Sarcina şi vârsta femeii

Perioada de fertilitate în care poate deveni o femeie mamă este din momentul apariţiei menstruaţiei până la menopauză.  Deşi medicina face minuni, declanşând procesul de reproducere chiar şi după 50-60 de ani, fertilitatea scade odată cu vârsta. Iar faptul că aşteptăm să facem carieră, să avem de toate, ca să concepem un copil, ne cam reduce din şansele de a rămâne gravidă.

separator

Sarcina la 20 -25 de ani

Este vârsta cea mai fertilă, datorită existenţei unui ciclu regulat şi a perioadei de ovulaţie. Dar chiar şi la această vârstă poate dura până la câteva luni până rămâi gravidă. Iar sarcina implică mai puţine riscuri ca: tensiune arterială, diabet gestaţional, avort spontan (10%), inclusiv reduce cazurile de malformaţii congenitale la făt. Dezavantajul acestei vârste este lipsa de experienţă, iar în acest caz înseamnă implicarea altei persoane (mama, fraţi) în viaţa de familie, ceea ce uneori poate face mai mult rău decât bine cuplului.

30Sarcina la 26 – 30 de ani

Este vârsta la care începi să capeţi experienţe, să înţelegi ce responsabilitate îţi asumi dând naştere unui copil. Din punct de vedere a stării de sănătate a organismului, şansele conceperii unei sarcini scad doar cu câteva procente, iar riscul unui avort spontan este aproape acelaşi.

 

Sarcina la 31 – 35 de ani

Fertilitatea începe să scadă, desigur acest lucru se întâmplă treptat, de la 91% până 84% (conform unor studii făcute de cercetătorul francez Henri Leridon, publicat în Human Reproduction). Dacă nu ai reuşit să rămâi gravidă pană la această vârstă avânt o viaţă sexuală neprotejată, este timpul să începi investigaţiile şi să te gândeşti la o eventuală fertilizare în vitro, deoarece şansele se reduc considerabil după 35 de ani. Statitic vorbind la femeile cu vârsta de 30 de ani fertilizările în vitro reuşesc până la 30-35%, iar la cele după 40 de ani numai 15-17%. Odată cu înaintarea în vârstă se măreşte şi riscul apariţiei unor anomali la făt, de aceea este foarte important să faci toate analizele indicate de medic.

Sarcina la 36 – 40 de ani

Deoarece rata de ovulaţie scade după 35 de ani, iar femeile sunt mai predispuse la endometrioze, şansele conceperii unui copil se reduc până la 64%, conform aceluiaşi studiu realizat de Henri Leridon. Unii specialişti nici nu mai acceptă fertilizarea în vitro la 40 de ani, deoarece şansele sunt minime. Se dublează riscul de apariţie a unor boli în timpul sarcinii ca: hipertensiune arterială, diabet getaţional, avort spontan. La această vârstă scad naşterile pe cale naturală şi cresc naşterile prin cezariană. Sarcina trebuie să fie monitorizată mult mai strict, uneori medicii recomandă pe lângă analizele obişnuite oricărei sarcini, să faci amniocenteza (procedura presupune extragerea unei cantităţi mici de lichid amniotic din uter) pentru a determina dacă fătul nu are unele anomalii genetice, malformaţii sau infecţii.

Sarcina după 40 de ani

Şansele se reduc considerabil, dar există speranţă… medicina a demonstrat că şi atunci când femeia se află în perioada de menopauză cu ajutorul unor tratamente care declanşează ciclul menstrual se poate concepe un copil.

Dacă vă doriţi un copil şi tu ai cu vârsta cuprinsă între 20-29 de ani, după un an de încercări eşuate, adresaţi-vă specialiştilor pentru a face unele investigaţii pentru a depista cauza infertilităţii. Dacă vârsta ta este cuprinsă între 30-35 de ani şi duci o viaţă sexuală activă neprotejată timp de şase luni, dar sarcina întârzie să apară, cere consultaţia unui specialist şi nu amâna fertilizarea în vitro dacă medicul îţi recomandă. Dacă ai 35 – 40 de ani, după trei luni de încercări inutile, adresează-te unui medic specialist, nu mai ai timp de gândit.

Text: Snejana Ţugui 

Construcția unei grădinițe cu 160 de locuri a început într-un sat din preajma Chișinăului. Cum va arăta instituția?

