În Moldova scade dramatic numărul de studenți. În anul 2019 va fi și mai rău

Biroul Național de Statistică a publicat, anterior, raportul „Activitatea instituțiilor de învățământ superior în anul de studii 2018/19”, care confirmă că cea mai mare problemă pe care o are învățământul universitar din Republica Moldova va persista și chiar va deveni și mai acută în 2019: scăderea continuă și dramatică a numărului de studenți.

separator
Potrivit unor opinii, dacă tendința se va menține și în anul de învățământ 2019-1920, atunci deja în vară anului viitor mulți dintre cei care astăzi predau la catedră vor trebui să-și caute de lucru.

„La începutul anului de studii 2018/19, numărul de studenți a fost de 60,6 mii de persoane (exclusiv străini), fiind cu circa 5 mii de studenți mai puțin comparativ cu anul de studii precedent. Numărul de studenți în instituțiile de stat a fost de 50,6 mii de persoane, reprezentând 83,5% din totalul studenților. Comparativ cu anul de studii 2017/18 numărul de studenți în instituțiile de stat s-a diminuat cu 4,7 mii de persoane (sau 8,5%), mai puțin în cele private (cu 0,2 de mii persoane sau 2,1%)”, constată Biroul Național de Statistică (BNS).

În doar un an, numărul de studenți s-a micșorat cu aproape 5 mii. Dacă regresul va continua, cel mai probabil în câțiva ani mai multe universități vor fi închise, iar profesorii universitari vor rămâne fără muncă. Doar în ultimii 12 ani, numărul de studenți s-a redus de două ori: de la 128 de mii în anul de studii 2006-2007, la 60 de mii în anul de studii 2018-2019.

În Moldova, natalitatea are în continuare un trend accentuat negativ, deoarece oamenii continuă să plece masiv peste hotare pentru a se stabili definitiv cu traiul acolo, nu doar pentru a munci și a câștiga un ban.

În ultima perioadă, mulți tineri pleacă la studii peste hotare, apreciind calitatea studiilor ca fiind mult mai înaltă acolo. Tinerii moldoveni preferă să meargă să învețe în universitățile din România, în primul rând, dar și din Rusia, Italia, Franța, Marea Britanie, Olanda. Din păcate, potrivit altor opinii, din Moldova emigrează multă materie cenușie, iar această situație va genera probleme și mai grave în anii următori.

,,Riscul este ca, în felul acesta, treptat-treptat, Moldova să rămână fără învățământ universitar și să ajungă din țară într-un fel de provinție, dacă nu a și ajuns, furnizoare de brațe de muncă și creieri”, relatează jurnalistul Sergiu Praporșic, pentru sputnik.md.

Profesorii universitari părăsesc universitățile – 6 la sută într-un an. Potrivit aceluiași raport al BNS, în 2018 , în instituțiile de învățământ superior și-au desfășurat activitatea 4,5 mii de persoane (personal de bază), cu 6,1% mai puțin comparativ cu anul de studii 2017-2018. Și asta în condițiile în care nu a început închiderea universităților în lanț sau reducerea și comasarea facultăților, lucru care este inevitabil în condițiile reducerii continue a numărului de studenți.

alte Articole interesante