Minorii deținuți au participat la o expoziție de fotografie: ce mesaje transmite fiecare poză

O expoziție inedită din 60 de fotografii artistice, realizate de către copiii minori care își ispășesc pedeapsa la penitenciarul de la Goian a fost inaugurată ieri la Chișinău.

separator
Într-un laborator special amenajat pe teritoriul penitenciarului nr.10 de la Goian, 12 băieți cu vârstele de 14-18 ani, cu ajutorul experților, au descoperit magia proceselor de developare a fotografiei şi interpretarea semnificației propriilor fotografii și pe cele ale colegilor lor.

„Am îndrăgit foarte mult fotografia clasică „pe film”, cu developare, fixare, editare pe calculator. Îmi pare mult mai interesant decât cu mobilul. E ca o vrajă! Acasă aveam o cutie de la pantofi cu fotografii vechi. Rude îndepărtate de-ale noastre. Bărbați cu mustăți și haine militare, copii în uniformă școlară, un preot cu o cruce mare pe piept. Vreau să le mai văd. Cu alți ochi, cu ochi de fotograf profesionist,” spune unul dintre autorii fotografiilor.

Folosind echipamentele și substanțele chimice necesare pentru developarea peliculelor, copii au practicat fotografia în formula ei clasică: cu peliculă și laborator pentru developare, urmând apoi scanarea și editarea în Photoshop și Light Room.

În timp ce milioane de tineri din întreaga lume celebrează în fiecare zi progresul conectivității globale, acești copii nu ar trebui să rămână invizibili și muți,” spune Desiree Jongsma, Reprezentanta de țară UNICEF în Moldova. „Chiar dacă spațiul lor fizic sa redus, anul trecut, orizonturile lor s-au lărgit datorită unei inițiative inovatoare, de a-i conecta la lume printr-o cameră obscură de developare a fotografiilor.”

Expoziția de fotografii inaugurată urmărește și scopul de a sensibiliza publicul și factorii de decizie, demonstrând posibilitățile unor abordări mai creative în ceea ce privește educația și reintegrarea socială a tinerilor aflați în detenție. Proiectul s-a desfășurat anul trecut și a avut o durată de 6 luni, fotografiile fiind realizate de către adolescenții din Penitenciarul nr.10 Goian în perioada iulie-decembrie 2018.

sursa: www.realitatea.md

alte Articole interesante