Studiul care demonstrează că mărimea mameloanelor nu afectează alăptarea

Odată cu începerea alăptării bebelușului, orice mamă, indiferent de particularitățile anatomice ale sânilor, își dorește să îi ofere celui mic cât mai mult timp șansa de a primi cel mai valoros aliment. Deși anterior se credea că mameloanele prea mici sau prea mari afectează capacitatea de a alăpta bebelușul, studii recente au demonstrat că acestea își pot îndeplini rolul de îndată ce laptele matern începe să fie produs, indiferent de mărimea pe care o au.

separator

Astfel, cercetătorii din cadrul Universității Queensland, Australia, au efectuat mai multe studii și au arătat că atât mameloanele mai mari, cât și cele mai mici, le pot furniza bebelușilor laptele matern. Desigur, specialiștii sunt de acord că sânii se modifică mult în timpul sarcinii. Datorită transformărilor hormonale, mameloanele pot avea o culoare mai închisă. Practic, ele devin mai proeminente, dar nu neapărat de dimensiuni mai mari față de cum erau înainte de perioada sarcinii.

În concluzie, nu mărimea mameloanelor poate afecta alăptarea, ci mai degrabă forma acestora, care poate cunoaște modificări semnificative. De asemenea, în urma studiilor întreprinse s-a sesizat următorul aspect: va conta ca un bebeluș să simtă că mamelonul este cald atunci când va suge. Numai așa va fi mai atras să înceapă să sugă, se va produce un fel de „comunicare” între mamă și copil, care va deveni mai doritor să ajungă la sân și să se hrănească. Nu va conta deci dacă mameloanele sunt mai mici sau mai mari.

Cum influențează forma mameloanelor procesul de alăptare? Ce se întâmplă dacă mameloane sunt mari?

În general, spun medicii, mameloanele mari nu îl vor împiedica pe bebeluș să primească suficient lapte matern. Numai în cazul în care este vorba despre bebeluși aflați în primele zile de viață, care sunt și prematuri, alăptarea poate fi mai dificilă din cauza faptului că aceștia nu pot să cuprindă cu gurița tot mamelonul. Când se întâmplă așa, bebelușul se va limita doar la sfârc și nu și la zona înconjurătoare, ceea ce poate antrena un efort suplimentar pentru el.

Cum să procedezi dacă ai mameloane aplatizate? Mameloanele aplatizate nu afectează alăptarea propriu-zisă, dar pot să influențeze negativ dispoziția bebelușului de a suge. Ele pot să devină o problemă când este vorba despre sânii angorjați, în condițiile în care sânii prea plini și inflamați nu vor mai fi ușor de apucat de bebeluș în procesul de supt. Dacă te confrunți cu mameloane aplatizate, pentru a-ți ajuta bebelușul să poată suge fără prea mari dificultăți vei recurge la oricare dintre următoarele soluții:

• Folosește o pompă de sân
• Ține-ți bebelușul într-o poziție cât mai confortabilă. De exemplu, poți apela la „poziția leagăn” sau cea în care tu stai culcată pe pat, iar bebelușuș stă lipit de pieptul tău.
• Nu uita de mameloanele de silicon
• Dacă ți se pare că sânii tăi sunt prea plini, încearcă să folosești pompa de sân înainte de o „sesiune” de alăptat pentru ca aceștia să se mai elibereze, să fie mai moi, cu mameloanele mai puțin rigide

Care sunt soluțiile pe care să le adopți în caz de mameloane înfundate? Nu ar trebui să-ți faci mari probleme dacă ai mameloane înfundate, întrucât bebelușul poate să sugă și din acestea. Numai în cazul în care observi că acesta nu câștigă în greutate, că sânii tăi nu sunt niciodată goliți complet și micuțul pare că nu este niciodată sătul după ce l-ai hrănit, atunci este cazul să te alarmezi.

