Sfaturi pentru o înţărcare uşoară

Ablactaţia, adică trecerea treptată și progresivă de la alimentația exclusiv lactată a sugarului la cea diversificată, este un moment important şi emoţionant atât pentru mamă, cât şi pentru bebeluş. Înţărcatul copilului nu trebuie să se facă dificil. Uită de sfaturile bunicii! Află, mai jos, cum ar trebui sa faci acest lucru, ţinând cont de recomandările experţilor.

separator

21246

Alăptatul la sân este sursa optimală de nutriţie pe parcursul primului an de viaţă şi poate continua atât timp cât doreşti tu şi copilul tău.

Care este momentul potrivit pentru a înţărca bebeluşul

Important! Orice clipă de alăptat este preţioasă pentru copil, fie câteva luni, săptămâni sau zile.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă la sân în primele șase luni (fără formule de lapte sau alte alimente) și astfel ea să continue până la 2 ani sau mai mult, începând, totodată, diversificarea alimentaţiei bebelusului de la vârsta de şase luni.

Ablactaţia începe, de fapt, în mod natural la şase luni, odată cu iniţierea diversificării alimentaţiei copilului. Momentul înţărcării copilului este o decizie personală a mămicii, dar specialiştii susţin că e mai bine să faci acest lucru în momentul în care micuţul tău iniţiază de unul singur procesul de ablactaţie.

Se consideră că majoritatea sugarilor sunt apţi pentru înţărcare în momentul în care au început să se bucure de o mare varietate de alimente solide și au învățat să bea dintr-o cană. Copilul care se înţarcă trebuie să aibă deja incluse în hrană şi alte alimente decât laptele matern (alimentele solide de bază şi/sau formula de lapte praf potrivită vârstei) şi să fie adaptat cu acestea.

Formula de lapte praf te va ajuta să substitui laptele matern, mai cu seamă până la vârsta de 12 luni, timp în care laptele de vacă este contraindicat. Alege formula de lapte praf potrivită vârstei micuţului tău. Un copil trecut de 12 luni va avea nevoie de maxim 720 ml de lapte pe zi, iar pentru a ajunge la această cantitate este necesar să se treacă prin toate etapele. Pentru micuţii între 1 an şi 1 an jumătate alege un lapte integral de 3,25%. Pentru cei de peste 2 ani, laptele integral sau lapte 2% este o alegere potrivită.

s560x316_biberon_beb

Specialiştii recomandă să ablactezi copilul treptat şi gradual, chiar dacă poate să dureze şi câteva luni

Modalitatea cea mai simplă şi naturală de înţărcare este alăptarea copilului pâna decide să renunţe singur. Unele mame încep să dezvețe copilul de alăptatul la sân treptat, în ultimele sase luni de la începerea diversificării alimentaţiei. Deci, poţi sa iniţiezi însăţi procesul sau sa-l laşi pe seama dorinţelor copilului.

Dacă iei decizia de a înţărca micuţul, planifică acest lucru din timp, pentru că specialiştii te sfătuiesc să încetezi secreţia laptelui TREPTAT ŞI GRADUAL, astfel, având nevoie de răstimp.

Înţărcarea treptată şi graduală este ideală, întrucât ea oferă mamei şi copilului timp pentru adaptarea treptată la schimbarile ce intervin, făcând acest proces mai puțin stresant pentru ambii. În plus, este recomandabil ca schimbările hormonale ce se produc în organismul mamei după ablactaţie sa se facă treptat şi nu brusc.

În funcţie de modul de abordare, ablactaţia copilului ar putea dura zile, săptămâni sau chiar luni

Pledează pentru înţărcarea treptată şi graduală, decât pentru cea abruptă, brutală, care se impune doar în caz de îmbolnăvire a mamei, refuzul copilului de a suge din anumite motive. Încetarea lentă și progresivă a lactaţiei este recomandată, mai degrabă, în schimbul suprimării bruşte, care poate fi traumatică pentru mamă şi copilul ei și poate cauza înfundarea canalelor de lapte, proces inflamator al sânilor, mastită sau alte infecții locale şi complicaţii generale.

bebe

Cum să opreşti lactaţia treptat şi gradual

Specialiştii te sfătuiesc să reduci treptat sesiunile de alăptare pe parcursul unei perioade de timp, care poate să varieze pentru fiecare caz în parte. Începe procesul de ablactaţie prin a reduce din sesiunile de alăptări, câte una la fiecare câteva zile sau o săptămână, substituind alimentaţia la sân cu hrănirea prin biberon sau alt tip de hrană potrivită vârstei copilului. Este mai bine de eliminat întâi sesiunea de alăptare de după masa de prânz, să zicem timp de o săptămână. Între timp, scurge lapte din sâni dacă îi simţi plini, dar nu scurge tot, pentru că vei stimula mult o nouă secreţie de lapte. După ce sânii tăi revin la o stare normală, adaptată cu acest regim şi se simt confortabili, nu sunt umflaţi, începe să elimini a doua alăptare la sân din alt moment al zilei (sau nopţii), înlocuind-o cu formula de lapte, sau altă hrană, pentru alte câteva zile sau o săptămână.

Aşteaptă, şi de această dată, până când sânii se adaptează din nou la o secreţie mai redusă de lapte. Şi tot aşa, continuă să reduci treptat toate sesiunile de alăptare până când, efectiv, ai înțărcat copilul tău complet. De obicei, ultimele sesiuni de alăptări care se anulează sunt prima de dimineaţă şi ultima de dinainte de culcare.

