Din 1 iunie, nou-născuții ar putea primi cadou ,,cutia bebelușului”. Ce va include setul?

Copiii care se vor naște în Republica Moldova, începând cu 1 iunie 2018 ar putea primi cadou „cutia bebelușului”. Acest lucru îl prevede o hotărâre elaborată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale „cu privire la aprobarea regulamentului privind asigurarea familiilor cu bunuri la nașterea copiilor” care a fost supusă dezbaterii publice. Prin această acțiune, statul și propune să „sporească natalitatea” și nașterea „copiilor sănătoși”.

separator

Potrivit proiectului, bunurile incluse în set vor fi de producție autohtonă, cu imprimeu în stil național. Culorile pieselor vor fi neutre, potrivite pentru fete și băieți. Setul ar urma să fie oferit gratuit mamelor după naștere, prin completarea unui formular la care se va anexa copia actului de identitate a beneficiarului și a certificatului medical constatator al nașterii. Setul va fi oferit prin intermediul instituțiilor medico-sanitare publice și private care oferă servicii perintale.

Setul va include următoarele bunuri:

1) body – 1 unitate
2) pantalon – 1 unitate
3) maletă – 1 unitate
4) căciulă – 1 unitate
5) ciorapi – 1 pereche
6) baveta – 1 unitate
7) păturică – 1 unitate
8) set lengerie pat pentru copii – 1 unitate
9) set cosmetice pentru copii bebeluş: șampon-spumă, cremă sub scutec, ulei – 1 unitate
10) șervețele umede – 1 unitate
11) jucărie – 1 unitate
12) cutie – 1 unitate.

Implementarea acțiunii ar urma să fie implementată începând cu 1 iunie 2018. Nu se cunoște însă care va fi bugetul alocat pentru acesta.

Autoritățile de la Chișinău au preluat această practică de la statele care deja au implementate proiecte identice. Spre exemplu, Finlanda oferă începând cu anul 1949 pachete/cutii de maternitate cu articole necesare pentru nou-născut. Modelul finlandez a fost preluat și de Statele Unite ale Americii, fiind oferite părinților un tip de cutii pentru a încuraja obiceiurile de somn în condiții de sigurață. Cutia robustă și portabilă, include, de asemenea, elemente esențiale care ajută familiile să ofere copilului un început bun. Argentina a lansat acțiunea „Qunita”, prin care au fost oferite 144 mii pătucuri și genți cu strictul necesare pentru nou-născuți.

sursa: www.tv8.md

alte Articole interesante