Moldova ar putea rămâne fără gaz la sfârșitul acestui an. Suntem dependenți de gazul rusesc?

Moldova ar putea rămâne fără gaz la sfârșitul acestui an, pentru că expiră contractul țării noastre cu Gazprom. Între timp, lucrările pentru extinderea gazoductului Iași-Chișinău ar putea dura mai mult decât au anunțat autoritățile.

separator

Atenționarea vine din partea unui ONG care vorbește despre negocierea unor noi clauze cu rușii, care să permită importul de gaz din Ucraina sau România, imediat ce aceste țări vor intră pe piață noastră, raportează protv.md.

“Anul acesta este critic pentru securitatea energetică a Moldovei pentru că expiră contractul cu Gazprom, trebuie negociat un nou contract și există posibilitatea că furnizarea de gaze să fie întreruptă din diverse motive”, afirmă Otilia Nuțu, analist la Expert-Forum, România.

Se întâmplă în condițiile în care Moldova nu are o alternativă de alimentare cu gaze. Conducta care ar urmă să transporte gaz din România la noi ar urmă să fie gata în 2021. O soluție temporară ar fi un acord cu Ucraina care să permită furnizarea de gaze pentru a nu întrerupe alimentarea.

“Noi trebuie să înțelegem că Ucraina poate deveni un actor important, chiar dacă vom înceta să primim gaz rusesc prin teritoriul ucrainean. În prezent, Ucraina poate importă gaz de la UE și noi putem avea acces. Și totodată să consolidăm dialogul strategi cu România astfel încât construcția gazoductului de către Transgaz să aibă loc cât mai repede. Acest interconector de gaze cu România ne permite să avem o garanție dublă”, afirmă Denis Cenușa, Directorul Programului Securitate energetică, Expert-Grup.

“În orice caz, pe termen mai lung, acest interconector ar putea să aducă surse din mai multe părți nu doar din România”, mai spune Otilia Nuțu.

Gazoductul Ungheni-Chișînău va avea o lungime de peste 110 km. Prima parte a conductei de la Iași, la Ungheni a fost pusă în funcțiune în 2014, și prin ea s-au livrat un milion de metri cubi de gaze pe an, ceea ce înseamnă că până în prezent Ungheniul și alte câteva localități din apropiere au consumat gaz românesc.

alte Articole interesante