Moldova, pe locul 4 în Europa în ceea ce privește rata de creștere a incidenței cu HIV

Rusia, Ucraina și Belarus se află pe primele locuri în Europa privind rata de creștere a incidenței cu virusul imunodeficienței umane (HIV), după care urmează Moldova. Aceste date, pentru anul 2017, au fost publicate în raportul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și al Biroului Regional European al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), potrivit rbc.ru.

separator

Specialiștii au înregistrat anul trecut un total de aproximativ 160 de mii de cazuri noi de HIV, dintre care 130 de mii în Europa de Est, cu marea majoritate a cazurilor – 104 mii, înregistrate în Rusia.

În Rusia s-au detectat 71,1 cazuri noi de HIV la 100 mii de persoane, în Ucraina – 37 cazuri, în Belarus – 26,1, iar în Moldova – 20,6. În Europa Centrală, cifra a fost de 3,2 cazuri. Cele mai scăzute rate sunt în Bosnia și Herțegovina (0,3), Slovacia (1,3) și Slovenia (1,9).

Potrivit raportului, în majoritatea cazurilor virusul a fost transmis prin contact sexual heterosexual (59%) și consum de droguri injectabile (30%). În același timp, experții au remarcat, în general, o scădere a numărului de cazuri noi în Europa de Vest, iar motivele sunt programele de prevenire a HIV.

alte Articole interesante