Moldovenii care locuiesc în orașe trăiesc cu 5 ani mai puţin decât cei de la sate. Care este cauza?

Substanţele nocive, emise în aer, reduc durata medie a vieţii cu câţiva ani. Potrivit unui studiu publicat de Agenţia de Mediu, la sate, dar şi în alte locuri, unde utilizarea autovehiculelor este scăzută, speranţa medie de viaţă pentru oameni este cu 4-5 ani mai mare, decât în oraşe.

separator
În 2018, în Republica Moldova, emisiile de poluanţi ale autovehiculelor au constituit 77 la sută din cantitatea sumară de poluanți, sau 205 598,054 tone, scrie publika.md, cu referire la sursa citată.

Emisiile de poluanţi din cauza transportului au un impact negativ asupra solului, resurselor acvatice şi plantelor. Totodată, acestea pot provoca mai multe boli precum cele cancerigene, cardiovasculare şi respiratorii.

În acest context, Agenția de Mediu vine cu mai multe recomandări, de exemplu, promovarea mersului pe bicicletă sau utilizarea mijloacelor de transport în comun.

O măsură ar fi implementarea unui program de promovare care s-ar intitula „Mergem cu mașina mea”, metodele prin care e posibil de realizat acest lucru sunt:

– Mersul la muncă cu mașina colegului. În loc să meargă 5 angajați cu 5 mașini la locul de muncă, vor merge 5 angajați cu o mașină, dacă aceștia stau aproape de cel care va conduce vehiculul.

– Crearea unei aplicații prin care atunci cînd vei parcurge un drum până la destinația X, vei pune acest lucru în acea aplicație, iar restul utilizatorilor, care au un drum comun, pot să te contacteze pentru a merge împreună.

O altă măsură este promovarea troleibuzului ca un mijloc de transport public.

Potrivit datelor statistice, în municipiul Chişinău sunt peste 600 de mii de maşini.

alte Articole interesante