Tuse în timpul sarcinii: pericol și tratament!

 

separator
În timpul sarcinii, imunitatea femeii scade și crește riscul de răceli molipsitoare.

20151211-Kashel-vo-vremya-beremennosti-Prospan

Ce trebuie să știi despre tuse în timpul sarcinii

Tusea este o reacție a organismului la anumiți stimuli. Aceasta poate fi un semn de iritație mecanică a tractului respirator, alergii sau o boală virală. Tusea nu este o boală, ci un simptom al bolii. Dacă ești gravidă și tușești,  trebuie să consulți imediat un medic pentru a afla diagnosticul și pentru a selecta medicamentele necesare, care nu vor afecta fătul.

Dacă tușești în timpul sarcinii, trebuie să te alertezi, deoarece acest simptom poate afecta fătul.

Care este pericolul în timpul sarcinii?

• 1 – 14 săptămâni de sarcină

În primul trimestru, orice tip de tuse este periculos. Tusea uscată, paroxistică și convulsivă încordează mușchii abdominali. La începutul sarcinii, tusea poate provoca un avort spontan.

Al doilea lucru pe care trebuie să-l cunoști este că tusea puternică și de lungă durată scoate oxigenul din organism. Lipsa oxigenului în timpul sarcinii poate duce la o circulație proastă la nivelul placentei, furnizarea incorectă a oxigenului și a substanțelor nutritive. În cazuri extreme, lipsa consumului de oxigen de către o femeie gravidă poate provoca o hipoxie fetală.

Tusea umedă în timpul sarcinii poate provoca vomă. Din cauza acestui proces, vei fi deshidratată și vei duce lipsă de vitamine și minerale.

Acordă o atenție deosebită tusei însoțită de respirație șuierătoare. Aceasta poate fi o boală virală periculoasă, care va împiedica dezvoltarea fătului. Dacă suferi de această boală, cel mai probabil, medicul îți va recomanda să faci un avort.

15 – 26 săptămâni de sarcină

În al doilea trimestru de sarcină, atacuri de tuse uscată și de lungă durată sunt cele mai periculoase. Acestea pot duce la nașterea unui copil cu greutate mică. În plus, tusea la 15-26 săptămâni de sarcină poate duce la perturbări în dezvoltarea sistemului nervos al fătului.

27 – 40 săptămâni de sarcină

Tusea în ultimul trimestru de sarcină este cea mai periculoasă. Aceasta poate perturba producția de lapte matern, poate provoca întărirea placentei, expectorația lichidului amniotic sau provocarea nașterii premature.

Dacă ești însărcinată și ai o tuse, ar trebui să o tratezi cât mai repede posibil.

Prevenirea tusei în timpul sarcinii

Pentru a evita răceala și tusea, trebuie să respecți regulile unui stil de viață sănătos. Asigură-te că mănânci corect, dormi suficient și faci mișcare. Este important să consumi vitamine, dar numai sub supravegherea și în conformitate cu recomandările medicului. Utilizarea necontrolată a vitaminelor în timpul sarcinii îi poate face rău fătului.

Spală-te regulat pe mâini. Utilizează doar vesela și produsele pentru igienă personale.

Cum tratăm tusea în timpul sarcinii

De multe ori, neglijăm regulile simple de tratament și, prin urmare, fără a ține cont de consecințe, răcim. Pentru femeile gravide, această diagnoză este inacceptabilă.

Dacă te simți rău, ai nasul înfundat, tuse sau alte simptome de răceală, trebuie să urmezi aceste reguli:

  • Stai culcată în pat.
  • Dormi suficient noaptea și 1-2 ore în timpul zilei.
  • Bea multă apă. Adaugă în meniu supă de pui, bea un ceai cald de fructe sau de plante. Sucurile ar trebui înlocuite cu compot din fructe uscate.
  • Mănâncă bine, alege multe alimente bogate în proteine. Fă-ți porții mici și mănâncă des.

Ce să bea gravidele pentru a scăpa de tuse

Medicamentele pe care le foloseai înainte de sarcină ar putea fi contraindicate în timpul sarcinii. Înainte de a accepta un medicament obișnuit pentru tuse, citește prospectul și asigură-te că nu are contraindicații. Consultă un medic, deoarece  tusea este doar un simptom al bolii.

În prezent, multe viitoare mămici se bazează pe tratamentul ce include remedii populare.  Ele consideră că acesta este sigur și nu poate dăuna. Însă, nu este adevărat.

De exemplu, rădăcina de lemn dulce este absolut contraindicată în timpul sarcinii. Această plantă poate duce la dezvoltarea preeclampsiei și la tulburările hormonale care sunt o amenințare de avort spontan.

O altă plantă care este contraindicată în timpul sarcinii este nalba-mare. Femeile cu risc de avort spontan, nu trebuie să consume această plantă pe tot parcursul sarcinii.

Și în ceaiurile de plante există pericol deoarece pe cutie nu sunt scrise contraindicațiile. Folosind ceaiul care te scapă de tuse, îi poți face rău fătului.

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Povestea bloggeriței din Moldova care a învins cancerul și a adus pe lume al treilea copilaș: „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”

Stela Zacon este moldoveanca de 31 de ani care a reușit să învingă cancerul și să aducă pe lume un copilaș. Aceasta a anunțat marele eveniment pe data de 5 aprilie, iar acum familia sa se bucură de cei trei copii ai cuplului. „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”, a scris bloggerița.

Stela intuia că este însărcinată după cea de-a 6 chemoterapie, iar medicii erau sceptici cu privire la o posibilă sarcină, scrie Unimedia.info.

Gândurile și semnele organismului au determinat-o să facă un test de sarcină, care a și confirmat bănuiala acesteia. Conform examenului ultrasonografic avea deja 2 luni și 3 zile.

„Mă uit în urmă acum și zâmbesc, ce mult m-a schimbat boala. Îi mulțumesc că m-a învățat multe chiar dacă au fost momente grele”, spune ea. „Toți ne-am pornit roz, dar am ieșit albaștri”, a scris Stela în ziua în care au aflat sexul bebelușului.

Stela Zacon are 30 de ani și este originară din Moldova. De mai bine de cinci ani este stabilită în Marea Britanie, împreună cu soțul și cei doi copii. În acest răstimp, femeia a trecut printr-o experiență dificilă, fiind tratată de medici de depresie postantală, deși suferea de cancer limfatic.

Vești bune pentru părinți! A fost modificată procedura privind achitarea indemnizației pentru creșterea copiilor

Vești bune pentru părinți. Începând cu luna aprilie, achitarea indemnizaţiilor pentru familiile cu copii se va efectua lunar, pentru luna curentă, și nu doar după trecerea unei luni, cum era până în prezent.

Despre acest lucru ne anunță Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS), care informează despre modificările operate în legislație privind plata indemnizațiilor.

„În acest context, la data de 1 aprilie 2024 a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna martie 2024, iar astăzi, 5 aprilie 2024, a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna aprilie 2024, în valoare totală de 217,1 milioane lei”, se menționează într-un comunicat al CNAS.

Pentru a ridica banii, beneficiarii urmează să se adreseze la orice oficiu poştal din ţară sau la instituţia bancară unde sunt deserviţi, doar după procesarea plăților de către prestatorii de servicii de plată în cadrul serviciului guvernamental de plăţi electronice (MPay).

Decolteul Nicoletei Nucă a făcut senzație la Elle Style Awards
Articolul anterior
Galyna Pânzari: Basarabeanca care dictează moda în România!
Articolul următor