Sfaturi pentru alegerea corectă a încalţămintei la copil

Atunci când alegi încălţămintea copilului ţine cont de câteva sfaturi utile în acest sens, întrucât este foarte important ca micuţul tău să se simtă confortabil în noua lui încălţăminte, iar aceasta să nu deformeze în niciun caz degetele şi oasele plantei.

separator
Aapr

Un studiu efectuat în Germania a constatat că cei mai mulţi copii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 6 ani aveau încălţămintea aleasă greşit şi riscau deformarea oaselor. ,,Cu cât sunt mai scurţi pantofii, cu atât mai mare este unghiul de deformare al degetelor’’, spune dr. Wieland Kinz.

Deci, ce tebuie să cunoşti ca să nu dai greş atunci când cumperi papuci copilului:

Încălţămintea trebuie să fie cu 1-1,3 cm mai mare decât lungimea tălpii copilului

Este bine să compari amprenta lăbii piciorului desenată pe un carton cu interiorul pantofului. La aceasta se adaugă 12-13 mm pentru degetul cel mai lung. Diferenţa este necesară, întrucât în timpul mersului talpa flexibilă a copilului se lungeşte. În plus, piciorul are nevoie de spaţiu ca să crească. Prin urmare, ar trebui să existe un loc gol de lăţimea degetului mic al adultului între vărful pantofului şi vârful degetului mare sau – între marginea din spate a pantofului şi călcâi, în cazul în care degetele piciorului ating vârful papucului. Dacă reușeşti să strecori un deget între călcâiul copilului și spatele pantofului – e perfect.

RYS1_GB670px-Buy-Shoes-for-Children-Step-5

Verifică cu ambele mâini

Copii pot retrage degetele atunci când simt presiunea, de aceea este bine să foloseşti ambele mâini: cu una simte dacă degetele sunt întinse, iar cu alta – verifică vârful pantofiorului.

masura-pantofi-bebe

Verifică lungimea tălpilor periodic

La copiii între 3 şi 6 ani picioarele cresc în medie cu 1mm pe lună, la cei între 1 şi 3 ani – câte 1,5 mm pe lună. În cazul copilului de 4 ani verifică lungimea tălpilor la fiecare 4-5 luni, în cazul celor de 6-10 ani –  picioarele cresc în medie cu 0,8 mm pe lună.

Încălţămintea nu trebuie să fie nici strâmtă, nici largă

Piciorul trebuie să posede libertate de mişcare. Încălţămintea pentru copiii trebuie să aibă partea din faţă lată, de formă cvadrangulară. Este preferabil să probezi papucii în prima jumătate a zilei, întrucât seara – picioruşele copilului pot fi mai pline.

shoes

Încălţămintea pentru copii trebuie să aibă talpa flexibilă, în niciun caz rigidă

Talpa nu ar trebui să încurce mişcărilor la nivelul gleznei, articulaţia de jos a piciorului. Copilul trebuie să poata flecta laba piciorului când merge, ca să nu păşească ca un roboţel cu talpa rigidă. Lasă glezna liberă, ca să-şi dezvolte mobilitatea firească. Glezna are nevoie de mobilitate completă, pentru ca cel mic să învețe mersul și să se dezvolte corect.

  

pantofiori-bebe

În casă, lasă copilul desculţ

Lasă copilul desculţ, dacă permite temperatura aerului din cameră, ori pune-i ciorapi moi, ca să simtă podeaua cu toată talpa şi să învețe să folosească degetele pentru echilibru. Dr. ortoped pediatru Lynn Staheli afirmă că copiii cu talpa cea mai sănătoasă şi flexibilă sunt cei care obişnuiesc să meargă desculţ. ,,În acest mod, copilul  îşi dezvoltă mai bine muşchii şi capacitatea de coordonare necesară îmbunătăţirii echilibrului în timpul mersului, dar şi dezvoltarea armonioasă a picioarelor’’, spune acesta. Șosetele, papuceii sunt utili doar pentru a ţine cald.

baby-growth
    
baby-feet

Când cumperi prima încălţăminte?

Este potrivit să achiziţionezi primii papucei doar după ce copilul a avut la dispoziţie 6-8 săptămâni, în care a deprins mersul, iar acest lucru se face cel mai bine desculţ. Nu uita! Papuceii trebuie să aibă talpa moale, flexibilă, să nu alunece, să nu fie prea strâmţi, cu spaţiu suficient în faţa degetului mare. Pantofii cu catarame sau şireturi sunt preferabili celor cu arici.

baby-first-step-rex-1327948944
  
4021-425x283-Baby_shoes

Atenţie la călcâi, partea din spate a încălţămintei!   

Călcâiul este foarte important. Copiii au nevoie de modele de încălţăminte cu călcâi, chiar şi în cazul sandalelor. Acesta trebuie să fie suficient de rigid, încât să nu permită alunecarea călcâiului copilaşului în afară în timpul mersului.

                                        

0002768_memo_orthopedic_footwear_dino_jeans_sandals_toddler

Încălţămintea “de corecţie” sau “ortopedică” nu este necesară!

Copilul fizic sănătos, cu picior dezvoltat normal nu are nevoie de încălţăminte de corecţie. Trebuie să cunoaştem că arcul plantar se poate forma la copii doar în jurul vârstei de 6-8 ani. În acest caz, nu este necesară copilului încălţămintea corectoare. Copii de vârstă mică aproape toţi au talpa plată, pentru că aceasta este căptuşită în partea de jos cu un strat de grăsime, ce are funcţie amortizatoare. Pe măsură ce muşchii şi ligamentele piciorului se dezvoltă, are loc formarea arcului plantar anatomic. Medicii subliniază că articulațiile și ligamentele picioarelor sunt foarte flexibile la nou-născut și că e nevoie de mai mulţi ani pentru a atinge poziţia şi forma lor matură.

