Tradiţii deocheate legate de naştere (Partea I)

Naşterea… sacră pentru unii, banală pentru alţii. Prilej de bucurie, reuniune şi mulţumire pentru unele gravide, moment de cumpănă, tensiune şi desconsiderare pentru altele… Despre naştere, asa cum este vazută în întreaga lume, prin ochii diferitelor popoare şi religii. Un articol interesant scris de Raluca Cristea, pe www.qbebe.ro.

separator

nasterea_pe_mapamond

În ţările Europei de Vest se promovează mai puţin naşterea prin cezariană şi mai mult alăptarea la sân, naşterile sunt asistate doar de o moaşă, iar medicul intervine doar în cazul unor complicaţii.

Nepal: practici duse la extrem
În zonele rurale din Nepal bărbaţii îşi cumpără viitoarele neveste şi, în funcţie de preţul oferit pe ele, acestea au mai multă sau mai puţină putere de decizie, chiar şi în privinţa vieţii lor sexuale. Aici decid sotul şi… mama soacră!
Majoritatea naşterilor, indiferent de zonă, au loc acasă, iar gravida este aşezată de mama soacră în poziţia „pe vine”, cu mâinile ridicate şi ţinute de sfori prinse în tavan. Uneori, este presată pe burtă sau i se cere să împingă înainte de termen. Din aceasta cauză, apar complicaţii sau placenta nu iese, motiv pentru care se agaţă săbii de tavan, crezându-se că aşa se impune o mişcare în jos, pe verticală, placentei. De cele mai multe ori acest obicei duce la hemoragii mortale pentru mama.

femeie_nepal

După naştere, femeile sunt izolate pentru 11 zile într-o cameră complet întunecată, deoarece soarele reprezintă energie masculină, iar lăuzele nu au voie să interacţioneze cu bărbaţi. În aceste 11 zile lăuza primeşte alimente energizante, din unt, miere, condimente şi apă. Nu are voie să consume legume sau verdeţuri deoarece localnicii cred că provoacă diaree. De fapt, specialiştii au stabilit că apa contaminată este de vină.

Uganda: naşterea prin cezariană este văzută ca un eşec
Aici, naşterea este numita Lutalo Lwabakyala (lupta femeii) şi presupune o naştere normală, în care nu ai voie să iei medicamente sau să îţi alini cumva durerile, ci trebuie să lupţi. Conform ugandezilor, gravidia şi naşterea sunt pentru femei adevărate teste ale îndurării, în care nu au voie să se plângă, să le fie rău, să doarmă mai mult. Femeile care nasc natural sunt lăudate într-o ceremonie specială, în timp ce naşterea prin cezariană este văzută ca un eşec, iar moartea mamei la naştere este considerată strict vina acesteia.

Tibet: majoritatea nasc în grajdul animalelor
La fel ca în alte ţări şi culturi din Asia sau Africa, femeile Tibetane nasc acasa, de cele mai multe ori singure sau ajutate de mama soacră şi sot. Din păcate, bebeluşul este luat imediat de lângă proaspata mamă, considerată murdară. Tot din acest motiv, atunci când cordonul ombilical este tăiat, lucru pe care mama trebuie să îl facă singură, se foloseşte un cuţit murdar şi nedezinfectat, pentru a putea fi curăţat apoi de murdăria mamei. Imediat după naştere, bebeluşului îi este bagat pe gât un amestec de unt, miere, sofran, apă şi apă de mosc, despre care se crede că apără copilul de spiritele rele. Apoi, persoana cu cel mai înalt rang religios vine şi îi pune nume copilului.
70% dintre femeile din Tibet nasc nu intr-o camera sau intr-un spatiu special amenajat acasă pentru ele, ci în grajdul animalelor.

femeie_gravida_tibet

Nigeria şi Ghana: femeile nasc singure
Femeile nasc absolut singure, iar moaşa vine doar după ce naşterea s-a încheiat pentru a tăia cordonul ombilical, a spăla copilul şi îngropa placenta. în timpul travaliului femeia trebuie să stea in genunchi, iar poziţia întins pe spate este interzisă deoarece aduce ghinion.
După ce se încheie ritualul, identic îngroparii unei persoane pentru că placenta este considerată geamanul mort al bebeluşului, moaşa se întoarce la proaspăta mamă, o spală cu o fiertură de frunze şi îi dă să mănânce un amestec de potasiu şi condimente care ar trebui să stimuleze lactaţia.