Ablactaţia poate să dureze câteva săptămâni sau mai mult, chiar şi până la şase luni. Cât de repede vei reuşi să dezveţi copilul de la sân depinde de vârsta pe care o are, de numărul de alăptări în 24 de ore şi cât de predispus este micuţul tău să se lase de sân. Dacă copilul este hrănit mai mult la sân decât cu alte alimente, atunci încetarea lactaţiei s-ar putea produce timp de 4 săptămâni, altfel – ar putea să dureze mai puţin sau mai mult, totul fiind în funcţie de caz.

652x450_141564-5-simptome-ale-bebelusului-care-te-trimit-de-urgenta-la-medic

Cum să ai grijă de sâni în timpul ablactaţiei

• Sânii pot deveni umflaţi, angorjaţi şi destul de incomozi în timpul înţărcării copilului
• Poartă un sutien ferm care să ofere o susţinere bună. Experţii NU recomandă legatul strâns al sânilor întrucât poate agrava starea de lucruri.
• Stoarce lapte din sâni pentru a reduce presiunea, dacă îi simţi angorjaţi. Nu trebuie să goleşti tot sânul de lapte, dar stoarce atât încât să te simţi uşurată. Stoarcerea laptelui stimulează, oarecum, o nouă secreţie, dar nu atât de multă ca atunci când copilul suge, de aceea nu-ţi face griji dacă va trebui să repeţi acest lucru de mai multe ori şi mai multă vreme, sânii tăi trebuie să înceteze treptat secreţia de lapte. Nu e cazul, grăbind acest proces!
• Ţine minte că încetarea secreţiei de lapte este bine să se faca lent şi că ablactaţia poate să dureze şi câteva luni.
• Masează sânii angorjaţi uşurel din toate direcţiile spre sfârcuri în timp ce îi storci, pentru a preveni înfundarea canalelor de lapte și formarea de noduli. Masarea în timp ce faci duş cald este, în general, mai ușoară și mai puţin dureroasă. Dacă ai uşurat sânii poţi aplica pe ei comprese reci, care te pot ajuta să calmezi secreţia de lapte, umflarea şi disconfortul.
• Unele mame aplică, alternativ, câteva frunze de varză pe sâni, ce ajută la încetarea secreţiei de lapte, reduc senzaţia de durere şi disconfortul
• După ablactaţia copilului poţi observa cantităţi mici de lapte care se scurg din sâni pe o perioada de câteva săptămâni sau chiar luni, însă, în cele din urmă, screţia de lapte va încetini de tot.

cereale1

Alte sfaturi care te vor ajuta

 • Este bine, totuşi, să laşi copilul însuşi să decidă momentul înţărcării pentru a-l feri de un răspuns irascibil şi furios, altfel – bebeluşul trecând printr-o perioadă de tranziție forțată, neînțeleasă
 • aplică tactica ,,nu ofer, însă nu refuz’’, alăptându-l doar dacă este foarte dorit, fără să-i dai sânul în alte ocazii
 • scurtează durata oricărei alăptări, hrănindu-l doar la cerere după luarea meselor
 • după un prânz cu hrană solidă copilul ar putea deveni interesat de altă activitate şi să renunţe de unul singur la sân
 • reţine căci copiii au tendinţa de a fi mai ataşaţi de prima şi ultima alăptare a zilei. Astfel, aceste mese trebuie să fie eliminate ultimele din programul de alimentaţie
 • oferă copilaşului mese regulate, gustări şi destule lichide pentru a minimiza starea de foame şi sete
 • hrăneşte copilul până a deveni foarte înfometat sau irascibil din cauza foamei, foloseşte cana pentru lapte, biberonul
 • mulţi pediatri recomandă renunţarea definitivă la biberon, în cazul în care este folosit, după vârsta de 18 luni
 • evită lucrurile incitatoare: nu-i arăta sânii goi; ţine-l în braţe în mod diferit decât obişnuiai la alăptat; renunţă să stai în scaunul, camera, locul unde îl alăptai în mod curent; schimbă cât mai multe din obiceiurile zilnice care ar putea stimula dorinţa de alăptat.
 • distrează copilul, ieşiţi la plimbări frecvente în aer liber, fii creativ pentru a-l sustrage, faceţi activităţi împreună
 • înţărcatul necesită un oarecare efort şi perseverenţă din partea mamei.

Complicaţii ale procesului de ablactaţie:

• Ai putea fi încercată de un sentiment de tristeţe, să ai inima frântă, dar ţine minte că bebeluşul se va adapta curând la noul său program de hrănire şi se va simţi excelent
• Disconfort al sânilor, care pot deveni umflaţi și dureroşi, din cauza că laptele nu este eliminat din ei la fel de frecvent precum au fost obişnuiţi.
• Înfundarea canalelor galactofore, formare de noduli
• În caz că apare febră, senzaţii de durere accentuată, înroşirea sânului în timpul perioadei de ablactaţie solicită asistența medicală de specialitate.

Se recomandă amânarea înţărcării dacă:

 • copilul manifestă reacţii alergice, mai cu seamă la laptele de vacă
 • copilul nu se simte bine, este bolnav sau suferă din cauza erupţiei dentare
 • dacă, pentru moment, se produc anumite evenimente în familie, schimbarea la alt domiciliu etc.
 • alte motive
 • alăptarea poate fi continuată chiar dacă ai rămas gravidă cu un alt copil, afirmă Societatea Americană a pediatrilor.

Înţărcatul este un test pe care, sigur, de aici înainte, îl vei trece cu brio!
Să creşteţi mari!

alte Articole interesante