În premieră, preșcolarii din satul Bîc, comuna Bubuieci a municipiului Chișinău, vor merge la propria grădiniță din localitate. Primăria Municipiului Chișinău cofinanțează construcția din temelie a grădiniței din suburbie, care va avea o capacitate de 160 de locuri.

„Costul total al proiectului este de peste 39 de milioane de lei. Lucrările au început în vara anului 2022.

La prima etapă a proiectului, din bugetul municipal au fost alocate 4,17 milioane de lei. Alte peste 4 milioane de lei au fost bugetate de Primăria Chișinău pentru lucrările din acest an.

Edificiul va fi cu două etaje. În fiecare grupă va fi amenajată zona pentru activitățile de educație – instruire, un dormitor, blocul sanitar și bucătăria. Până la această etapă, au fost efectuate lucrările de terasament, puse bazele fundamentului noii grădinițe, și ridicate cele două etaje. În prezent, se desfășoară lucrările de montare a acoperișului.

Proiectul prevede și construcția unei cazangerii, care va asigura grădinița cu energie termică și apă caldă.

În prezent, copiii din satul Bîc merg la grădinițele nr. 1 și nr. 2 din Bubuieci sau la cele din satele megieșe”, a declarat edilul capitalei Ion Ceban, într-o postare pe facebook.

Anișoara Loghin și-a arătat fiul în vârstă de 3 ani. Vezi ce mesaj emoționant i-a dedicat

Anișoara Loghin și-a sărbătorit fiul, care a împlinit 3 anișori. Cu această ocazie, prezentatoarea TV a publicat o poză rară alături de micuțul ei, dar și un mesaj emoționant pe care i l-a dedicat acestuia.

„Sunt sau nu copiii sensul vieții , nu știu…dar știu sigur că ei sunt ce are viața mai frumos să ne ofere. La mulți ani, copil frumos! Să spun că te iubesc ar însemna să spun prea puțin, mami și tati @ginsari10 sunt acolo mereu pentru tine!”,  a menționat prezentatoarea TV.

Anișoara Loghin și Radu Gînsari cresc împreună doi copii, un băiat pe nume Raul și o fetiță, Carla.

Record: O femeie a născut pentru a 12-a oară prin cezariană. Ce spun medicii?

În 2022, presa din România anunţa că o femeie din Alba deţine recordul la naşteri prin cezariană, imediat ce suferise pentru a 8-a oară o astfel de intervenţie. Iată că, acum, la Maternitatea din Bacău se înregistrează un nou record, transmite presa română.

Este vorba despre o femeie căreia recent i-a fost făcută a 12-a cezariană, în urma căreia a adus pe lume o fetiţă de nota 10. Şi la propriu, pentru că acesta este calificativul pe care l-a primit din partea echipei medicale, dar şi la figurat, pentru că astfel de chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase.

Informaţia a apărut recent pe facebook, după ce Maternitatea Bacău a postat un bilanţ al activităţii de la începutul anului până în prezent, şi a fost preluată de Bacău.net.

„O mămică a născut o fetiță de 2800 g cu nota (IA) 10, echipa medicală formată din Dr. Beleuță Octavian, Dr. Popa Marius, Dr. Carp Cristina efectuând la această pacientă cea de-a 12 a cezariană. Pacienta a mai născut de 11 ori, de fiecare dată prin operație cezariană, ultimele trei intervenții fiind efectuate cu succes în Maternitatea Bacău” – au scris reprezentanții SJU Bacău.

Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, mai ales că astfel de intervenții chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

De la începutul anului 2024, în Maternitatea Bacău au venit pe lume 370 de nou-născuți, din care 18 născuți prematur au fost preluați și îngrijiți în secția ATI Neonatologie, aflăm din postare.

Tot aici a fost modernizat Blocul Operator Maternitate prin achiziționarea unei linii de laparoscopie complete de ultimă generație, cu instrumentar specific de chirurgie laparoscopică ginecologică. „Chirurgia minim invazivă permite rezolvarea cazurilor cu incizii minime, recuperarea este rapidă, durerea postoperatorie fiind minimă cu reducerea duratei de spitalizare. Externarea pacientei se face în medie la 48 de ore postoperator”, conform SJU Bacău.

Vreau să divorțez, iar soțul mă amenință că-mi va lua casa și copilul…
Articolul anterior
De ce te doare în timpul sexului? Află motivele
Articolul următor