Poveste pentru copilul tău

Cum și-a făcut Bobo prieteni

Familia leuțului Bobo era foarte prietenoasă și respectată în savana africană. Toate animalele din pădure îl lăudau pe tatăl-leu pentru înțelepciunea și curajul său. Mama leoaică era iubită pentru bunătatea și blândețea ei. Iar Bobo era mândru de ei și dorea cu nerăbdare să crească mare; la fel ca mama și tata, și toate animalele să-l iubească și să-l respecte la fel de mult.Timpul trecea și leuțul – Bobo ajunse la vârstă când toți puii de animale din savana africana merg la grădiniță.


Daniela Sircu-Ursu,
Psiholog consultant

– Voi fi la fel ca tata și mama, se gândi leuțul pășind mândru pe drum, voi fi regele animalelor de la grădiniță! Când mă vor cunoaște, toate animalele mă vor îndrăgi și mă vor respecta, visa puiul de leu.

Chiar din prima zi, leuțul le arăta cine este cel mai puternic și curajos.

– Eu sunt primul! îl îmbrânci pe puiul de rinocer Dodo în timpul plimbării de dimineață.

Aruncă cu o nucă de cocos în puiul de girafă.

– Eu sunt cel mai puternic! strigă leuțul mulțumit de sine.

Toată ziua Bobo le-a arătat puilor de animale cât de puternic și deștept este. În următoarea zi a fost la fel.

Timpul trecea și nimeni nu mai dorea să prietenească cu el. Leuțul Bobo era foarte trist și nedumerit. Nu era oare el cel mai puternic, cel mai deștept? Nu era oare el, viitorul rege al animalelor?

Atunci Bobo se gândi să-și întrebe părinții: pe  tatăl-leu și mama-leoaică, ce nu e în regulă cu puii de animale de la grădiniță, de ce nu  vor sa-i fie prieteni?

– Pentru a-ți face prieteni trebuie sa-i meriți, spuse liniștit tatăl-leu, fii bun cu ei și prietenos, iar puterea folosește-o doar când e nevoie, nu flutura cu pumnii în stânga și în dreapta, fii calm și reținut.

Mama-leoaică își îmbrățișa gingaș puiul.

– Tu ai o inima blândă și plină de dragoste, folosește-o! spuse ea ciufulind cu gingășie coama puiului de leu, fii atent cu cei din jurul tău și nu răni pe nimeni.

– Atunci nu am nevoie de ghearele ascuțite și dinții puternici? făcu mirat Bobo. La ce-mi folosește atunci puterea?

– Pentru a participa la competiții sportive, spuse blând tatăl-leu, și pentru ai apăra pe cei mai slabi decât tine.

Bobo era din nou mulțumit de sine și fericit. Aflase ce trebuie să facă pentru a fi iubit și respectat. Nu era niciun secret.Trebuia doar să se poarte cu toți așa cum ar vrea să se poarte alții cu el.

alte Articole interesante