Pakistan: femeile care asistă la naştere trebuie să aibă menstruaţie şi să fie complet dezbrăcate
În Pakistan, cu cateva zile înainte de naştere, viitoarea mamă se mută de acasă într-o clădire numită Bashleni. Cladirea este pictată cu animale şi culori vii şi include un altar către Dezalik, zeiţa fertilităţii şi a naşterii. Doar femeile „murdare” (aflate în timpul menstruaţiei) pot intra în cladire ca să ajute şi trebuie să fie complet dezbrăcate.

China: mama stă o lună întinsă în pat după naştere
Obiceiul de după naştere, zuoyuezi, obligă mama să stea o lună de zile întinsa in pat, timp în care nu are voie să îşi spele părul sau să mănânce alimente crude, doar să se odihnească şi să alapteze, rudele ocupându-se de casă.

Sursa

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Povestea bloggeriței din Moldova care a învins cancerul și a adus pe lume al treilea copilaș: „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”

Stela Zacon este moldoveanca de 31 de ani care a reușit să învingă cancerul și să aducă pe lume un copilaș. Aceasta a anunțat marele eveniment pe data de 5 aprilie, iar acum familia sa se bucură de cei trei copii ai cuplului. „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”, a scris bloggerița.

Stela intuia că este însărcinată după cea de-a 6 chemoterapie, iar medicii erau sceptici cu privire la o posibilă sarcină, scrie Unimedia.info.

Gândurile și semnele organismului au determinat-o să facă un test de sarcină, care a și confirmat bănuiala acesteia. Conform examenului ultrasonografic avea deja 2 luni și 3 zile.

„Mă uit în urmă acum și zâmbesc, ce mult m-a schimbat boala. Îi mulțumesc că m-a învățat multe chiar dacă au fost momente grele”, spune ea. „Toți ne-am pornit roz, dar am ieșit albaștri”, a scris Stela în ziua în care au aflat sexul bebelușului.

Stela Zacon are 30 de ani și este originară din Moldova. De mai bine de cinci ani este stabilită în Marea Britanie, împreună cu soțul și cei doi copii. În acest răstimp, femeia a trecut printr-o experiență dificilă, fiind tratată de medici de depresie postantală, deși suferea de cancer limfatic.

Vești bune pentru părinți! A fost modificată procedura privind achitarea indemnizației pentru creșterea copiilor

Vești bune pentru părinți. Începând cu luna aprilie, achitarea indemnizaţiilor pentru familiile cu copii se va efectua lunar, pentru luna curentă, și nu doar după trecerea unei luni, cum era până în prezent.

Despre acest lucru ne anunță Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS), care informează despre modificările operate în legislație privind plata indemnizațiilor.

„În acest context, la data de 1 aprilie 2024 a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna martie 2024, iar astăzi, 5 aprilie 2024, a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna aprilie 2024, în valoare totală de 217,1 milioane lei”, se menționează într-un comunicat al CNAS.

Pentru a ridica banii, beneficiarii urmează să se adreseze la orice oficiu poştal din ţară sau la instituţia bancară unde sunt deserviţi, doar după procesarea plăților de către prestatorii de servicii de plată în cadrul serviciului guvernamental de plăţi electronice (MPay).

Iată ce boli poate ascunde pielea uscată
Articolul anterior
Suferi de acnee? Atunci mănâncă aceste alimente
Articolul următor