Georgeta Voinovan: „Copilul poate fi învățat să se mulțumească cu mai puțin!”

Multe vedete fug de sarcină pentru a-și păstra silueta, multe doamne vor numai un copil pentru a-și împlini orgoliu de mamă, multe femei își doresc băiat și fată pentru a mulțumi și bărbatul și este o raritate ca o vedetă să aibă bucuria imensă de a avea șase copii. Este vorba de Georgeta Voinovan, mama celor șase copiii frumoși, pentru care maternitatea a fost de fiecare dată o bucurie.

separator

Probabil este o întrebare pe care o auzi foarte des, dar nu pot să nu ți-o adresez. Cum te descurci cu șase copii de una singură?

Este o întrebare firească. Totul depinde cum ei lucrurile, la cantitatea de probleme care există într-o familie mare, dacă aș acorda fiecărei probleme termenul de superlativ, aș fi avut niște probleme mai mari decât există. Iei viața așa cum este ea. Și trebuie să te bucuri că vei avea un copil, pentru că atunci când te bucuri de ceea ce primești, Dumnezeu îți dă și ajutor. Iar în cazul meu, Dumnezeu mi-a dat un talent ca să pot petrece mai mult timp cu copiii și să nu fiu legată de un birou.

Desigur timpul petrecut împreună cu copii este foarte important…

Da, mulți părinți vor să le ofere copiilor lor o viață mai bună din punct de vedere material și îi abandonează fugind de sărăcie, fugind în străinătate după bani. Or, nu poate copilul să aibă o viață mai bună departe de părinții săi. Copilul poate fi învățat să se mulțumească cu mai puțin.

Există momente, când nu am puteri și atunci Dana mă ajută, stă cu copii. Îi sunt foarte recunoscatoare pentru faptul că ea este sprijinul meu.

De mică am avut noțiunea de ”prietenă adevărată”, pe parcursul vieții am avut mai multe. Acum îmi dau seama că cea mai bună prietenă am născut-o și am crescut-o eu. Cu Dana discut orice problemă, ne simțim și ne cunoaștem foarte bine. Iar atunci când vede că sunt epuizată, se ocupă ea de gemeni.

Seamană gemenii între ei?

Nu, nici la aspect fizic, nici la caracter. Cred că combat lejer orice horoscop existent.

Ți-ai programat sarcinile sau au fost surprize?

Toți copii mei sunt doriți. Pentru mine maternitatea a fost o imensă bucurie. Nu poate un copil să-ți schimbe viața în rău. Iar o femeie își dorește foarte mult un copil, atunci când iubește foarte mult un bărbat.

Știu că ai scos un abecedar pentru copii…

Da, un abecedar pentru preșcolari în versuri, se numește ”Abecedar pentru cei mici”.

Te-au ajutat copiii să scrii?

Nu, dacă vorbim de idei sau participare nemijlocită. Eu de fapt sunt un autor singuratic, nu pot să scriu în colaborare cu cineva, eu trebuie să încheg ideea cap coadă de una singură. Copiii mă ajută prin prezența lor în viața mea, pentru că ei nu mă lasă să uit lumea copilăriei. Prin ochii lor eu văd lumea așa cum o vede un copil. În general, sunt o persoană empatică și foarte ușor intru în pielea cuiva. Chiar sunt considerată uneori copil, am o doză de naivitate, pentru că sunt deschisă și sinceră. Nu știu de ce ar trebui să fiu altfel.

Cum e o zi în familia ta?

Toți suntem diferiți, astfel se trezesc pe rând și începe fiecare să-și caute de micile  lor nevoi mari. Fiecare are ocupația și îndatoririle sale.

Mașina de spălat lucrează ziua aproape non-stop. Desigur mă ajută mama și Dana (fiica mai mare) în treburile casei. Gătim mâncare în cantități mari. Spun gătim, pentru că sunt adepta alimentației sănătoase și asta presupune să gătești acasă. Am renunțat la semipreparate și am reușit să-i conving și pe copii, care erau ahtiați după pesmeții cu arome, chipsuri etc., de faptul că este frumos și gustos, dar nu este sănătos, iar urmările consumului cu regularitate a acestor produse cauzează apariția diverselor boli. La bucătărie tot timpul am ajutori.

Care din copii îți moștenește talentul?

Toți cântă, însă Bianca visează la scenă. Eu nu am insistat ca ei să-mi urmeze cariera, spre exemplu, băiatul meu mai mare are o meserie de cofetar bucătar, el a ales o meserie foarte pământească, eu am acceptat alegerea lui. Un părinte care își iubește cu adevărat copilul, nu poate să-i stea în cale să-și aleagă profesia pe care și-o dorește.

Crezi că dacă nu ar fi fost copii, ai fi lansat mai multe discuri?

