Tragedia de la Botanica! Reacția persoanelor publice cu referire la sinuciderile în masă

Cazul celor doi minori, care și-au pus capăt zilelor, de 8 martie, în sectorul Botanica al Capitalei, a zguduit societatea și a stârnit discuții aprinse în mediul virtual. Deși oamenii legii nu au raportat o legătură între suicidul celor doi minori și jocurile periculoase de manipulare psihologică, care circulă pe internet, mii de părinți s-au autosesizat cu privire la această problemă și, spunem noi, că acest lucru este binevenit, întrucât vigilența părinților contează foarte mult pentru a preveni și alte tragedii similare.

separator

Ce puțin în Rusia, acel joc online de pe rețelele de socializare a devenit un fenomen, iar presa ar fi relatat mai multe cazuri de suicid legate de acesta. În Ucraina, potrivit unei publicații locale, până acum au fost înregistrate două cazuri de suicid în rândul a doi tineri, care ar fi fost, mai mult sau mai puțin, implicați în acest joc.

În ceea ce privește tragedia minorilor moldoveni, nu se poate afirma cu certitudine cum au stat lucrurile de fapt, până ancheta nu își definitivează sarcinile, și asta chiar dacă presa scrie că indiciile și mărturiile celor care i-au cunoscut pe cei doi tineri confirmă o astfel de versiune (astfel de poze și postări au fost publicate de cei doi cu regularitate, de mai bine de un an, iar cel puțin pe aceste rețele de socializare nimeni nu a reacționat).suicid-tineri-botanica-09

În același timp, nimeni nu poate nega influența pe care rețelele de socializare o au asupra adolescenților, iar tot ce se dorește este informatizarea și ce trebuie făcut pentru a preveni astfel de situații.

Mai mulți experți de la noi s-au dat cu părerea referitor la acest caz, sugerând totodată sfaturi părinților despre modul cum ar trebui procedat în acest caz.

Adriana Boroș, psiholog

,,Când aud despre tineri care ajung să se sinucidă, mă gândesc la cei care îndeamnă părinții să mai arunce cărțile și să își urmeze intuiția, că ei știu mai bine ce să facă pentru copiii lor. Poate copiii aceștia nu ajungeau în asemenea impas, dacă părinții citeau o carte și aflau cum să îi ajute, cum să îi asculte, cum să îi înțeleagă. 😞 Pentru că, prevenția este mult mai ușoară ca intervenția”.
Daniela Terzi-Barbăroșie, psiholog
,,Panica și materialele jurnalistice eronate fac mai rău. Nu răspândiți hashtag-uri, nu speriați lumea, nu incitați mințile copiilor. Mai presus de orice e iubirea de părinte. Fiți responsabili. Cu iubire. Pentru voi, pentru ei, pentru viață”.
17270586_1121222291336988_1865762039_n
Ionela Hadârca, jurnalistă, activist civic
,,Cica „vorbiti cu copiii”. Dacî un adolescent a ajuns în starea în care poate fi ghidat de un anonim pe net, atunci orice discuție e întârziată. Pe ăsta cu balena au să-l oprească în curând, liniștiți-va. Dar copilul care vrea să evadeze, va evada în altă parte. Problema drogurilor, de exemplu, parca nici n-ar exista în Moldova, dar daca ați ști amploarea ei reală, ați însuri. Și, pe ăștia nu-i va opri nimeni. Voi criticați vlogul lui Ilie, ca el zice „căcat” și mănâncă ceapa cu cola. Voi continuați să trăiți în lumea „Codrencii” și a olimpiadelor. Ei, dar verificați hashtag-urile și dați cu aghiasma mai departe”.
Liuba Ceban, fondatoarea Liniei Verzi pentru Prevenirea suicidului

,,Ce trebuie să cunoască părinții despre jocurile morții pe internet. Aici este grupul nostru unde puteti discuta sau raporta profiluri sau pagini ce promoveaza suicidul sau copiii care sunt implicați în joc https://www.facebook.com/groups/traieste/”

,,Nu mai veniți cu argumentul că trebuie să vorbim. Vă rog să înțelegeți odată că nu e vorba de a nu vorbi, ci de CUM vorbim. Putem promova o problemă ori fi parte a soluțiilor. Acuma presa contribuie la soluționarea problemei prin modul cum o abordează”.

