, scrie Unimedia.info.

Gândurile și semnele organismului au determinat-o să facă un test de sarcină, care a și confirmat bănuiala acesteia. Conform examenului ultrasonografic avea deja 2 luni și 3 zile.

„Mă uit în urmă acum și zâmbesc, ce mult m-a schimbat boala. Îi mulțumesc că m-a învățat multe chiar dacă au fost momente grele”, spune ea. „Toți ne-am pornit roz, dar am ieșit albaștri”, a scris Stela în ziua în care au aflat sexul bebelușului.

Stela Zacon are 30 de ani și este originară din Moldova. De mai bine de cinci ani este stabilită în Marea Britanie, împreună cu soțul și cei doi copii. În acest răstimp, femeia a trecut printr-o experiență dificilă, fiind tratată de medici de depresie postantală, deși suferea de cancer limfatic.

Vești bune pentru părinți! A fost modificată procedura privind achitarea indemnizației pentru creșterea copiilor

Vești bune pentru părinți. Începând cu luna aprilie, achitarea indemnizaţiilor pentru familiile cu copii se va efectua lunar, pentru luna curentă, și nu doar după trecerea unei luni, cum era până în prezent.

Despre acest lucru ne anunță Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS), care informează despre modificările operate în legislație privind plata indemnizațiilor.

„În acest context, la data de 1 aprilie 2024 a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna martie 2024, iar astăzi, 5 aprilie 2024, a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna aprilie 2024, în valoare totală de 217,1 milioane lei”, se menționează într-un comunicat al CNAS.

Pentru a ridica banii, beneficiarii urmează să se adreseze la orice oficiu poştal din ţară sau la instituţia bancară unde sunt deserviţi, doar după procesarea plăților de către prestatorii de servicii de plată în cadrul serviciului guvernamental de plăţi electronice (MPay).

Ce reguli să respecţi atunci când îi faci masaj bebeluşului
Articolul anterior
Ce este rujeola şi cum se manifestă
Articolul următor