Simptomele pe care o gravidă nu trebuie să le ignore în timpul celor 9 luni de sarcină

Sarcina este o stare fiziologică și absolut firească pentru orice femeie. Singura diferență este că există gravide care au parte de o sarcină ușoară, însă unele din păcate, complicată, și atunci, acestea trebuie să fie foarte precaute și atente la fiece detaliu care le pune în gardă. Vezi mai jos care sunt simptomele alarmante ce nu trebuie să le ignori sub nicio formă în timpul sarcinii.

separator


1.Febră

Dacă temperatura corpului tău a depăşit 37,5 grade şi nu prezinţi niciun alt simptom de răceală, sună-l cât mai repede pe medicul care te îngrijeşte.

Febra este semn al unei infecţii prezente în organism, aşa că trebuie să iei cât mai repede un tratament. Mai mult, febra în primul trimestru de sarcina poate duce la apariţia unor malformaţii.

2. Durerile de burtă

“Durerile severe şi ascuţite în oricare parte a burţii, indiferent că sunt însoţite sau nu de greaţă, ar trebui să îţi ridice un semn de întrebare. Este adevărat că acestea pot fi un simptom ale indigestiei sau intoxicaţiei alimentare, dar în acelaşi timp ele pot semnala prezenţa în trimestrul III a unei afecţiuni care se numeşte eclampsie şi care trebuie tratată rapid. În acelaşi timp, durerile care apar în lateralele burţii pot fi semne ale unei naşteri premature, a unui avort sau a unui fibrom şi se cere consultul medical de specialitate”, spune Dr.Silviu Istoc, specialist în obstetrică-ginecologie.

3. Vederea tulbure

Dacă vezi în ceaţă, neclar, dublu sau cu pete ori lumini intermitente mai mult de două ore continuu, ia legătura cu medicul. Aceste semne pot fi premergătoare unei eclampsii.

4. Umflarea mâinilor şi a picioarelor

În perioada sarcinii, umflarea membrelor este o problemă destul de comună, însă trebuie să iei măsuri atunci când acest lucru se întâmplă brusc şi sever. În plus, dacă aceste simptome sunt însoţite de dureri de cap sau probleme de vedere, nu sta pe gânduri şi ia legătura cu medicul.

5. Sângerarea pe cale vaginală

Aceste sângerări pot apărea spontan sau cauzate de stres, frig, ortostatism ( n.r. – statul în picioare) prelungit, efort fizic intens, contact sexual, etc. Acest simptom impune prezentarea de urgenţă la medic în orice moment al sarcinii, fiind un semn al ameninţării de avort sau a altor complicaţii cu potenţial sever.

6. Pierderea licidului amniotic

“Pierderea lichidului amniotic presupune prezentarea de urgenţă la medic, mai ales dacă este vorba de un copil prematur. Senzaţia nu poate fi confundată şi este de cele mai multe ori uşor de diferenţiat de pierderea de urină sau de o secreţie vaginală abundentă”, adaugă Dr.Silviu Istoc.

7. Presiunea în pelvis

Senzaţia că bebeluşul împinge în jos sau durerile de spate (mai ales dacă reprezintă o noutate pentru tine), crampe asemănătoare cu cele menstruale, mai mult de patru contracţii pe oră (chiar dacă nu sunt dureroase). Dacă aceste simptome apar înainte de 37 de săptămâni, sunt considerate anormale şi trebuie să te prezinţi de urgenţă la medic.

8. Durerile de spate apărute brusc

Contracţiile uterine, acompaniate sau nu de dureri, care se repetă la mai puţin de 10-15 minute şi care nu se ameliorează la hidratare sau la administrarea de antispastice. Durerea severă sau persistentă a picioarelor, cârcei care nu dispar atunci când flexezi piciorul din gleznă cu vârful degetelor în sus (spre nas) sau când mergi, inflamarea unui picior mai mult decât a celuilalt.

9. Expunerea la gripă

“Este necesar ca viitoarele mămici să ştie că şi gripa „obişnuită” şi cele atipice (H1N1) sunt foarte riscante pentru femeile însărcinate. Este necesar să ia legătura cu medicul imediat dacă a luat contact cu persoane care au gripă sau în cazul în care aceasta prezintă simptome de gripă (febră, dureri ale gâtului, nas înfundat sau cu secreţii, oboseală, dureri corporale şi frisoane)”, spune Dr.Istoc.

10. Mâncărimile intense şi persistente ale torsului, braţelor, picioarelor, palmelor şi tălpilor, sau senzaţia de mâncărime a întregii pieli.

11. Traume (răniri, loviri) ale abdomenului.

12. Dificultăţi în respiraţie, tuse cu sânge, dureri în piept.

13. Constipaţia severă însoţită de dureri abdominale sau diaree care durează mai mult de 24 de ore.

14. Lipsa mişcărilor bebeluşului

“Faptul că bebeluşul se mişcă mai puţin decât de obicei în perioada în care gravida simte în mod regulat mişcările acestuia reprezintă un semn de întrebare. De cele mai multe ori, le recomand mămicilor să monitorizeze mişcările fătului prin metoda numărării “loviturilor” şi ofer instrucţiuni clare acestora legate de situaţiile în care este necesar să se prezinte la spital”, explica Dr. Silviu Istoc.

Sursa

alte Articole interesante