Laura Cosoi s-a pozat în timp ce își alăpta fetița. Mesajul transmis de actriță

Laura Cosoi este una dintre mămicile fericite care au ocazia să își alăpteze bebelușul. Actrița a publicat o imagine emoționantă pe blogul ei și a dezvăluit tinerelor mămici cât de mândră este că își poate hrăni la sân fetița, dar și problemele cu care s-a confruntat la debutul alăptării bebelușului și care nicidecum nu au făcut-o să renunțe la acest proces natural.

separator

,,De cand m-am intors cu Rita de la maternitate, foarte multe femei m-au intrebat despre hranitul la san. Mi-am dat seama cu ocazia aceasta cat de multa presiune se pune pe mamici si cum un lucru firesc se transforma intr-o problema extrem de stresanta. Iar o situatie de genul asta nu poate influenta decat negativ alaptatul. Asa m-am hotarat sa iti vorbesc astazi despre modul cum traiesc eu aceasta experienta. Nu ma erijez in vreun specialist, pentru ca sunt și eu proaspata mamica, dar iata ca, in curand, voi trece la nivelul urmator. Asa ca vorbesc doar din experienta proprie, poate ii este de folos si altei mame”, scrie Laura Cosoi.

,,Nu ma voi referi in detaliu la beneficiile hranitului la san in primele luni de viata ale bebelusului. Presupun ca toata lumea stie cat este de important pentru sanatatea copilului, dar si a mamei – laptele matern este usor de digerat, intareste sistemul imunitar al copilului, il fereste de obezitate si reduce riscul anumitor boli (astm si diabet, printre altele). Mamele care alapteaza au un risc mai mic de cancer ovarian și in plus, scapa mai usor de kilogramele acumulate in timpul sarcinii – prin alaptat se pierd zilnic in jur de 500 de calorii. Ce sa mai spun despre legatura emotionala care se stabileste intre mama si copil prin alaptat. Cred ca e evidenta chiar si pentru cei care nu au copii.
Eu am avut norocul ca Rita sa se adaptaze imediat cu hranitul la san, inca din maternitate. Insa, asa cum ti-am povestit, in a doua noapte dupa ce am ajuns acasa, a plans destul de mult. Am intrat putin in alerta, recunosc, pentru ca stiam ca ea nu plange fara motiv. Neonatologul ne-a lamurit ca plange pentru ca nu e satula si ne-a recomandat o formula de lapte cu care sa ii completam mesele. Asta dupa ce am constatat ca a mai scazut in greutate (stim ca e normal sa scada in greutate cateva sute de grame, dar trebuie sa se si opreasca) de la externarea din maternitate, lucru deloc bun. Bineinteles ca si noua ne-a fost frica sa nu refuze apoi sanul, insa Rita a fost detul de inteleapta. Dupa ce, intr-o prima faza nu a vrut sa mai suga pentru ca ii era mai greu si dupa ce am apelat la consultatul inlactatie, care ne-a facut o vizita, pana la urma a acceptat si sanul si biberonul la insistentele mele. Nu a fost usor, dar cumva am reusit sa gasim varianta potrivita. Noi am cumparat o tetina din latex, nu din silicon, pentru ca este asemanatoare cu sanul mamei, iar solutia s-a dovedit eficienta.
Eu am procedat in felul urmator: puneam copilul la san, sugea o vreme, iar daca vedeam ca nu se satura, Cosmin o hranea cu biberonul, iar eu imi goleam sanii de lapte.
Ce trebuie sa stie fiecare mamica este faptul ca bebelusul e cea mai buna pompa si, cu cat il alaptezi mai mult, cu atat stimulezi lactatia. Bineinteles ca stresul trebuie evitat pe cat posibil in perioada aceasta.
Acum eu o hranesc pe Rita exclusiv la san noaptea – si a inceput sa doarma din ce in ce mai bine, astfel ca a ajuns sa se trezeasca si o data la patru ore, desi nu se intampla chiar in fiecare noapte. Formula de lapte o primeste acum doar exceptional, la nevoie, dar sunt convinsa ca in curand vom scapa si de ea. Asadar din aceasta experienta am invatat sa am rabdare, sa insist punand copilul la san oricat de greu mi se parea si oricat de neputincioasa ma simteam, dar rezultatele au meritat. Recunosc ca au fost momente cand vroiam sa renunt, dar ma bucur ca nu am facut-o.
E adevarat ca un copil hranit la san ia mai putin in greutate decat unul hranit cu biberonul, dar – ne-au explicat medicii – nu e o problema. Important e ca s-a inaltat, ca e bine si sanatoasa. In fond, cred ca asta e ce-si doreste fiecare mama si nu neaparat un bebelus rotofei.
Asadar dedic acest articol mamicilor care se streseaza din cauza alaptatului la san: sa incerce sa nu-si faca griji, pentru ca, daca se streseaza, laptele va fi tot mai putin. Stiu ce iritant poate fi sa te intrebe toata lumea daca ai lapte, daca se satura copilul, daca mananci suficient sau sa te agaseze cu milioane de sfaturi. E bine sa ne distantam un pic de orice ne suprasolicita nervos in aceasta perioada, pentru ca avem alte prioritati. In momentul in care nu am mai pus presiune pe mine si m-am relaxat am inceput sa am lapte. Inchideam ochii, ma detasam de tot ce era in jur, trageam aer adanc in piept, ma conectam la ritualul hranirii pruncului meu si gata. Uninunea era desavarsita. Si nu am cum sa nu ma gandesc ca Dumnezeu ne-a lasat perfecti pe lumea asta. Rabdarea, increderea, gandurile linistite in preajma copilului, niste capsule de schinduf, o tetina din latex si un Doamne ajuta fac minuni! :)
Rita e satula si fericita!”.

sursa: www.lauracosoi.ro

Construcția unei grădinițe cu 160 de locuri a început într-un sat din preajma Chișinăului. Cum va arăta instituția?

