În Moldova, în cazul decesului soțului pensionar, soția ar putea primi pensia acestuia

În Moldova, vor avea loc modificări la legea privind sistemul de pensii.

separator
Parlamentul moldovean va analiza în curând un proiect de lege propus de președintele Moldovei, Igor Dodon, care sugerează că, în cazul decesului unuia dintre soți, cel de-al doilea va putea primi pensia integrală pentru o anumită perioadă de timp. Acest lucru a fost declarat de către consilierul prezidențial Ion Chicu, relatează golos.md.

Potrivit lui Ion Chicu, acest lucru este prevăzut în procedura de modificare a legii sistemului de pensii de stat.

„În cazul în care persoana asigurată moare mai devreme de 5 ani după data de pensionare, atunci pensia acestuia va fi plătită moștenitorilor. De exemplu, dacă persoana asigurată a murit la 2 ani după pensionare, moștenitorii vor primi pensia acestuia pentru încă trei ani ”, a explicat Chicu.

Acest proiect de lege va fi prezentat partenerilor pentru un dialog social.

Conform datelor oficiale, speranța medie de viață pentru bărbații din Moldova este de 66,3 ani. Astfel, în medie, bărbații după pensionare trăiesc doar aproximativ trei ani. De la 1 iulie 2019, vârsta de pensionare pentru bărbați este de 63 de ani, cu un stagiu de cotizare de 34 de ani.

Femeile trăiesc în medie cu 9 ani mai mult decât bărbații. Speranța de viață pentru femei este de 75 de ani, potrivit unui raport al Biroului Național de Statistică.

Speranța totală de viață a populației Moldovei la sfârșitul anului 2018 este de 70,6 ani. Conform statisticilor, există o tendință de creștere a speranței de viață. Dacă în 2014, rata mortalității s-a ridicat la 13,9 cazuri la o mie de locuitori, atunci în 2017 – deja 13,4 cazuri.

alte Articole interesante