Nu-mi imaginez viața fără copiii mei. Desigur investiția mea merge în familie, dacă aș fi fost singură aș fi avut avut foarte multă muzică, dar nici măcar nu pot să compar una cu alta, eu am ales…

 

Construcția unei grădinițe cu 160 de locuri a început într-un sat din preajma Chișinăului. Cum va arăta instituția?

În premieră, preșcolarii din satul Bîc, comuna Bubuieci a municipiului Chișinău, vor merge la propria grădiniță din localitate. Primăria Municipiului Chișinău cofinanțează construcția din temelie a grădiniței din suburbie, care va avea o capacitate de 160 de locuri.

„Costul total al proiectului este de peste 39 de milioane de lei. Lucrările au început în vara anului 2022.

La prima etapă a proiectului, din bugetul municipal au fost alocate 4,17 milioane de lei. Alte peste 4 milioane de lei au fost bugetate de Primăria Chișinău pentru lucrările din acest an.

Edificiul va fi cu două etaje. În fiecare grupă va fi amenajată zona pentru activitățile de educație – instruire, un dormitor, blocul sanitar și bucătăria. Până la această etapă, au fost efectuate lucrările de terasament, puse bazele fundamentului noii grădinițe, și ridicate cele două etaje. În prezent, se desfășoară lucrările de montare a acoperișului.

Proiectul prevede și construcția unei cazangerii, care va asigura grădinița cu energie termică și apă caldă.

În prezent, copiii din satul Bîc merg la grădinițele nr. 1 și nr. 2 din Bubuieci sau la cele din satele megieșe”, a declarat edilul capitalei Ion Ceban, într-o postare pe facebook.

Anișoara Loghin și-a arătat fiul în vârstă de 3 ani. Vezi ce mesaj emoționant i-a dedicat

Anișoara Loghin și-a sărbătorit fiul, care a împlinit 3 anișori. Cu această ocazie, prezentatoarea TV a publicat o poză rară alături de micuțul ei, dar și un mesaj emoționant pe care i l-a dedicat acestuia.

„Sunt sau nu copiii sensul vieții , nu știu…dar știu sigur că ei sunt ce are viața mai frumos să ne ofere. La mulți ani, copil frumos! Să spun că te iubesc ar însemna să spun prea puțin, mami și tati @ginsari10 sunt acolo mereu pentru tine!”,  a menționat prezentatoarea TV.

Anișoara Loghin și Radu Gînsari cresc împreună doi copii, un băiat pe nume Raul și o fetiță, Carla.

Record: O femeie a născut pentru a 12-a oară prin cezariană. Ce spun medicii?

În 2022, presa din România anunţa că o femeie din Alba deţine recordul la naşteri prin cezariană, imediat ce suferise pentru a 8-a oară o astfel de intervenţie. Iată că, acum, la Maternitatea din Bacău se înregistrează un nou record, transmite presa română.

Este vorba despre o femeie căreia recent i-a fost făcută a 12-a cezariană, în urma căreia a adus pe lume o fetiţă de nota 10. Şi la propriu, pentru că acesta este calificativul pe care l-a primit din partea echipei medicale, dar şi la figurat, pentru că astfel de chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase.

Informaţia a apărut recent pe facebook, după ce Maternitatea Bacău a postat un bilanţ al activităţii de la începutul anului până în prezent, şi a fost preluată de Bacău.net.

„O mămică a născut o fetiță de 2800 g cu nota (IA) 10, echipa medicală formată din Dr. Beleuță Octavian, Dr. Popa Marius, Dr. Carp Cristina efectuând la această pacientă cea de-a 12 a cezariană. Pacienta a mai născut de 11 ori, de fiecare dată prin operație cezariană, ultimele trei intervenții fiind efectuate cu succes în Maternitatea Bacău” – au scris reprezentanții SJU Bacău.

Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, mai ales că astfel de intervenții chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

De la începutul anului 2024, în Maternitatea Bacău au venit pe lume 370 de nou-născuți, din care 18 născuți prematur au fost preluați și îngrijiți în secția ATI Neonatologie, aflăm din postare.

Tot aici a fost modernizat Blocul Operator Maternitate prin achiziționarea unei linii de laparoscopie complete de ultimă generație, cu instrumentar specific de chirurgie laparoscopică ginecologică. „Chirurgia minim invazivă permite rezolvarea cazurilor cu incizii minime, recuperarea este rapidă, durerea postoperatorie fiind minimă cu reducerea duratei de spitalizare. Externarea pacientei se face în medie la 48 de ore postoperator”, conform SJU Bacău.

Lipidele – grăsimi bune și grăsimi periculoase!
Articolul anterior
Cum se alintă Angelina Jolie şi Brad Pitt
Articolul următor