Există o legătură importantă dintre tiroidă și fertilitate

Fertilitatea poate fi influențată de numeroși factori, iar problemele glandei tiroide se numără printre cele mai dificil de diagnosticat. Află în ce constă legătura importantă între problemele cu tiroida și fertilitate. Când încerci să concepi un copil, dar nu ai succes, este important să te asiguri că dezechilibrele hormonale provocate de afecțiuni ale glandei tiroide nu contribuie la situația neplăcută. Cu un control amănunțit al funcției tiroidei, poți elimina probleme care te-ar putea împinge să cheluiești mulți bani pe tratamente de fertilitate inutile.

separator
glanda

Funcțiile glandei tiroide

Aflată în gat, între laringe și clavicula, glanda tiroidă joacă un rol foarte important în producția de hormoni de care depind multe funcții ale organismului. Pe baza iodului și a unor aminoacizi, glanda tiroidă produce tiroxina liberă (T4) și triiodotironina (T3), alături de alți hormoni importanți pentru funcționarea optimă a întregului corp.

Hormonii produși de glanda tiroidă sunt utilizați de organismul tău la: reglarea metabolismului; reglarea nivelului de calciu din sânge; metabolizarea grăsimilor; utilizarea oxigenului la nivel celular; echilibrarea nivelului altor hormoni în organism.

Activitatea normală a glandei tiroide poate fi influențată de: expunerea la toxine din mediul înconjurător sau din alimentație; nivelul ridicat de stres; deficiențe nutriționale; infecții; boli autoimune sau afecțiuni genetice; dezechilibrele altor hormoni, în special estrogen și prolactină.

Hipotiroidismul și fertilitatea

Cea mai des întâlnită afecțiune a glandei tiroide, hipotiroidismul, vizează activitatea încetinită în producția de hormoni. Metabolismul încetinește, poți fi predispusă la creșteri în greutate, la oboseală și la scăderea fertilității. Chiar dacă ciclul menstrual este regulat, hipotiroidismul nediagnosticat poate afecta fertilitatea prin impiedicarea ovulației în parametri normali.

Dacă fecundarea a avut loc, riscul unui avort spontan este mai mare la femeile ce suferă de hipotiroidism, deoarece ritmul metabolismului crește în timpul sarcinii. În unele cazuri, hipotiroidismul poate scurta și „fereastra de fertilitate”, perioada dintre ovulație și menstruație. Pentru cele mai multe femei, această fază a ciclului menstrual durează între 12 și 16 zile, dar hipotiroidismul o poate scurta până la mai puțin de 10 zile.

examinare-tiroida

Hipertiroidismul și fertilitatea

Când activitatea glandei tiroide este accelerată, hipertiroidismul poate provoca unele probleme similare pentru fertilitate. Simptomele hipertiroidismului includ scăderea în greutate, ciclul menstrual neregulat, apetit crescut, agitație și palpitații cardiace.

Dacă tiroida produce hormonul T4 în exces, complicațiile situației pot include infertilitate prin impiedicarea ovulației. Nediagnosticată, boala poate afecta metabolismul în timpul sarcinii atât de mult încât riscul de avort spontan sau de moarte a fetușului crește simțitor.

glanda_tiroida

Semnale de alarmă cu privire la tiroidă

În general, dacă nu observi alte simptome asociate problemelor cu tiroida, nu este cazul să-ți faci griji după mai puțin de 6 luni în care ai încercat să rămâi însărcinată fără succes. Simptomele care îți arată însă că ai putea suferi de un dezechilibru hormonal cauzat de tiroidă includ: letargie și oboseală continuă; scăderea temperaturii corpului (mâini și picioare reci); libido scăzut; dificultăți în timpul încercărilor de a slăbi; infecții recurente; modificări în textura pielii, a unghiilor și a părului; căderea excesivă a părului.

Legătura dintre dietă și fertilitate

Alimentatia joacă un rol foarte important în funcționarea optimă a glandei tiroide. Consumul de alcool și fumatul introduc multe toxine în corp, dar sunt periculoase și zaharurile rafinate, uleiurile hidrogenate, făina albă și produsele ce o utilizează, cofeina, soia și arahidele.

glanda-tiroida-trebuie-investigata-in-timpul-sarcinii-1

Consumul excesiv al unor legume ca varza, broccoli, nap, conopida și varza de Bruxelles poate bloca absorbția corectă a iodului în organism, lucru ce produce probleme la nivelul glandei tiroide. Nu le elimina complet din alimentația ta, dar consumă-le moderat. Chiar dacă primești tratamentul necesar după ce ai fost diagnosticată cu o afecțiune a glandei tiroide, nu te aștepta că orice problemă de fertilitate să dispară pe loc. Îngrijește-te mai bine și îți vei crește în mod semnificativ șansele de a concepe un copil.

