Iată ce efecte pot apărea când îți compari copilul cu alții

Fie că este vorba despre un prieten, un frate sau un coleg de școală, atunci când copilul este comparat cu alt copil, poate dezvolta o serie de probleme atât cu el, cât și cu cel cu care este comparat. Specialiștii ne recomandă să folosim alte metode pentru a ne încuraja copilul, dacă vrem că performanțele sale să fie mai bune.

separator
Iată care sunt efectele negative ale comparării copilului cu alți copii de vârsta lor:

Expunerea la stres – atunci când este comparat în permanență, copilul se poate simți stresat. Presiunea pusă pe el poate determina apariția unor probleme precum anxietatea sau tulburările de somn.

Scăderea stimei de sine – copilul care este comparat în mod regulat cu alți copii se poate simți incapabil să facă anumite lucruri. Astfel, stima de sine scade, iar această scădere va afecta atât performanțele școlare ale celui mic, cât și dezvoltarea personală a copilului.

Senzația că eforturile sunt în zadar – copilul care va simți că oricât de mult se straduiește, nu reușește să se comporte pe măsura așteptărilor părinților, va avea senzația că toate eforturile sale sunt în zădar, resemnându-se. Odată ce se resemnează cu acest gând, cel mic își va pierde complet motivația.

Instalarea timidității – dacă copilul tău este mereu supus comparațiilor, va deveni extrem de timid în timpul interacțiunilor sociale, mai ales în prezența părinților, pentru a se asigura că nu creează prilejul pentru a fi comparat cu altcineva.

Pierderea interesului – văzând că talentele și abilitățile sale nu sunt niciodată suficiente și comparația tot apare, copilul își va pierde interesul pentru activitățile care poate că îi fac plăcere.

Distanțarea față de unul dintre părinți– copilul care este în permanență comparat cu alți copii de vârsta lui va simți că nu se comportă pe măsura așteptărilor părintelui și că îl dezamăgește pe acesta. Astfel, poate avea senzația că este neiubit și se poate distanța de părinte din cauza aceasta.

Rivalitatea între frați, prieteni și colegi – când este comparat cu un alt copil, cel mic se va simți gelos pe performanțele celuilalt, având senzația că părintele îl preferă pe acela. Așadar, apare rivalitatea între copii, care poate duce la conflicte majore.

Așadar, dacă vrei ca cel mic să aibă performanțe mai bune la școală, ar trebui să știi cum să îl motivezi. Iată ce poți face în acest sens:

  • Apreciază-i eforturile și laudă-l, chiar dacă era loc de mai bine. Astfel, cel mic va căpăta încredere în sine și va avea performanțe mai bune.
  • Ajută-l să înțeleagă că e normal să aibă puncte slabe și învață-l să ceară ajutor atunci când simte nevoia.
  • Admiră-i calitățile și arată-i că este apeciat pentru acestea.
  • Nu seta așteptări nerealiste și nu avea pretenții exagerat de mari de la cel mic pentru că astfel nu vei reuși să îl motivezi, ci doar să îl intimidezi.
  • Arată-i că îl iubești în mod necondiționat, în ciuda rezultatelor pe care le are la școală. Nu îl lăsa să simtă că te rușinezi cu performanțele sale. Poartă o discuție cu el, încurajează-l să învețe și să se străduiască mai mult, însă nu îi spune că te-a dezamăgit.

Sursa

alte Articole interesante