În premieră, preșcolarii din satul Bîc, comuna Bubuieci a municipiului Chișinău, vor merge la propria grădiniță din localitate. Primăria Municipiului Chișinău cofinanțează construcția din temelie a grădiniței din suburbie, care va avea o capacitate de 160 de locuri.

„Costul total al proiectului este de peste 39 de milioane de lei. Lucrările au început în vara anului 2022.

La prima etapă a proiectului, din bugetul municipal au fost alocate 4,17 milioane de lei. Alte peste 4 milioane de lei au fost bugetate de Primăria Chișinău pentru lucrările din acest an.

Edificiul va fi cu două etaje. În fiecare grupă va fi amenajată zona pentru activitățile de educație – instruire, un dormitor, blocul sanitar și bucătăria. Până la această etapă, au fost efectuate lucrările de terasament, puse bazele fundamentului noii grădinițe, și ridicate cele două etaje. În prezent, se desfășoară lucrările de montare a acoperișului.

Proiectul prevede și construcția unei cazangerii, care va asigura grădinița cu energie termică și apă caldă.

În prezent, copiii din satul Bîc merg la grădinițele nr. 1 și nr. 2 din Bubuieci sau la cele din satele megieșe”, a declarat edilul capitalei Ion Ceban, într-o postare pe facebook.

Anișoara Loghin și-a arătat fiul în vârstă de 3 ani. Vezi ce mesaj emoționant i-a dedicat

Anișoara Loghin și-a sărbătorit fiul, care a împlinit 3 anișori. Cu această ocazie, prezentatoarea TV a publicat o poză rară alături de micuțul ei, dar și un mesaj emoționant pe care i l-a dedicat acestuia.

„Sunt sau nu copiii sensul vieții , nu știu…dar știu sigur că ei sunt ce are viața mai frumos să ne ofere. La mulți ani, copil frumos! Să spun că te iubesc ar însemna să spun prea puțin, mami și tati @ginsari10 sunt acolo mereu pentru tine!”,  a menționat prezentatoarea TV.

Anișoara Loghin și Radu Gînsari cresc împreună doi copii, un băiat pe nume Raul și o fetiță, Carla.

Record: O femeie a născut pentru a 12-a oară prin cezariană. Ce spun medicii?

În 2022, presa din România anunţa că o femeie din Alba deţine recordul la naşteri prin cezariană, imediat ce suferise pentru a 8-a oară o astfel de intervenţie. Iată că, acum, la Maternitatea din Bacău se înregistrează un nou record, transmite presa română.

Este vorba despre o femeie căreia recent i-a fost făcută a 12-a cezariană, în urma căreia a adus pe lume o fetiţă de nota 10. Şi la propriu, pentru că acesta este calificativul pe care l-a primit din partea echipei medicale, dar şi la figurat, pentru că astfel de chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase.

Informaţia a apărut recent pe facebook, după ce Maternitatea Bacău a postat un bilanţ al activităţii de la începutul anului până în prezent, şi a fost preluată de Bacău.net.

„O mămică a născut o fetiță de 2800 g cu nota (IA) 10, echipa medicală formată din Dr. Beleuță Octavian, Dr. Popa Marius, Dr. Carp Cristina efectuând la această pacientă cea de-a 12 a cezariană. Pacienta a mai născut de 11 ori, de fiecare dată prin operație cezariană, ultimele trei intervenții fiind efectuate cu succes în Maternitatea Bacău” – au scris reprezentanții SJU Bacău.

Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, mai ales că astfel de intervenții chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

De la începutul anului 2024, în Maternitatea Bacău au venit pe lume 370 de nou-născuți, din care 18 născuți prematur au fost preluați și îngrijiți în secția ATI Neonatologie, aflăm din postare.

Tot aici a fost modernizat Blocul Operator Maternitate prin achiziționarea unei linii de laparoscopie complete de ultimă generație, cu instrumentar specific de chirurgie laparoscopică ginecologică. „Chirurgia minim invazivă permite rezolvarea cazurilor cu incizii minime, recuperarea este rapidă, durerea postoperatorie fiind minimă cu reducerea duratei de spitalizare. Externarea pacientei se face în medie la 48 de ore postoperator”, conform SJU Bacău.

H&M nu mai retușează vergeturile modelelor din imaginile comerciale
Articolul anterior
Caz șocant în Rusia. Un preot şi-a ucis cu cruzime soţia, fiindcă voia să-l părăsească
Articolul următor