Sursa

Trei noi creșe, inaugurate în Republica Moldova cu sprijinul Suediei

Trei grupe de creșă pentru copiii cu vârste între 1 și 3 ani au fost inaugurate în această lună în Sângerei, Râșcani și Glodeni cu sprijinul autorităților naționale și locale, Street Child și cu sprijinul financiar al Suediei, notează IPN.

Grupa creșă din cadrul grădiniței „Foișor”, orașul Râșcani, deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 1-2 ani, a fost renovată și echipată în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei. Grupa creșă „Steluța” din orașul Glodeni a fost deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani. Aceasta a fost echipată de către UN Women în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei.

„Este o bucurie să observ că în Republica Moldova se deschid și se renovează în ultima perioadă tot mai multe creșe. Acesta este rezultatul eforturilor Guvernului Republicii Moldova  și al partenerilor de dezvoltare. Mulțumim UN Women și Suediei pentru crearea unor condiții mai bune pentru copiii noștri și pentru oferirea unor posibilități mai mari părinților și mamelor de a se reintegra rapid în câmpul muncii”, a declarat deputata Marina Morozova, la inaugurarea grupei creșă din orașul Glodeni.

Grupa creșă din orașul Sângerei, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani, a fost renovată și dotată cu sprijinul financiar al Suediei. Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Katarina Fried, a menționat că prin investițiile în serviciile de îngrijire timpurie a copiilor, Suedia își propune să construiască un viitor mai prosper și o piață economică mai puternică în Republica Moldova.

Renovarea și echiparea creșelor din nordul R.. Moldova a implicat o investiție totală de 60 de mii de dolari din partea UN Women, acest lucru fiind posibil datorită sprijinului financiar al Suediei, care susține inițiativele de abilitare a femeilor și promovarea egalității de gen.

Laura Cosoi, anunț sexul celui de-al patrulea copil. Mama a trei fetițe și-a visat bebelușul

Însărcinată pentru a patra oară, actrița româncă Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara.

Laura Cosoi va deveni mamă din nou, în vara anului 2024, când va aduce pe lume al patrulea copil. Vedeta a făcut primele declarații despre numele copilului. Laura Cosoi mărturisește că a știut că familia ei se va mări încă din ziua în care a născut-o pe Lara, cea de-a treia fiică.

Actrița dezvăluie că și-a visat al patrulea copil. „L-am visat. Mi-a spus numele. Știam din ziua în care am născut-o pe Lara, dacă vom mai face al patrulea copil, știam sexul și numele, mi l-a spus, așa încât, nu am ales eu a patra oară, a ales copilul, Dumnezeu”, a povestit Laura Cosoi, pe o rețea de socializare, potrivit unica.ro.

Dacă în cazul sarcinilor anterioare a fost extrem de deschisă, în prezent, vedeta a mărturisit că ea și Cosmin Curticăpean nu își doresc să facă public sexul copilului. Cel puțin deocamdată.

Cum se descurcă Laura Cosoi cu trei copii

Cei doi nu au apelat la ajutorul unei bone pentru îngrijirea copiilor, iar fetițele au fost incluse în colectivitate destul de rapid. Actrița și soțul ei și-au înscris fiicele la o creșă din apropierea casei și atât Laura Cosoi, cât și Cosmin au încercat să își organizeze programul în așa fel încât să fie cât mai prezenți în viața micuțelor.

Laura Cosoi are 42 de ani, este actriță și a devenit cunoscută în 2002, după succesul avut cu serialul La Bloc, difuzat la Pro TV.

Este căsătorită în 2005 cu Cosmin Curticăpean, împreună cu care are trei fiice: Rita (6 ani), Vera (3 ani și jumătate) și Lara (2 ani).

Însărcinată pentru a patra oară, Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara. Citeşte întreaga ştire: Laura Cosoi, anunț despre numele celui de-al patrulea copil: „L-am visat. Mi l-a spus”. Actrița și soțul ei mai au trei fiice

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Andreea Antonescu are silueta perfectă la 33 de ani. Iată regula de aur!
Articolul anterior
Viața stilistului Cătălin Botezatu nici pe departe nu e roz
Articolul următor