În Moldova a fost lansată aplicația online „HIV-Test”: efectuează-ți testul la HIV

În contextul Zilei Mondiale de combatere a SIDA-ei, marcată anual la 1 decembrie, a fost lansată campania socială cu genericul „Te privește! Privește pe fiecare!”, „Cunoaște-ti statutul HIV”, cu scopul de a informa societatea asupra necesității testării la HIV, precum și motivarea pentru o atitudine tolerantă față de persoanele HIV pozitive. Totodată, în premieră în Republica Moldova, a fost lansată o aplicație online „HIV-Test”, care permite fiecărui doritor, online, să treacă „testul” la HIV.

separator
Conform datelor statistice la 01 ianuarie 2018 au fost înregistrate 11829 cazuri de infecție cu HIV din 15 835 estimate. Iar cel mai grav este că majoritatea persoanelor cu infecţia HIV sunt tinere, de vârstă reproductivă. La fel, în jur de 50% de persoane sunt estimate că trăiesc cu această infecție, fără ca să cunoască despre aceasta, ceea ce produce un impact negativ asupra propriei sănătăți, și a societății în general.

În prezent, 62 de cabinete consultative oferă servicii de consiliere şi testare gratuită a populaţiei. De asemenea, la medicul de familie fiecare își poate face testul gratuit, confidențial și rapid. Totodată, patru Centre sociale au fost deschise în Chișinău, Bălți, Comrat și Tiraspol. Acestea oferă asistență și protecție persoanelor afectate de HIV/SIDA. Testarea este realizată prin utilizarea testelor rapide bazate pe sînge capilar.

Cu sprijinul tehnic al OMS și UNAIDS, în 2018, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a actualizat ghidul de testare HIV și protocoalele naționale de tratament ale HIV, ce presupune testele rapide de diagnostic. Pentru punerea în aplicare a noilor documente, au fost realizate 8 traininguri regionale pentru managerii instituțiilor medico-sanitare și lucrătorii medicali, specialiștii de laborator și reprezentanții ONG-uri.

Aplicația online poate fi descărcată aici.

alte Articole interesante