Medic pediatru: ,,Nu mai folosiți acest leac când copilul are febră mare”

În sezonul rece cazurile de gripă fac victime, mai ales printre copii. Părinții nu merg întotdeauna la medic și preferă să-i trateze pe cei mici folosind leacuri acasă.

separator
Medicii spun că unele dintre aceste metode pot duce la complicații grave, cum ar fi insuficiența respiratorie.

,,În astfel de cazuri grave, am pățit de multe ori că părinții au refuzat internarea și atunci a trebuit să fim mai agresivi în atitudine, să le spunem mai direct ce se poate întâmpla, că e viața copilului în joc, iar ei de multe ori nu rămân din motive că nu le place în spital, că au treabă acasă etc.”, afirmă dr. Cătălina Ionescu, medic primar pediatru.

,,De multe ori, pentru a le scădea febra, părinții apelează la leacuri băbești care pot agrava starea micuților. De exemplu, o compresă cu oțet, uleiuri reci sau orice fel de lichid cu alcool, atunci când copilul are febră mare, poate duce la șocuri termice. Oțetul inhalat sau aplicat pe piele poate produce intoxicații grave. De asemenea, șosetele înmuiate în alcool nediluat pot produce arsuri.

În cazul febrei de 38 – 38,5 de grade, medicii recomandă părinților să îi dezbrace pe micuți, nu să îi învelească bine, daca extremitățile sunt reci să pună doar mănuși sau ciorapi, să îi hidrateze cu multe lichide și să le administreze medicamente antitermice. Dacă febra nu cedează în decurs de o oră, copiii trebuie duși la spital”.

sursa

alte Articole interesante