Prima suzetă pentru bebelușul tău, când i-o oferim și la ce trebuie să fim atente

Potrivit specialiștilor, bebelușii simt nevoia să sugă – chiar în pântec, ei își sug uneori degetul mare… Suptul nu apare doar când le este foame, ci este și un gest de calmare, și liniștire – așadar, o suzetă este foarte bună. Așadar, prima suzeta pentru bebeluș îl calmează și îl ajută să doarmă: se recomandă că micuțul să doarmă întotdeauna pe spate în camera parinților (dar în paturi separate sau în acel „co-sleeper”) și cu o suzetă. Atenție însă: unii bebeluși nu acceptă suzeta – îi puteți oferi mai multe modele, dar dacă refuză, nu insistați.

separator

Prima suzetă pentru bebeluș va fi din cauciuc natural, fără chimicale și alte substanțe alergene. Când este timpul adecvat să îi oferiți prima suzetă? Se recomandă că în cazul micuților alăptați la sân, să se prelungească acest moment, să nu i se dea o suzetă în prima lună de viață, pentru a nu afecta obișnuirea cu suptul la sân. După o lună, cand bebe s-a învățat să se hrănească și s-a stabilit un anumit program de mese, puteți alege și oferi prima suzetă pentru bebeluș. Un alt motiv pentru amânarea acestui moment îl reprezintă producția de lapte: dacă suzeta afectează frecvența cu care bebelușul suge, atunci mama va produce mai puțin lapte (producția de lapte este direct legată de frecvența și lungimea alăptărilor, iar folosirea suzetei îl poate face pe micuț să sugă mai puțin). Așadar, regula numarul unu: așteptați o lună până la prima suzeta a bebelușului!

Despre prima suzetă pentru bebeluș:

  • Când îi oferi suzeta. Suzeta este foarte utilă, dacă micuțul o acceptă, în calmarea și adormirea bebeluțului. Îi oferiți suzeta, însă făra a insista dacă o refuză, când îl vedeți foarte agitat (dar nu este ora mesei) și la ora de culcare. Atenție, însă: după ce a adormit micuțul, dacă suzeta îi scapă, nu o puneți înapoi în timp ce doarme! De fapt, este bine, atunci când el doarme profund, să îi luați încet suzeta din gură (dacă o scapă singur, se poate trezi). Nu oferiți niciodată suzeta când este ora mesei – dacă nu sunteți în stare să alăptați atât cât dorește și are nevoie micuțul, înlocuiți unele din ședințele de alăptat cu hrănirea cu biberonul (pompați lapte).
  • Suzeta ferește de adoptarea unor alte obiceiuri. Dacă nu încercați să îi oferiți o suzetă pentru a vedea dacă îl atrage, vă puteți trezi că micuțul începe să își sugă obsesiv degetul – după cum s-a spus, suptul nu apare doar ca reacție la foame, ci este o acțiune de calmare. Iar pentru a-l dezvăța de suptul propriului deget este mult mai dificil.
  • Siguranța. Niciodată nu legați suzeta în jurul gâtului micuțului (pare de la sine-înțeles, însă au existat cazuri de accidente)! NU înmuiați suzeta în miere sau orice dulciuri – deși ați crede că lui bebe îi va plăcea mai mult, duce la probleme cu dinții.
  • Igiena. Curățați zilnic și sterilizați frecvent suzeta bebelușului (inclusiv când o cumpărați) și o dată la o lună – două, oferiți-i una nouă. Pentru sterilizare, pur și simplu o puneți timp de câteva minute în apă fiartă. În fiecare zi, înante de a i-o oferi, o spălați cu apă caldă. Când observați vreo fisură la suzetă, o aruncați.
  • Timp cu suzeta. Nu îl lăsați mereu pe micuț cu suzeta în gură! În plus, trebuie să realizați că suzeta nu înlocuiește atenția din partea voastră – așadar, când micuțul plânge sau este agitat, nu îi oferiți suzeta și plecați, ci stați cu el, vorbiți-i, cântați-i, luați-l în brațe și alinați-l… Prea mult timp sugând suzeta poate cauza probleme cu dinții, și chiar probleme în vorbire (spune primele cuvinte mai târziu decât în mod normal). Așadar, i-o oferiți doar la ora culcării și în rest, doar și doar când nimic altceva nu îl calmează.
  • Nu lăsați micuțul să mestece suzeta – daca observați că nu o mai suge și începe să ronțăie, i-o luați. Dacă o ronțăie, se poate rupe și bucățele din ea îl pot face să se înece.
  • Renunțarea la suzetă. Când este timpul să faceți micuțul să renunțe la suzetă? Când are cam un anișor, însă dacă reacționează urât la absența suzetei dragi, puteți să mai prelungiți perioada cam cu jumătate de an. Pe la un an jumătate, când bebe ar trebui să înceapă să vorbească, ar trebui, totuși, să îl faceți să renunțe la suzetă. I-o luați și când plânge nervos, îl luați în brațe, îl mângâiați, îi vorbiți calm și îi oferiți o jucărioară drăguță ca înlocuitor.

