Tradiții și obiceiuri la naștere din întreaga lume

Nașterea copilului într-o familie este un eveniment foarte așteptat și plin de emoții, în orice colț al lumii. Deși ar părea că toate nașterile decurg la fel, fiecare popor are propriile tradiții cu care întâmpină noul născut pe lume. Iată câteva obiceiuri interesante!

separator

În Jamaica, se obișnuiește ca, imediat după naștere, placenta și cordonul ombilical să fie îngropate, iar în acel loc să fie plantat un copac. Astfel, copilul și copacul vor crește împreună. Pe măsură ce crește, copilul e învățat să aibă grija de copacul său, învățând astfel lecția responsabilității.

Un procent de 30% dintre nașterile din Olanda se petrec acasă. Moașele le ajută pe proaspetele mămici pentru a aduce pe lume pruncii. Femeile olandeze reușesc astfel să devină mai puternice, neapelând la medicamente pentru a atenua durerile.

În Japonia, imediat după naștere, proaspetele mămici se mută în casa părinților cu copilul, acolo unde locuiesc timp de o lună și încearcă să se pună pe picioare. Ulterior, se întorc în căminul conjugal.

În țările din America Latină, femeile obișnuiesc să intre în “la cuarentana”, adica un fel de carantină, imediat dupa nastere. Aceasta presupune abținerea de la anumite alimente, precum și abstinența sexuală și renunțarea la orice efort fizic timp de 6 săptămâni. În tot acest timp, mama se ocupă exclusiv de alăptat și de îngrijirea nou-născutului, în timp ce rudele apropiate și prietenii fac curățenie și mâncare.

În Turcia, proaspetele mămici au obiceiul de a bea, imediat dupa nașterea copilului, o băutură numită “Lohusa Serbeti”. Aceasta conține scorțișoară, zahăr și colorant alimentar roșu și se servește chiar la spital, pentru a celebra fericitul eveniment.

În Germania, toate viitoarele mămici primesc de la medic o carte numita “Mutterpass”. Este vorba, mai degrabă, de un jurnal care le monitorizează sarcina, acolo fiind menționate toate controalele medicale realizate de-a lungul celor 9 luni. La naștere, cartea este finalizata cu o încheiere, în care se arată detaliile nasterii, precum și informatii cu privire la starea de sănătate a bebelușului.

În zonele rurale ale Nigeriei, încă se păstrează obiceiul numit “Omugwo”. Potrivit acestui obicei străvechi, bunica este cea care trebuie să facă prima băiță a bebelușului.

În multe culturi ale lumii se obișnuiește să se meargă în vizită la noul născut și la proaspăta mămică cu un cadou simbolic. Ei bine, în Brazilia mama este cea care trebuie să întâmpine invitații cu câte un cadou.

În Finlanda, încă din anul 1930, guvernul finlandez a hotărât ca proaspetele mămici să primească, după naștere, o cutie cu lucruri esențiale la început de drum alături de bebeluș. Aceasta conține de la haine pentru bebeluși, până la scutece și jucării.

sursa

Construcția unei grădinițe cu 160 de locuri a început într-un sat din preajma Chișinăului. Cum va arăta instituția?

În premieră, preșcolarii din satul Bîc, comuna Bubuieci a municipiului Chișinău, vor merge la propria grădiniță din localitate. Primăria Municipiului Chișinău cofinanțează construcția din temelie a grădiniței din suburbie, care va avea o capacitate de 160 de locuri.

„Costul total al proiectului este de peste 39 de milioane de lei. Lucrările au început în vara anului 2022.

La prima etapă a proiectului, din bugetul municipal au fost alocate 4,17 milioane de lei. Alte peste 4 milioane de lei au fost bugetate de Primăria Chișinău pentru lucrările din acest an.

Edificiul va fi cu două etaje. În fiecare grupă va fi amenajată zona pentru activitățile de educație – instruire, un dormitor, blocul sanitar și bucătăria. Până la această etapă, au fost efectuate lucrările de terasament, puse bazele fundamentului noii grădinițe, și ridicate cele două etaje. În prezent, se desfășoară lucrările de montare a acoperișului.

Proiectul prevede și construcția unei cazangerii, care va asigura grădinița cu energie termică și apă caldă.

În prezent, copiii din satul Bîc merg la grădinițele nr. 1 și nr. 2 din Bubuieci sau la cele din satele megieșe”, a declarat edilul capitalei Ion Ceban, într-o postare pe facebook.

Anișoara Loghin și-a arătat fiul în vârstă de 3 ani. Vezi ce mesaj emoționant i-a dedicat

Anișoara Loghin și-a sărbătorit fiul, care a împlinit 3 anișori. Cu această ocazie, prezentatoarea TV a publicat o poză rară alături de micuțul ei, dar și un mesaj emoționant pe care i l-a dedicat acestuia.

„Sunt sau nu copiii sensul vieții , nu știu…dar știu sigur că ei sunt ce are viața mai frumos să ne ofere. La mulți ani, copil frumos! Să spun că te iubesc ar însemna să spun prea puțin, mami și tati @ginsari10 sunt acolo mereu pentru tine!”,  a menționat prezentatoarea TV.

Anișoara Loghin și Radu Gînsari cresc împreună doi copii, un băiat pe nume Raul și o fetiță, Carla.

Record: O femeie a născut pentru a 12-a oară prin cezariană. Ce spun medicii?

În 2022, presa din România anunţa că o femeie din Alba deţine recordul la naşteri prin cezariană, imediat ce suferise pentru a 8-a oară o astfel de intervenţie. Iată că, acum, la Maternitatea din Bacău se înregistrează un nou record, transmite presa română.

Este vorba despre o femeie căreia recent i-a fost făcută a 12-a cezariană, în urma căreia a adus pe lume o fetiţă de nota 10. Şi la propriu, pentru că acesta este calificativul pe care l-a primit din partea echipei medicale, dar şi la figurat, pentru că astfel de chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase.

Informaţia a apărut recent pe facebook, după ce Maternitatea Bacău a postat un bilanţ al activităţii de la începutul anului până în prezent, şi a fost preluată de Bacău.net.

„O mămică a născut o fetiță de 2800 g cu nota (IA) 10, echipa medicală formată din Dr. Beleuță Octavian, Dr. Popa Marius, Dr. Carp Cristina efectuând la această pacientă cea de-a 12 a cezariană. Pacienta a mai născut de 11 ori, de fiecare dată prin operație cezariană, ultimele trei intervenții fiind efectuate cu succes în Maternitatea Bacău” – au scris reprezentanții SJU Bacău.

Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, mai ales că astfel de intervenții chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

De la începutul anului 2024, în Maternitatea Bacău au venit pe lume 370 de nou-născuți, din care 18 născuți prematur au fost preluați și îngrijiți în secția ATI Neonatologie, aflăm din postare.

Tot aici a fost modernizat Blocul Operator Maternitate prin achiziționarea unei linii de laparoscopie complete de ultimă generație, cu instrumentar specific de chirurgie laparoscopică ginecologică. „Chirurgia minim invazivă permite rezolvarea cazurilor cu incizii minime, recuperarea este rapidă, durerea postoperatorie fiind minimă cu reducerea duratei de spitalizare. Externarea pacientei se face în medie la 48 de ore postoperator”, conform SJU Bacău.

O pădure va fi plantată pe malul Prutului, în regiunea Leușeni
Articolul anterior
Emoționant! Marcela Dedin și-a încreștinat fiul
Articolul următor