 

Liuba Cioban a vorbit astăzi în direct, într-un live pe Fcebook despre problema suicidului și comunicării.

În același timp, psihologul a vorbit despre cum ar trebui să reacționeze părinții, în cadrul unui interviu oferit pentru unimedia.info:

„Copiii ar trebui să fie vigilenți și să nu cadă în plasa unor alți copii care îi manipulează. Sunt și alte jocuri care îi afectează, de aceea ei nu trebuie scăpați din vizor. Copiii trebuie să se învețe să blocheze persoanele necunoscute pe internet care le face rău.

Părinții să vorbească cât mai mult cu copiii lor. Deseori ei vorbesc „de sus” cu aceștia și ei le răspund cu ceea ce vor părinții să audă. Ei trebuie să le câștige încrederea copiilor, să-i încurajeze și să-i întrebe cu cine vorbesc pe internet. Dacă copilul nu primește dragoste – el o caută pe internet. Părinții să verifice dacă copiii lor nu au leziuni pe corp și să fie atenți.

Profesorii de asemenea ar putea interveni pentru a preveni asemenea cazuri de suicid. Ei trebuie să trateze subiectul de pe poziția „ce știți voi?”, să nu folosească știrile ca exemplu. Să întrebe copiii dacă cunosc colegi de-ai lor care sunt triști sau au o problemă și să vorbeasă despre ei”.

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Povestea bloggeriței din Moldova care a învins cancerul și a adus pe lume al treilea copilaș: „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”

Stela Zacon este moldoveanca de 31 de ani care a reușit să învingă cancerul și să aducă pe lume un copilaș. Aceasta a anunțat marele eveniment pe data de 5 aprilie, iar acum familia sa se bucură de cei trei copii ai cuplului. „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”, a scris bloggerița.

Stela intuia că este însărcinată după cea de-a 6 chemoterapie, iar medicii erau sceptici cu privire la o posibilă sarcină, scrie Unimedia.info.

Gândurile și semnele organismului au determinat-o să facă un test de sarcină, care a și confirmat bănuiala acesteia. Conform examenului ultrasonografic avea deja 2 luni și 3 zile.

„Mă uit în urmă acum și zâmbesc, ce mult m-a schimbat boala. Îi mulțumesc că m-a învățat multe chiar dacă au fost momente grele”, spune ea. „Toți ne-am pornit roz, dar am ieșit albaștri”, a scris Stela în ziua în care au aflat sexul bebelușului.

Stela Zacon are 30 de ani și este originară din Moldova. De mai bine de cinci ani este stabilită în Marea Britanie, împreună cu soțul și cei doi copii. În acest răstimp, femeia a trecut printr-o experiență dificilă, fiind tratată de medici de depresie postantală, deși suferea de cancer limfatic.

Vești bune pentru părinți! A fost modificată procedura privind achitarea indemnizației pentru creșterea copiilor

Vești bune pentru părinți. Începând cu luna aprilie, achitarea indemnizaţiilor pentru familiile cu copii se va efectua lunar, pentru luna curentă, și nu doar după trecerea unei luni, cum era până în prezent.

Despre acest lucru ne anunță Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS), care informează despre modificările operate în legislație privind plata indemnizațiilor.

„În acest context, la data de 1 aprilie 2024 a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna martie 2024, iar astăzi, 5 aprilie 2024, a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna aprilie 2024, în valoare totală de 217,1 milioane lei”, se menționează într-un comunicat al CNAS.

Pentru a ridica banii, beneficiarii urmează să se adreseze la orice oficiu poştal din ţară sau la instituţia bancară unde sunt deserviţi, doar după procesarea plăților de către prestatorii de servicii de plată în cadrul serviciului guvernamental de plăţi electronice (MPay).

Ele sunt femeile publice care vor da jos kilogramele în proiectul ”Slăbește Sănătos”!
Articolul anterior
Veste șoc la Hollywood! Au anulat divorțul
Articolul următor