Mesajul emoționant al unei mame al cărei copil cu autism a promovat examenul de Bacalaureat

O mamă a emoționat internauții după ce a postat un mesaj emoţionant pe facebook, referitor la fiul ei, autist, dar care a reușit să ia Bacalaureatul cu media 6,53.

separator

”Timp de o săptămână, mulţi din prietenii mei s-au lăudat cu notele mari de la Bac ale celor din familia lor. Îi felicit pe toţi. Este cu adevărat o mare realizare că unul din membrii familiei tale să se poată laudă cu o realizare deosebită. Eu mă voi laudă cu un 6,53. Veţi spune că este o notă mică. Ei bine, aflaţi că pentru fiul meu este o notă imensă. Iar pentru mine este o fericire enormă că a fost în măsură să îl obţînă ! De ce? Pentru că fiul meu a fost autist şi este în totalitate recuperat. Iar această medie nu a fost obţinută oriunde ci la profilul mate-info, adică la profilul la care se face cea mai grea matematică. Realizarea lui nu se datorează în nici un caz sistemului nostru de învăţământ. Pot spune că este o minune de la Dumnezeu. La ea au contribuit profesorii lui care au înţeles din primul an problema cu care se confruntă. Pe atunci autismul i se transformase într-o formă de ADHD. De ce spun că profesorii au contribuit esenţial la recuperarea lui? Ar fi putut să îl excludă, să îl abandoneze, să îl umilească. Dar şi-au dovedit calitatea de adevăraţi dascăli şi l-au silit să devină normal. În special diriginta a scos untul din el. Putea în timpul asta să se ocupe de pretendenţii la 10 pe linie, dar ea a investit foarte mult în fiul meu.

Pentru mine, ceea ce a făcut pentru Grigore valorează mai mult decât 10 pe linie. Ceea ce vreau să va spun este de fapt cu totul altceva. De-a lungul anilor am fost nevoită să interacţionez cu nenumăraţi specialişti care se ocupă de copii cu tulburări cu spectru autist. Toţi într-un glas spun că marea majoritate a acestor copii ar putea fi recuperaţi dacă sistemul nostru s-ar alinia la sistemul european. În ţările europene cadrele didactice, medicale, etc. au obligaţia să identifice astfel de cazuri pentru că recuperarea să înceapă cât mai devreme. La noi aşa ceva nu prea se întâmplă. Deşi există personal specializat. Există chiar şi un spital în Titan care se ocupă special de astfel de copii. În plus, la noi, există chiar şi părinţi care nici nu vor să admită că unul din copiii lor ar avea nevoie de ajutor de specialitate. Una din problemele cu care m-am confruntat a fost aceea că nu am reuşit să conving pe nimeni că este nevoie că subiectele pentru examenele de capacitate sau bacalaureat să fie elaborate pentru ei într-o formă specială. Să conţină exact aceleaşi subiecte, dar enunturile să se facă „pe limba lor”. În occident se practică asta de mulţi ani şi cu rezultatea excelente. Sunt integraţi în circuitul social şi profesional oameni cu abilităţi şi aptitudini deosebite. Iar problema nu este de loc una de neglijat în condiţiile în care sunt foarte mulţi copii cu astfel de probleme. Nu susţin că fiecare autist este un Einstein, Darwin sau Newton, Bethoven, Mozart sau Kant, dar cred că a sosit timpul să facem mai mult pentru aceste persoane. Felicitări, Grigore! Dacă ai reuşit să învingi monstrul asta, vei reuşi orice altceva îşi doreşti să faci în viaţă. Ai credinţă în Dumnezeu şi ai credinţă în ţine. Celelalte probleme uneori sunt detalii care ne fac viaţă mai palpitantă şi mai frumoasă!”, a scris Daniela Ursu, o mamă din Dorohoi, România, pe pagina sa de facebook.

alte Articole interesante