Printre complicațiile ce pot interveni în caz de mameloane înfundate, se numără:
• Angorjarea sânilor
• Înfundarea canalelor galactofore
• Mastita
• Scăderea semnificativă a producției de lapte

Ca să eviți aceste situații, ține cont de indicațiile de mai jos:
• Nu exclude posibilitatea de a recurge la mameloanele de silicon
• Nu uita să folosești și pompa de sân
• Încearcă mai multe poziții de alăptat și vezi care îl ajută pe bebeluș să se mai simtă confortabil și să-l facă mai dornic să sugă
• Mergi urgent la un specialist dacă bebelușul nu ia în greutate suficient, iar tu resimți disconfort și dureri severe în regiunea mameloanelor

Așa cum s-a menționat deja, nu dimensiunea mameloanelor este cea ce influențează în mod negativ procesul de alăptare, ci există alte cauze care îl pot afecta. Iată-le pe unele dintre cele mai cunoscute:

Țesutul glandular este insuficient dezvoltat
Din diverse motive, unele dintre noi pot să aibă sânii mai puțin dezvoltați, ceea ce va însemna mai puțin țesut glandular și, implicit, mai puțin spațiu în care canalele galactofore se pot forma.

Ai probleme hormonale sau endocrine
De pildă, dacă ai sindromul ovarului polichistic, hiper sau hipotiroidism, dar și diabet, poți avea probleme și în ceea ce privește producția de lapte matern. De cele mai multe ori, oricare dintre aceste afecțiuni va genera un volum redus al laptelui.

Nu-ți hrănești destul bebelușul pe timpul nopților
Cercetările din domeniu au demonstrat următorul fapt: mamele care nu reușesc să-și hrănească suficient bebelușii pe timpul nopții vor ajunge să sesizeze o scădere a producției de lapte matern. Explicația pentru acest fenomen este următoarea: nivelul prolactinei (hormonul care le transmite sânilor să producă lapte) este mai ridicat pe timpul nopții. Deși este mai greu să nu te odihnești pe timpul nopților, gândește-te că va fi mai benefic pentru micuțul tău dacă îi vei da să sugă și atunci pentru a-ți menține nivelul de lapte la un nivel acceptabil.

sursa

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Povestea bloggeriței din Moldova care a învins cancerul și a adus pe lume al treilea copilaș: „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”

Stela Zacon este moldoveanca de 31 de ani care a reușit să învingă cancerul și să aducă pe lume un copilaș. Aceasta a anunțat marele eveniment pe data de 5 aprilie, iar acum familia sa se bucură de cei trei copii ai cuplului. „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”, a scris bloggerița.

Stela intuia că este însărcinată după cea de-a 6 chemoterapie, iar medicii erau sceptici cu privire la o posibilă sarcină, scrie Unimedia.info.

Gândurile și semnele organismului au determinat-o să facă un test de sarcină, care a și confirmat bănuiala acesteia. Conform examenului ultrasonografic avea deja 2 luni și 3 zile.

„Mă uit în urmă acum și zâmbesc, ce mult m-a schimbat boala. Îi mulțumesc că m-a învățat multe chiar dacă au fost momente grele”, spune ea. „Toți ne-am pornit roz, dar am ieșit albaștri”, a scris Stela în ziua în care au aflat sexul bebelușului.

Stela Zacon are 30 de ani și este originară din Moldova. De mai bine de cinci ani este stabilită în Marea Britanie, împreună cu soțul și cei doi copii. În acest răstimp, femeia a trecut printr-o experiență dificilă, fiind tratată de medici de depresie postantală, deși suferea de cancer limfatic.

Vești bune pentru părinți! A fost modificată procedura privind achitarea indemnizației pentru creșterea copiilor

Vești bune pentru părinți. Începând cu luna aprilie, achitarea indemnizaţiilor pentru familiile cu copii se va efectua lunar, pentru luna curentă, și nu doar după trecerea unei luni, cum era până în prezent.

Despre acest lucru ne anunță Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS), care informează despre modificările operate în legislație privind plata indemnizațiilor.

„În acest context, la data de 1 aprilie 2024 a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna martie 2024, iar astăzi, 5 aprilie 2024, a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna aprilie 2024, în valoare totală de 217,1 milioane lei”, se menționează într-un comunicat al CNAS.

Pentru a ridica banii, beneficiarii urmează să se adreseze la orice oficiu poştal din ţară sau la instituţia bancară unde sunt deserviţi, doar după procesarea plăților de către prestatorii de servicii de plată în cadrul serviciului guvernamental de plăţi electronice (MPay).

,,Dor călător” – Vali Boghean și invitații săi te poftesc la un eveniment cu legende în aer liber, la Orheiul Vechi!
Articolul anterior
Proiect fotografic. Cum arată sălile de clasă în școlile din întreaga lume
Articolul următor