Stresul poate cauza infertilitate? Ce spune specialistul

Stresul poate afecta ovulaţia şi femeile rămân mai greu însărcinate, explică un medic ginecolog. În urma unui studiu realizat de dr. Courtney Denning-Johnonsn de la Universitatea Ohio, în cadrul căruia au fost observate 501 femei între 18 şi 40 de ani, s-a demonstrat că femeile care aveau cel mai înalt nivel de stres prezentau şi o probabilitate cu 29% mai mică de a concepe copii.

separator


Cercetătorii consideră că în aceste cazuri poate fi vorba fie de un efect direct al stresului asupra organismului (libidou scăzut, tulburări de erecţie), fie de faptul că oamenii stresaţi au tendinţa de a-şi reduce activitatea sexuală, ceea ce scade şansele de a aduce pe lume un copil.

Un lucru este cert însă: stresul cronic afectează în egală măsură femeile şi bărbaţii, iar asta ar putea explica de ce unele cupluri sunt diagnosticate infertile, fără vreo cauză evidentă. Iar lucrurile se complică şi mai mult dacă luăm în calcul faptul că încercările nereuşite de a avea un copil atrag după sine amplificarea stresului.

Stresul şi sarcina sunt interdependente

Când o femeie îşi doreşte să rămână însărcinată, este imposibil să nu fie stresată. Emoţiile ce vin odată cu schimbarea de statut, vizitele la doctor, dorinţa şi nerăbdarea duc inevitabil la apariţia stresului.

“Relaxează-te, lasă lucrurile în voia lor şi vei vedea că în scurt timp, vei rămâne însărcinată” este un gând uşor de spus, dar greu de făcut. Şi asta pentru că între infertilitate şi stres există mai mult decât o simplă legătură. În cazul acesta vorbim despre o relaţie cauza-efect: stresul provoacă infertilitatea, iar infertilitatea duce la apariţia stresului. Este foarte dificil de stabilit diferenţa clară între cele două situaţii deoarece aceasta depinde foarte mult de personalitatea fiecăruia.
Majoritatea persoanelor îşi doresc să aibă control direct asupra a ceea ce li se întâmplă. Nu este de mirare că se simt vulnerabili şi stresaţi atunci când după un an de încercări, sarcina nu apare. Astfel, este foarte important ca partenerii de viaţă să fie cât mai relaxaţi în perioada în care vor să conceapă şi chiar e indicat să apeleze la yoga, meditaţie sau şedinţe de terapie de specialitate”, susţine dr. Irina Oproiu, medic specialist Obstetrică – Ginecologie în cadrul Gynera Fertility Center.

Stresul poate afecta ovulaţia

Stresul influenţează calitatea vieţii, dar poate afecta şi funcţionarea hipotalamusului – glanda din creier care reglează hormonii responsabili de eliberarea ovulelor din ovar, dar şi apetitul sau emoţiile.
Astfel, în cazul femeilor stresate, ovulaţia poate fi perturbată.

Foarte important este însă să facem distincţie între stresul brusc şi cel constant. În cele mai multe cazuri, corpul nostru este obişnuit cu tensiunile constante, de zi cu zi, însă în cazul stresului brusc, provocat de un deces de exemplu sau pierderea locului de muncă, se pot produce dereglări hormonale care să aibă urmări asupra ovulaţiei. Stresul nu este întotdeauna o reacţie la ceva negativ. Şi stresul pozitiv poate afecta la fel de mult ciclul menstrual. Bineînţeles, acest lucru variază de la femeie la femeie.

Un prim avertisment că ceva este în neregulă este dat, de cele mai multe ori, de secreţia vaginală. De obicei, nivelul umidităţii creşte pe măsură ce se apropie ovulaţia, însă în perioadele marcate de stres se poate observa o intercalare a petelor de secreţie cu zile uscate. Este ca şi cum corpul încearcă să ovuleze, dar stresul nu îi permite.

Sursa

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Povestea bloggeriței din Moldova care a învins cancerul și a adus pe lume al treilea copilaș: „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”

Stela Zacon este moldoveanca de 31 de ani care a reușit să învingă cancerul și să aducă pe lume un copilaș. Aceasta a anunțat marele eveniment pe data de 5 aprilie, iar acum familia sa se bucură de cei trei copii ai cuplului. „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”, a scris bloggerița.

Stela intuia că este însărcinată după cea de-a 6 chemoterapie, iar medicii erau sceptici cu privire la o posibilă sarcină, scrie Unimedia.info.

Gândurile și semnele organismului au determinat-o să facă un test de sarcină, care a și confirmat bănuiala acesteia. Conform examenului ultrasonografic avea deja 2 luni și 3 zile.

„Mă uit în urmă acum și zâmbesc, ce mult m-a schimbat boala. Îi mulțumesc că m-a învățat multe chiar dacă au fost momente grele”, spune ea. „Toți ne-am pornit roz, dar am ieșit albaștri”, a scris Stela în ziua în care au aflat sexul bebelușului.

Stela Zacon are 30 de ani și este originară din Moldova. De mai bine de cinci ani este stabilită în Marea Britanie, împreună cu soțul și cei doi copii. În acest răstimp, femeia a trecut printr-o experiență dificilă, fiind tratată de medici de depresie postantală, deși suferea de cancer limfatic.

Vești bune pentru părinți! A fost modificată procedura privind achitarea indemnizației pentru creșterea copiilor

Vești bune pentru părinți. Începând cu luna aprilie, achitarea indemnizaţiilor pentru familiile cu copii se va efectua lunar, pentru luna curentă, și nu doar după trecerea unei luni, cum era până în prezent.

Despre acest lucru ne anunță Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS), care informează despre modificările operate în legislație privind plata indemnizațiilor.

„În acest context, la data de 1 aprilie 2024 a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna martie 2024, iar astăzi, 5 aprilie 2024, a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna aprilie 2024, în valoare totală de 217,1 milioane lei”, se menționează într-un comunicat al CNAS.

Pentru a ridica banii, beneficiarii urmează să se adreseze la orice oficiu poştal din ţară sau la instituţia bancară unde sunt deserviţi, doar după procesarea plăților de către prestatorii de servicii de plată în cadrul serviciului guvernamental de plăţi electronice (MPay).

Astăzi, este marcată Ziua Mondială a Inimii. Iată ce trebuie să faci pentru a-ți menține inima sănătoasă!
Articolul anterior
Un copil a mers în prima zi de școală însoțit de 24 de polițiști
Articolul următor