Simptomele pe care o gravidă nu trebuie să le ignore în timpul celor 9 luni de sarcină

Sarcina este o stare fiziologică și absolut firească pentru orice femeie. Singura diferență este că există gravide care au parte de o sarcină ușoară, însă unele din păcate, complicată, și atunci, acestea trebuie să fie foarte precaute și atente la fiece detaliu care le pune în gardă. Vezi mai jos care sunt simptomele alarmante ce nu trebuie să le ignori sub nicio formă în timpul sarcinii.

separator


1.Febră

Dacă temperatura corpului tău a depăşit 37,5 grade şi nu prezinţi niciun alt simptom de răceală, sună-l cât mai repede pe medicul care te îngrijeşte.

Febra este semn al unei infecţii prezente în organism, aşa că trebuie să iei cât mai repede un tratament. Mai mult, febra în primul trimestru de sarcina poate duce la apariţia unor malformaţii.

2. Durerile de burtă

“Durerile severe şi ascuţite în oricare parte a burţii, indiferent că sunt însoţite sau nu de greaţă, ar trebui să îţi ridice un semn de întrebare. Este adevărat că acestea pot fi un simptom ale indigestiei sau intoxicaţiei alimentare, dar în acelaşi timp ele pot semnala prezenţa în trimestrul III a unei afecţiuni care se numeşte eclampsie şi care trebuie tratată rapid. În acelaşi timp, durerile care apar în lateralele burţii pot fi semne ale unei naşteri premature, a unui avort sau a unui fibrom şi se cere consultul medical de specialitate”, spune Dr.Silviu Istoc, specialist în obstetrică-ginecologie.

3. Vederea tulbure

Dacă vezi în ceaţă, neclar, dublu sau cu pete ori lumini intermitente mai mult de două ore continuu, ia legătura cu medicul. Aceste semne pot fi premergătoare unei eclampsii.

4. Umflarea mâinilor şi a picioarelor

În perioada sarcinii, umflarea membrelor este o problemă destul de comună, însă trebuie să iei măsuri atunci când acest lucru se întâmplă brusc şi sever. În plus, dacă aceste simptome sunt însoţite de dureri de cap sau probleme de vedere, nu sta pe gânduri şi ia legătura cu medicul.

5. Sângerarea pe cale vaginală

Aceste sângerări pot apărea spontan sau cauzate de stres, frig, ortostatism ( n.r. – statul în picioare) prelungit, efort fizic intens, contact sexual, etc. Acest simptom impune prezentarea de urgenţă la medic în orice moment al sarcinii, fiind un semn al ameninţării de avort sau a altor complicaţii cu potenţial sever.

6. Pierderea licidului amniotic

“Pierderea lichidului amniotic presupune prezentarea de urgenţă la medic, mai ales dacă este vorba de un copil prematur. Senzaţia nu poate fi confundată şi este de cele mai multe ori uşor de diferenţiat de pierderea de urină sau de o secreţie vaginală abundentă”, adaugă Dr.Silviu Istoc.

7. Presiunea în pelvis

Senzaţia că bebeluşul împinge în jos sau durerile de spate (mai ales dacă reprezintă o noutate pentru tine), crampe asemănătoare cu cele menstruale, mai mult de patru contracţii pe oră (chiar dacă nu sunt dureroase). Dacă aceste simptome apar înainte de 37 de săptămâni, sunt considerate anormale şi trebuie să te prezinţi de urgenţă la medic.

8. Durerile de spate apărute brusc

Contracţiile uterine, acompaniate sau nu de dureri, care se repetă la mai puţin de 10-15 minute şi care nu se ameliorează la hidratare sau la administrarea de antispastice. Durerea severă sau persistentă a picioarelor, cârcei care nu dispar atunci când flexezi piciorul din gleznă cu vârful degetelor în sus (spre nas) sau când mergi, inflamarea unui picior mai mult decât a celuilalt.

