Medic fitoterapeut: „Mâncaţi asta cât mai des, deoarece previne infarctul, protejează rinichii şi ficatul şi calmează sistemul nervos”

Leguma are efecte benefice asupra sistemului cardiovascular, fluidizand sângele, pentru a împiedică formarea cheagurilor de sânge, depunerea de plăci aterosclerotice și apariția infarctului miocardic. Potrivit studiilor, ceapa conține un compus numit alil propil disulfid, care, la fel că insulină, ajută la reglarea nivelurilor zahărului din sânge. Renumitul medic fititerapeut Dr. Ovidiu Bojor va împlini anul acesta 94 de ani și afirmă despre ceapă că are proprietăţi terapeutice excelente.

separator

Este de ajutor celor care au glicemia mare sau diabet, datorită efectelor hipoglicemiante. De asemenea, ceapă are efecte stimulente dar și calmante asupra sistemului nervos, astfel stimulând ficatul și rinichii, având o acțiune diuretică care ajută la eliminarea ureei și a clorurilor. Ceapă este benefică în caz de răgușeală, tușe, edeme, ascită, ciroză, pleurezie, pericardita, prostatita, adenom de prostată.

Datorită proprietăților antiseptice poate fi folosită și extern în caz de stomatite, afte bucale, înțepături de insecte. Aplicați local cepe coapte sau sub formă de suc de 3-4 ori pe zi.

Mod de aministrare: Ovidiul Bojor recomandă consumul a 1-2 cepe pe zi. Sau puteți lua tinctura de ceapă, preparată în casă: tăiați 2 cepe mici felii și puneți la macerat în 100 ml de alcool de 70 de grade. Lăsați 10 zile, apoi strecurați și luați câte 2 lingurițe pe zi, cu putință apă, înainte de masă de prânz și de cină. În caz de prostatite și diabet de tip 2 faceți cure de 10 zile, timp de 6 luni.

În caz de tușe, laringita, bronșite, beți decoct din 4-6 cepe fierte într-un litru de apă, îndulcit cu miere, câte 1-2 căni pe zi. În caz de afecțiuni biliare puneți 1-2 cepe la macerat în 100 ml de ulei de măsline și luați 2-3 lingurițe pe zi.

Tensiune arterială – indiferent dacă este consumată crudă sau fiartă, ceapă ajută la scăderea tensiunii arteriale în mod natural. Ajută la subțierea sângelui, dizolvă cheagurile de sânge și curată sângele de grăsimi nesănătoase.

Colesterol – mâncând o jumătate de ceapă crudă în fiecare zi, valorile colesterolului rău se vor diminua, se vor estompa manifestările trombozei și vor fi prevenite accidentele cardiovasculare

Prevenirea cancerului de colon – fructo-oligozaharidele din ceapă stimulează înmulțirea bacteriilor bune din colon și ajută la reducerea riscului creșterii tumorilor care s-ar putea dezvoltă la nivelul colonului.

Constipație și flatulență – pentru ameliorarea constipației cronice și flatulentei se va consumă ceapă din belșug.

Diabet – cromul din compozită cepei menține sănătatea celulelor persoanelor care suferă de diabet, contribuie la scăderea nivelului de insulină și crește toleranță la glucoză.

Proprietăți diuretice și de curățare a sângelui – ceapa împiedică retenția de apă, ajută la eliminarea nisipului din urină, ameliorează guță și artrită

Căderea părului– cercetările au demonstrat că sucul de ceapă aplicat pe scalp de două ori pe săptămâna timp de două luni duce la regenerearea părului.

Remediu imunitar – ceapă intensifica circulația sanguină și stimulează transpirația. Este utilă pe vreme rece pentru îndepărtarea infecțiilor, reduce febra și transpirația manifestate în răceală și gripă.

Osteoporoză– s-a descoperit recent că un din component regăsit în ceapă previne fragilizarea oaselor.

Probleme respiratorii – se mixează cantități egale de suc de ceapă și miere și se iau câte 3-4 lingurițe din acest amestec zi de zi pentru fluidizarea mucusului și prevenirea formării acestuia.

sursa

alte Articole interesante