Prin urmare, papuceii copilului NU au nevoie de arcuri inserate sau alte pernuţe rigide, considerate greşit ca fiind necesare pentru suport. Funcţia de supinator la copilaşi o efectuează pernuţa de grăsime situată la nivelul tălpii. Mai mult, pentru dezvoltarea adecvată a tălpii, medicii recomandă copiii să umble desculţ. ,,Ori de câte ori solul oferă siguranţă, părinţii ar trebui să permită copiilor să meargă desculţ’’, spune Dr. Staheli, medic ortoped pediatru, care NU recomandă pantofii de „corecție” sau „ortopedici” copiilor cu picior dezvoltat normal, ce nu suferă de anumite anomalii particulare de dezvoltare. Talpa trebuie să funcţioneze de la sine şi necesită un stimul fiziologic pentru formarea corectă. ,,Aceasta se dezvoltă potrivit doar atunci când se antrenează pe deplin muşchii şi ligamentele ei. Iar acest lucru se face cel mai bine când copilul umblă desculţ, ori poartă încălţăminte obişnuită’, spune medicul pediatru.

Construcția unei grădinițe cu 160 de locuri a început într-un sat din preajma Chișinăului. Cum va arăta instituția?

În premieră, preșcolarii din satul Bîc, comuna Bubuieci a municipiului Chișinău, vor merge la propria grădiniță din localitate. Primăria Municipiului Chișinău cofinanțează construcția din temelie a grădiniței din suburbie, care va avea o capacitate de 160 de locuri.

„Costul total al proiectului este de peste 39 de milioane de lei. Lucrările au început în vara anului 2022.

La prima etapă a proiectului, din bugetul municipal au fost alocate 4,17 milioane de lei. Alte peste 4 milioane de lei au fost bugetate de Primăria Chișinău pentru lucrările din acest an.

Edificiul va fi cu două etaje. În fiecare grupă va fi amenajată zona pentru activitățile de educație – instruire, un dormitor, blocul sanitar și bucătăria. Până la această etapă, au fost efectuate lucrările de terasament, puse bazele fundamentului noii grădinițe, și ridicate cele două etaje. În prezent, se desfășoară lucrările de montare a acoperișului.

Proiectul prevede și construcția unei cazangerii, care va asigura grădinița cu energie termică și apă caldă.

În prezent, copiii din satul Bîc merg la grădinițele nr. 1 și nr. 2 din Bubuieci sau la cele din satele megieșe”, a declarat edilul capitalei Ion Ceban, într-o postare pe facebook.

Anișoara Loghin și-a arătat fiul în vârstă de 3 ani. Vezi ce mesaj emoționant i-a dedicat

Anișoara Loghin și-a sărbătorit fiul, care a împlinit 3 anișori. Cu această ocazie, prezentatoarea TV a publicat o poză rară alături de micuțul ei, dar și un mesaj emoționant pe care i l-a dedicat acestuia.

„Sunt sau nu copiii sensul vieții , nu știu…dar știu sigur că ei sunt ce are viața mai frumos să ne ofere. La mulți ani, copil frumos! Să spun că te iubesc ar însemna să spun prea puțin, mami și tati @ginsari10 sunt acolo mereu pentru tine!”,  a menționat prezentatoarea TV.

Anișoara Loghin și Radu Gînsari cresc împreună doi copii, un băiat pe nume Raul și o fetiță, Carla.

Record: O femeie a născut pentru a 12-a oară prin cezariană. Ce spun medicii?

În 2022, presa din România anunţa că o femeie din Alba deţine recordul la naşteri prin cezariană, imediat ce suferise pentru a 8-a oară o astfel de intervenţie. Iată că, acum, la Maternitatea din Bacău se înregistrează un nou record, transmite presa română.

Este vorba despre o femeie căreia recent i-a fost făcută a 12-a cezariană, în urma căreia a adus pe lume o fetiţă de nota 10. Şi la propriu, pentru că acesta este calificativul pe care l-a primit din partea echipei medicale, dar şi la figurat, pentru că astfel de chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase.

Informaţia a apărut recent pe facebook, după ce Maternitatea Bacău a postat un bilanţ al activităţii de la începutul anului până în prezent, şi a fost preluată de Bacău.net.

„O mămică a născut o fetiță de 2800 g cu nota (IA) 10, echipa medicală formată din Dr. Beleuță Octavian, Dr. Popa Marius, Dr. Carp Cristina efectuând la această pacientă cea de-a 12 a cezariană. Pacienta a mai născut de 11 ori, de fiecare dată prin operație cezariană, ultimele trei intervenții fiind efectuate cu succes în Maternitatea Bacău” – au scris reprezentanții SJU Bacău.

Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, mai ales că astfel de intervenții chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

De la începutul anului 2024, în Maternitatea Bacău au venit pe lume 370 de nou-născuți, din care 18 născuți prematur au fost preluați și îngrijiți în secția ATI Neonatologie, aflăm din postare.

Tot aici a fost modernizat Blocul Operator Maternitate prin achiziționarea unei linii de laparoscopie complete de ultimă generație, cu instrumentar specific de chirurgie laparoscopică ginecologică. „Chirurgia minim invazivă permite rezolvarea cazurilor cu incizii minime, recuperarea este rapidă, durerea postoperatorie fiind minimă cu reducerea duratei de spitalizare. Externarea pacientei se face în medie la 48 de ore postoperator”, conform SJU Bacău.

Natalia Morari a vorbit indecent cu Maia Sandu!
Articolul anterior
Cum să NU dansezi la nuntă!
Articolul următor