9. Expunerea la gripă

“Este necesar ca viitoarele mămici să ştie că şi gripa „obişnuită” şi cele atipice (H1N1) sunt foarte riscante pentru femeile însărcinate. Este necesar să ia legătura cu medicul imediat dacă a luat contact cu persoane care au gripă sau în cazul în care aceasta prezintă simptome de gripă (febră, dureri ale gâtului, nas înfundat sau cu secreţii, oboseală, dureri corporale şi frisoane)”, spune Dr.Istoc.

10. Mâncărimile intense şi persistente ale torsului, braţelor, picioarelor, palmelor şi tălpilor, sau senzaţia de mâncărime a întregii pieli.

11. Traume (răniri, loviri) ale abdomenului.

12. Dificultăţi în respiraţie, tuse cu sânge, dureri în piept.

13. Constipaţia severă însoţită de dureri abdominale sau diaree care durează mai mult de 24 de ore.

14. Lipsa mişcărilor bebeluşului

“Faptul că bebeluşul se mişcă mai puţin decât de obicei în perioada în care gravida simte în mod regulat mişcările acestuia reprezintă un semn de întrebare. De cele mai multe ori, le recomand mămicilor să monitorizeze mişcările fătului prin metoda numărării “loviturilor” şi ofer instrucţiuni clare acestora legate de situaţiile în care este necesar să se prezinte la spital”, explica Dr. Silviu Istoc.

Sursa

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Povestea bloggeriței din Moldova care a învins cancerul și a adus pe lume al treilea copilaș: „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”

Stela Zacon este moldoveanca de 31 de ani care a reușit să învingă cancerul și să aducă pe lume un copilaș. Aceasta a anunțat marele eveniment pe data de 5 aprilie, iar acum familia sa se bucură de cei trei copii ai cuplului. „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”, a scris bloggerița.

Stela intuia că este însărcinată după cea de-a 6 chemoterapie, iar medicii erau sceptici cu privire la o posibilă sarcină, scrie Unimedia.info.

Gândurile și semnele organismului au determinat-o să facă un test de sarcină, care a și confirmat bănuiala acesteia. Conform examenului ultrasonografic avea deja 2 luni și 3 zile.

„Mă uit în urmă acum și zâmbesc, ce mult m-a schimbat boala. Îi mulțumesc că m-a învățat multe chiar dacă au fost momente grele”, spune ea. „Toți ne-am pornit roz, dar am ieșit albaștri”, a scris Stela în ziua în care au aflat sexul bebelușului.

Stela Zacon are 30 de ani și este originară din Moldova. De mai bine de cinci ani este stabilită în Marea Britanie, împreună cu soțul și cei doi copii. În acest răstimp, femeia a trecut printr-o experiență dificilă, fiind tratată de medici de depresie postantală, deși suferea de cancer limfatic.

Vești bune pentru părinți! A fost modificată procedura privind achitarea indemnizației pentru creșterea copiilor

Vești bune pentru părinți. Începând cu luna aprilie, achitarea indemnizaţiilor pentru familiile cu copii se va efectua lunar, pentru luna curentă, și nu doar după trecerea unei luni, cum era până în prezent.

Despre acest lucru ne anunță Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS), care informează despre modificările operate în legislație privind plata indemnizațiilor.

„În acest context, la data de 1 aprilie 2024 a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna martie 2024, iar astăzi, 5 aprilie 2024, a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna aprilie 2024, în valoare totală de 217,1 milioane lei”, se menționează într-un comunicat al CNAS.

Pentru a ridica banii, beneficiarii urmează să se adreseze la orice oficiu poştal din ţară sau la instituţia bancară unde sunt deserviţi, doar după procesarea plăților de către prestatorii de servicii de plată în cadrul serviciului guvernamental de plăţi electronice (MPay).

30 de proverbe chinezești care te vor ajuta mereu să faci alegeri corecte în viață
Articolul anterior
Victoria Cocieru a devenit mămică! Creatoarea de modă arată spectaculos la șapte zile după naștere
Articolul următor