Așadar – prima suzetă pentru bebeluș:

  • i-o oferiți cam după o lună de viață;
  • i-o oferiți doar dacă îl atrage, fără a forța;
  • căutați mărimea potrivită și nu îndulciți suzeta;
  • i-o oferiți doar la orele de culcare și în rest, doar când nu îl puteți calma altfel;
  • suzeta NU înlocuiește nevoia de companie, atenție, apropiere;
  • suzeta NU trebuie să înlocuiască vreo masa (de aceea, nu i-o oferiți de la început niciodată în apropierea orelor de hranire);
  • în jurul vârstei de un an și jumătate, renuntați la suzetă.

Sursa

Trei noi creșe, inaugurate în Republica Moldova cu sprijinul Suediei

Trei grupe de creșă pentru copiii cu vârste între 1 și 3 ani au fost inaugurate în această lună în Sângerei, Râșcani și Glodeni cu sprijinul autorităților naționale și locale, Street Child și cu sprijinul financiar al Suediei, notează IPN.

Grupa creșă din cadrul grădiniței „Foișor”, orașul Râșcani, deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 1-2 ani, a fost renovată și echipată în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei. Grupa creșă „Steluța” din orașul Glodeni a fost deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani. Aceasta a fost echipată de către UN Women în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei.

„Este o bucurie să observ că în Republica Moldova se deschid și se renovează în ultima perioadă tot mai multe creșe. Acesta este rezultatul eforturilor Guvernului Republicii Moldova  și al partenerilor de dezvoltare. Mulțumim UN Women și Suediei pentru crearea unor condiții mai bune pentru copiii noștri și pentru oferirea unor posibilități mai mari părinților și mamelor de a se reintegra rapid în câmpul muncii”, a declarat deputata Marina Morozova, la inaugurarea grupei creșă din orașul Glodeni.

Grupa creșă din orașul Sângerei, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani, a fost renovată și dotată cu sprijinul financiar al Suediei. Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Katarina Fried, a menționat că prin investițiile în serviciile de îngrijire timpurie a copiilor, Suedia își propune să construiască un viitor mai prosper și o piață economică mai puternică în Republica Moldova.

Renovarea și echiparea creșelor din nordul R.. Moldova a implicat o investiție totală de 60 de mii de dolari din partea UN Women, acest lucru fiind posibil datorită sprijinului financiar al Suediei, care susține inițiativele de abilitare a femeilor și promovarea egalității de gen.

Laura Cosoi, anunț sexul celui de-al patrulea copil. Mama a trei fetițe și-a visat bebelușul

Însărcinată pentru a patra oară, actrița româncă Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara.

Laura Cosoi va deveni mamă din nou, în vara anului 2024, când va aduce pe lume al patrulea copil. Vedeta a făcut primele declarații despre numele copilului. Laura Cosoi mărturisește că a știut că familia ei se va mări încă din ziua în care a născut-o pe Lara, cea de-a treia fiică.

Actrița dezvăluie că și-a visat al patrulea copil. „L-am visat. Mi-a spus numele. Știam din ziua în care am născut-o pe Lara, dacă vom mai face al patrulea copil, știam sexul și numele, mi l-a spus, așa încât, nu am ales eu a patra oară, a ales copilul, Dumnezeu”, a povestit Laura Cosoi, pe o rețea de socializare, potrivit unica.ro.

Dacă în cazul sarcinilor anterioare a fost extrem de deschisă, în prezent, vedeta a mărturisit că ea și Cosmin Curticăpean nu își doresc să facă public sexul copilului. Cel puțin deocamdată.

Cum se descurcă Laura Cosoi cu trei copii

Cei doi nu au apelat la ajutorul unei bone pentru îngrijirea copiilor, iar fetițele au fost incluse în colectivitate destul de rapid. Actrița și soțul ei și-au înscris fiicele la o creșă din apropierea casei și atât Laura Cosoi, cât și Cosmin au încercat să își organizeze programul în așa fel încât să fie cât mai prezenți în viața micuțelor.

Laura Cosoi are 42 de ani, este actriță și a devenit cunoscută în 2002, după succesul avut cu serialul La Bloc, difuzat la Pro TV.

Este căsătorită în 2005 cu Cosmin Curticăpean, împreună cu care are trei fiice: Rita (6 ani), Vera (3 ani și jumătate) și Lara (2 ani).

Însărcinată pentru a patra oară, Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara. Citeşte întreaga ştire: Laura Cosoi, anunț despre numele celui de-al patrulea copil: „L-am visat. Mi l-a spus”. Actrița și soțul ei mai au trei fiice

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Îmbracă-te stilat, cu bani puțini! „Azart Outlet”, noua atracție a fashioniștilor!
Articolul anterior
Shakira își vinde casa din Miami Beach! Vezi cum arată vila în valoare de peste 11 milioane de dolari
Articolul următor